S&P הורידה דירוג האשראי המקומי של ישראל
חברת הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל לגיוס חוב במטבע מקומי. הדירוג החיצוני, החשוב מבין השניים כיוון שהוא משמש את ישראל לגיוס כספים בחו"ל, נותר על +A עם תחזית "יציבה". שר האוצר לפיד: "ההורדה לא מפתיעה. היא באה בתגובה מאוחרת למצב שאותו אנו מתקנים כעת"
סוכנות הדירוג S&P הורידה הערב (ה') את דירוג האשראי המקומי (השקלי) של ישראל מרמה של AA- לרמה של A+, כתוצאה מהיעדר תקציב מדינה והגירעון הגבוה שנרשם בשנת 2012.
בו זמנית, אשררה הסוכנות את דירוג האשראי החיצוני של ישראל (הדירוג שמשמש לגיוס חוב במטבע חוץ) והותירה אותו על רמה של A+, הרמה שאליה הועלה בספטמבר 2011. דירוג האשראי החיצוני נחשב לדירוג החשוב יותר מבין השניים, שכן דירוג זה משמש לגיוס חוב בחו"ל.
- לפיד מרכך הגזירות: חצי מהקיצוץ בתקציב יבוטל
- גורמים בשוק ההון על החלטת לפיד: "לא הופתענו"
- איך מבטלים חצי מהקיצוץ? שאלות ותשובות
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
רוב החוב של ממשלת ישראל מגויס אמנם בארץ, אך לממשלה יש אמצעים להתגבר על הורדת דירוג במטבע המקומי על ידי הפחתת ערכו של המטבע, העלאת ריבית ואמצעים נוספים.
ככלל, המגמה בשנים האחרונות בקרב חברות הדירוג, היא להשוות את רמות הדירוג המקומיות והחיצוניות, שנחשבות לשריד של תקופות מוקדמות יותר, כאשר הגלובליזציה הייתה גורם פחות משמעותי בכלכלה.
חלק ניכר מהחוב הממשלתי מגויס במשק המקומי
עד להיום, ישראל הייתה אחת משלוש המדינות היחידות ב-OECD שהחזיקו בדירוג שונה למטבע המקומי ולמטבע חוץ בחברת S&P. הסיבה לכך הייתה המדיניות המוניטרית בישראל, שנחשב לשמרנית יותר, והעובדה שהממשלה מגייסת חלק ניכר מהחוב שלה במשק המקומי.
שר האוצר יאיר לפיד אמר בתגובה כי "הורדת הדירוג לעת הזו לא מפתיעה. זוהי תגובה מאוחרת למצב שאותו אנו מנסים לתקן כעת. צריך להסתכל בראי ולומר ביושר: 2013 ו-2014 הן שנתיים שבהן נסגור את האוברדראפט, ותוך כדי התיקון נתחיל להמריא".
יעד הגירעון יעלה ל-4.9%
הורדת הדירוג מגיעה יממה לאחר שנודע כי לפיד עומד להציע לממשלה לקבוע את יעד הגירעון לשנת 2014 על רמה של 3% ואת יעד הגירעון לשנת 2013 על 4.9%, תוך הגדלה של תקציב 2013 ב-6.5 מיליארד שקל מעבר למגבלה הקיימת בחוק כיום.
שר האוצר התייחס היום להחלטה וציין כי היא זוכה לתמיכתו של נגיד בנק ישראל. "בפגישה שקיימתי אתמול עם נגיד בנק ישראל הוא חזר והביע את תמיכתו במדיניות האוצר החותרת ליעד גרעון של 3% ב-2014 ולמסגרת ההוצאה הקבועה בחוק".