שר הדתות יתקן תקנות נגד "נשות הכותל"
לאחר שהבין כי יש סיכוי כי יפסיד, החליט היועמ"ש שלא לערער על החלטת ביהמ"ש המחוזי. במקום זאת, יחדד נפתלי בנט את תקנות המקומות הקדושים, כך שפרשנותן תהיה מחמירה ולא משתמעת לשתי פנים. נשות הכותל: יום מביש. רב הכותל מברך
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, החליט הערב (ב') עם פרקליט המדינה, שלא לערער על פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים, שקבע כי תפילת נשות הכותל "כמנהגן" לא תיחשב כעבירה פלילית.
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
במקום זאת, כמענה לקושי החדש לאסור עליהן להתפלל כדרכן, הוחלט כי שר הדתות, נפתלי בנט, יחדד את תקנות המקומות הקדושים ליהודים, האוסרות על עריכת טקס דתי ברחבת הכותל שלא לפי מנהג המקום - כך שפרשנותן תהיה מחמירה ולא משתמעת לשתי פנים.
בפני היועץ המשפטי עמדו כמה אפשרויות פעולה להחזרת הפרשנות המחמירה לפסיקת בג"ץ, אך הוא העדיף להימנע מערעור לעליון על החלטת בית המשפט המחוזי, מחשש כי גם הוא יקל, ובחר בדרך הקלה של שינוי התקנות שהן בסמכותו הבלעדית של שר הדתות.
"נשות הכותל": היועמ"ש מתנגד? שיערער לעיליון
מ"נשות הכותל" נמסר בתגובה כי "זהו יום מביש לשלטון החוק. על היועץ המשפטי לממשלה לפעול בערכאות המשפטיות המקובלות", אמרו, "ואם הוא סבור שיש פגם בהחלטת המחוזי, עליו לערער לבית המשפט העליון". נשות הכותל הבהירו כי ימשיכו להיאבק על זכויות התפילה לנשים בכותל, וקראו לעם ישראל להצטרף אליהן לתפילת ראש חודש, "ולהיאבק על הצדק, על השוויון ועל שלטון החוק".
מחר ייפגש בנט להידברות עם נציגוּת מנשות הכותל, ויסביר להן כי כפיתרון לטווח הארוך הוא תומך ב"מתווה שרנסקי", שנועד להעניק להן חופש תפילה על פי מנהגיהן. אך עד שייצא לפועל, מבקש בנט לשמר את הסטטטוס-קוו הקיים, ולפיו הן אינן רשאיות להתעטף בטלית ברחבת הכותל, כדי שלא להפוך את האתר הקדוש לזירת עימות והפגנות.
בדיון השתתפו גם סגן שר הדתות, הרב אלי בן דהאן, ורב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', לצד נציגים בכירים מהמשטרה, במטרה לבחון את השלכות החלטתו של השופט משה סובל, שהעניק לפני כשבועיים פרשנות חדשה להחלטת בג"ץ בעניין תפילת "נשות הכותל", וקבע כי שופטי העליון כלל לא אסרו על קבוצת המתפללות לקיים את מנהגן ברחבת הכותל המערבי.
רב הכותל קרא הערב לבנט "להתקין באופן מיידי את התקנות החדשות, על מנת שהכותל המערבי יישאר כפי שהיה – מקום קודש מלכד ומאחד, ולא חלילה מקום של מחלוקת ופלגנות", כדבריו. "ראש חודש סיוון (שיחול ביום שישי, הקרוב, כאמור), הוא המועד שבו עמד עם ישראל לפני 3,500 שנה מול הר סיני, כאיש אחד בלב אחד לקבל את התורה, ועל כן חובת כל יהודי דווקא ביום זה לנהוג באחדות ולא לפגוע ברגשות האחר".
רב הכותל משבח
הרב רבינוביץ' הוסיף כי הוא "קורא לכולם לכבד את הכותל המערבי ולהצניע את המנהגים הנבדלים, ולהמשיך את מנהג המקום שנקבע לפני עשרות שנים, ובכך להתמקד במאוחד ובמשותף, ולא לבא בשעריו כדי להפגין האחד נגד האחר".
רב הכותל המערבי אף הביע את הערכתו ליועץ המשפטי לממשלה ולשר נפתלי בנט "על מציאת הפתרון המשפטי לשמירת הסטטוס קוו בכותל".
