ברגע האחרון: הגירעון ב-2013 יירד ל-4.65%
רגע לפני שההצעה תעלה לאישור הממשלה, שר האוצר לפיד ממתן את הצעתו, ורוצה להוריד את יעד הגירעון ל-2013 מ-4.9% מהתוצר ל-4.65%. המשמעות: היקף העלאות המסים המיידיות שיאושרו בחודש הקרוב, ביניהן העלאת המע"מ והטלת מסים על מוצרי יוקרה, יעמוד על 5 מיליארד שקל
הצעת שר האוצר, יאיר לפיד , לתקציב המדינה לשנים 2014-2013 אשר תוגש לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב עברה שינוי של הרגע האחרון. מלשכת שר האוצר נמסר כי יעד הגירעון לשנת 2013 נקבע לרמה של 4.65% תוצר במקום 4.9%, על פי הנוסח הקודם של ההצעה.
- S&P הורידה דירוג האשראי המקומי של ישראל
- גורמים בשוק ההון על החלטת לפיד: "לא הופתענו"
- לפיד: "זו הפעם האחרונה שנעביר תקציב דו-שנתי"
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בעקבות ההחלטה החדשה צפויה הממשלה לאשר קיצוץ של 6.5 מיליארד שקל בתקציב 2013 והעלאות מסים מיידיות שיאושרו בחודש הקרוב בהיקף של כ-5 מיליארד שקל, על מנת לעמוד ביעד הגירעון לשנה זו. בנוסף לכך, תאשר הממשלה ביום ראשון הגדלה של תקציב 2013 בהיקף של 6.5 מיליארד שקל על מנת לבטל מחצית מהקיצוץ הנדרש לשנה זו.
בין המסים הצפויים לעלות נמצא המע"מ שיועלה ככל הנראה מ-17% ל-18%, מכסים ומיסי קנייה על מוצרי יוקרה ששר האוצר וראש הממשלה בנימין נתניהו כבר סיכמו על העלאתם ומס שבח מוגדל שיוטל על דירות יוקרה.
ההחלטה התקבלה בעקבות דיונים מרתוניים שקיים שר האוצר בימים האחרונים עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר וראש הממשלה.
הגירעון ב-2014 - 3%
בהצעת של לפיד, שתעלה ביום ראשון לאישור הממשלה, נקבע כי יעד הגירעון לשנת 2014 ייקבע על רמה של 3% מהתוצר. כיוון שהתקציב לא יאושר לפני חודש אוגוסט, הוחלט במשרד האוצר כי לא ניתן ליישם קיצוץ גדול בהוצאות הממשלה לשנת 2013, מכיוון שישנן הוצאות שלא ניתן לשנותן באמצע השנה. בנוסף, ישנן גם העלאות מסים שלא ניתן להחליט עליהן אלא בתחילת השנה האזרחית, כמו העלאת מס הכנסה או מס חברות.
בשל כך, הוחלט כי רק בשנת 2014 תיושם תכנית כלכלית שתאפשר לממשלה לעמוד בכל יעדי התקציב, כלומר, עמידה ביעד ההוצאה (במחיר של קיצוץ של 18 מיליארד שקל בתקציב) ועמידה ביעד גירעון של 3% (במחיר של העלאת מסים בהיקף של 14 מיליארד שקל).
הקיצוץ הגדול ב-2014 יורכב מחמישה סעיפים עיקריים: קיצוץ בתקציב הביטחון בהיקף של 4-3 מיליארד שקל, קיצוץ בתקציב סלילת כבישים והנחת מסילות רכבת בהיקף של 4-3 מיליארד שקל, קיצוץ בקצבאות ילדים בהיקף של 4-3 מיליארד שקל, קיצוץ בשכר עובדי המדינה בהיקף של 3-2 מיליארד שקל וקיצוץ של 5-4 מיליארד שקל ברכיבים תקציביים קטנים יותר.
הקיצוץ ברכיבים הקטנים יותר יכלול הפחתה של תמיכות בכוללים ומוסדות דת, הפחתה של התמיכה הממשלתית במוסדות לימוד חרדיים, וצעדים נוספים שטרם נחשפו.
הורד דירוג האשראי המקומי של ישראל
יעד הגירעון הקודם שתוכנן לשנה זו, 4.9%, הוא גבוה כל כך ועשוי היה לגרום לחוב של הממשלה לתפוח ולפגיעה בדירוג האשראי. ואכן, כבר אמש הורידה סוכנות הדירוג S&P את דירוג האשראי המקומי (השקלי) של ישראל מרמה של AA- לרמה של A+, כתוצאה מהיעדר תקציב מדינה והגירעון הגבוה שנרשם בשנת 2012.
ואולם, בו זמנית, אישררה הסוכנות את דירוג האשראי החיצוני של ישראל (הדירוג שמשמש לגיוס חוב במטבע חוץ) והותירה אותו על רמה של A+, הרמה שאליה הועלה בספטמבר 2011. דירוג האשראי החיצוני נחשב לדירוג החשוב יותר מבין השניים, שכן דירוג זה משמש לגיוס חוב בחו"ל.
רוב החוב של ממשלת ישראל מגויס אמנם בארץ, אך לממשלה יש אמצעים להתגבר על הורדת דירוג במטבע המקומי על ידי הפחתת ערכו של המטבע, העלאת ריבית ואמצעים נוספים.
שר האוצר יאיר לפיד אמר בתגובה להורדה כי "הורדת הדירוג לעת הזו לא מפתיעה. זוהי תגובה מאוחרת למצב שאותו אנו מנסים לתקן כעת. צריך להסתכל בראי ולומר ביושר: 2013 ו-2014 הן שנתיים שבהן נסגור את האוברדראפט, ותוך כדי התיקון נתחיל להמריא".