החשמל מתייקר ב-6.3%; התייקרות 2014 תבוטל
רשות החשמל אישרה סופית להעלות את מחיר החשמל ב-6.3% בימים הקרובים. במקביל, לאחר שבחודשים האחרונים ירדו מחירי הדלקים בעולם והשקל התחזק, הוּזלה משמעותית עלות ייצור החשמל. המשמעות: ככל הנראה תבוטל העליה הנוספת של המחיר שתוכננה לשנה הבאה
מליאת רשות החשמל , בראשות היו"ר עו"ד אורית פרקש-הכהן, החליטה היום (ב') סופית על ייקור החשמל ב-6.3% בימים הקרובים. עם זאת, לאזרחי ישראל צפויה הקלה בדמות ביטולה של ההתייקרות שהייתה מתוכננת לשנה הבאה, בשיעור של 3.7%.
- אושר לשיווק: המונה שיכבה לכם את המזגן
- מבצע החלפת דודי חשמל; חיסכון של 900 שקל
- השר שלום מזהיר: ייתכנו הפסקות חשמל בקיץ
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בעקבות ההתייקרות, יעלה התעריף לצרכן מסכום של 50.83 אגורות לקילו ואט לשעה (קווט"ש) לפני מע"מ לסכום של 54.03 אגורות לקווט"ש לפני מע"מ. זאת, בנוסף לתשלום הקבוע של 15.79 שקל לחודש.
אולם, בחודשים האחרונים התקבלו ברשות נתונים אודות הירידה במחירי הדלקים בעולם והתחזקות השקל, שמשמעות הוזלה משמעותית של עלות ייצור החשמל בישראל. בעקבות הנתונים החדשים, סבורים ברשות כי לא תהיה עליה נוספת של מחיר החשמל בשנת 2014.
העלאת המחיר שאושרה היום היא חלק ממתווה כולל להעלאת מחיר החשמל, שתוכנן בתגובה להתייקרות הדרמטית בעלויות הייצור של חברת החשמל בשנתיים האחרונות. בעקבות הפסקת ההזרמה של גז טבעי מהמאגרים של מצרים בחצי האי סיני לאחר המהפכה במדינה, עברה חברת החשמל מייצור של 40% מהחשמל באמצעות גז טבעי, לייצור של 15% בלבד. גז טבעי הוא חומר גלם זול משמעותית לייצור חשמל, ביחס לחומרי הגלם האחרים שהם סולר, מזוט ופחם.
בתחילת שנת 2012, הוחלט כי משמעות ההפסקה של אספקת הגז ממצרים הינה ייקור של תעריף החשמל ב-50%. כדי להימנע מהחלטה זו, על כל ההשלכות הכלכליות והחברתיות שלה, החליטו רשות החשמל, חברת החשמל ומשרד האוצר לפרוס את ההתייקרות על פני שלוש שנים, ולספק לחברת החשמל פטור ממס וערבויות מדינה לגיוס חוב.
על פי המתווה שנוסח, נקבעה התייקרות של 8.9% ב-2012, התייקרות של 4.4% ב-2013, והתייקרות של 3.7% ב-2014. ההתייקרות היחידה שיצאה אל הפועל בהיקף שתוכנן, הייתה הראשונה, ב-2012.
כבר במהלך הקיץ האחרון, הגיעו במשק החשמל למסקנה כי הנזק שנוצר כתוצאה מהמעבר לשימוש בדלקים יקרים יותר היה גבוה משהוערך. קיץ 2012 היה קיץ חם במיוחד וחברת החשמל הגבירה את ייצור החשמל, מה שגרם להפסדיה לגדול. ברשות החשמל כבר החלו לתכנן התייקרות של יותר מ-10% ב-2013, אלא שאז נכנסו כמה משתנים חדשים לתמונה, שאיפשרו לצמצם את ההתייקרות ל-6.5% בלבד.
ראשית, מאגר "תמר" הישראלי החל לספק גז טבעי כבר בפסח האחרון ולא בסוף חודש מאי כפי שסברו בתחילה. שנית, רשות החשמל החליטה לארגן מחדש את החזר החוב של חברת החשמל לצרכנים. בשנים 2010-2009 אישרה רשות החשמל לחברת החשמל להעלות את התעריף ולצבור גביית יתר של 5 מיליארד שקל, על מנת לממן בניית תחנות כוח חדשות. בהחלטתה קבעה הרשות כי חברת החשמל תחזיר את הכסף לציבור בצורת קיזוז של התייקרויות עתידיות או הפחתה של מחיר החשמל בהדרגה, עד שנת 2025.
לפני כחודשיים החליטה רשות החשמל כי חברת החשמל תקצר את לוחות הזמנים להחזר החוב, כך שהחזרתו תושלם עד שנת 2017. הגברת קצב החזרת החובות לצרכנים, לצד התחלת ההזרמה של גז מ"תמר" איפשרו למתן את ההתייקרות ב-2013 ל-6.5%. בנוסף וכאמור, השלב השלישי והאחרון של מתווה ההתייקרות יבוטל, ככל הנראה. זאת, בשל התחזקות השקל מול מטבעות זרים, שבזכותה כל שקל קונה יותר דלקים בחו"ל מאשר בשנה שעברה, ובזכות ירידה כללית במחיר הדלקים בעולם.
החל משנת 2015, צפויה הוזלה הדרגתית של מחיר החשמל, בעקבות המעבר לשימוש בגז טבעי ממאגר "תמר". בשנה וחצי הקרובות, תנצל חברת החשמל את הגז והתעריף הגבוה כדי לפצות על הנזקים הפיננסיים האדירים שנגרמו לה בעקבות הפסקת ההזרמה של הגז ממצרים. לאחר מכן, ניתן יהיה לגלם בהדרגה את העלויות הנמוכות של הגז הטבעי בשובר התשלום של צרכני החשמל הביתיים.