"בג"ץ לא הטיל על נשות הכותל איסור תפילה", קבע בית המשפט המחוזי, "ולמצער, לא איסור שהפרתו מקימה סנקציה פלילית". בהתייחס לטענה נוספת של המשטרה לעילת מעצר, בגין עבירה על תקנות המקומות הקדושים ב"עריכת טקס דתי שלא על פי מנהג המקום, הפוגע ברגשות ציבור המתפללים" - כתב השופט כי אין הכרח לפרש כי דווקא המנהג האורתודוכסי הוא השולט באתר.
כאמור, לאחר הדיון הערב החליט היועץ המשפטי לממשלה, בעצה אחת עם פרקליט המדינה, שלא לפנות לבית המשפט העליון בבקשה לערער על פסק הדין. ותחת זאת סוכם על הליך תיקון התקנות כך שהסטטוס קוו שהתקיים עד היום בכותל, יישמר.
דיון מיוחד בעקבות המצב
בעקבות ההחלטה הערב, יתקיים מחר בוועדה לקידום מעמד האישה דיון מיוחד בנושא, ביוזמת יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, ובהשתתפות יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, שצפוי להציג את המתווה לפתרון המצב בכותל. עוד יגיעו לדיון רב הכותל, נציגות נשות הכותל, נציגי היועץ המשפטי לממשלה ונציגי המשטרה, על מנת לגבש פתרון לקראת תפילת ראש חודש סיוון ביום שישי הקרוב.
"כדאי שנקרא את הכתובת שעל הקיר", אמרה ח"כ לביא. "השארת המצב בערפל, כשלא ברור מה מותר ומה אסור, עלולה להוביל לתוצאות קשות ביום שישי. בדיון מחר ננסה ליצור הידברות בין כל הגורמים הנוגעים בדבר, ולהגיע להסכמות שימנעו אלימות בתפילת יום שישי".
בית המשפט המחוזי נדרש לסוגיה בעקבות ערעור שהגישה המשטרה על ההחלטה לשחרר ממעצר ללא תנאים מגבילים את חמש המתפללות שעוכבו לפני כחודש, לאחר שהתעטפו בטליתות ברחבת הכותל. השופט סובל דחה את הבקשה, כשהוא שומט את הקרקע מתחת לטענה הבסיסית המסורתית של המשטרה.
יו״ר ועדת הפנים, ח״כ מירי רגב, שקיימה בשבוע שעבר דיון בנושא, קראה "שלא להפוך את הכותל לאתר הפגנות ולשמור על האחדות וקדושת המקום. חשוב להוציא את הכותל ממחלוקות וסכסוכים".
"נזק עצום ליחסים עם יהדות ארה"ב"
הרב גלעד קריב,מנכ"ל התנועה הרפורמית, אומר בתגובה כי: "אנו מברכים על החלטת היועץ המשפטי שלא לערער על פסיקת בית המשפט בעניין נשות הכותל. לנוכח הנחיותיה הקודמות, אנו מצפים מהפרקליטות להבהיר למשטרה שעליה להגן על זכותן של נשות הכותל להתפלל כמנהגן כבר בראש החודש הקרוב".
הוא הוסיף כי "התנועה הרפורמית מצפה מממשלת ישראל, בדגש על שר הדתות וסגנו, להימנע מכל מהלך של חקיקה
שייצא נגד פסיקת בית המשפט ונגד חופש הפולחן של נשים ושל קהילות לא אורתודוכסיות בכותל המערבי. יוזמת חקיקה מסוג זה תהפוך כל ניסיון הידברות לבלתי אפשרי ותביא למתיחות חריפה בעולם היהודי שתסכל כל ניסיון להשגת הסכמות והבנות".
סמנכ"ל עמותת חדו"ש, שחר אילן, מביע "דאגה עמוקה מהחלטת היועץ המשפטי לממשלה להעביר את ההכרעה בעניין תקנות התפילה בהר הבית ותפילת נשות הכותל, לידי המשרד לשירותי דת". לדבריו, "ההחלטה נראית כניסיון שקוף לעקוף את החלטת בית המשפט, ולקבוע תקנות שלפיהן הכותל הוא בית כנסת חרדי ולא אתר לאומי".
אילן אמר עוד כי "חמור מאוד שהיועץ המשפטי לממשלה נוהג בעניין זה כעורך הדין של המשרד לשירותי דת, ולא כדמות משפטית ממלכתית שתפקידה לאכוף את שלטון החוק. קשה להעריך כמה גדול הנזק שגורם המאבק של הממשלה בנשות הכותל, לדימוי של ישראל בקרב יהדות ארה"ב. עכשיו יסיקו שם שגם על מערכת החוק הישראלית קשה מאוד לסמוך".
בהכנת הכתבה השתתף אביאל מגנזי