"האוויר נגמר לי". לחיות עם יתר לחץ דם ריאתי
מאישה בריאה שעוסקת בפעילות גופנית יומיומית, הפכה אשרת לתלויה לחלוטין בבלון חמצן כשהיא נעזרת בבעלה כדי להתלבש ולנעול נעליים. בדיקות הראו שהיא סובלת מיתר לחץ דם ריאתי שעלול לגרום למוות אם לא מטופל בהקדם. אחרי השתלת ריאות ושיקום קשה שארך שנתיים היא מוכנה להתחיל בחיים החדשים
בגיל 29 הייתה אשרת בחורה פעילה וספורטיבית שיצאה להליכות מדי ערב ושמרה על גופה. בשלב מסוים שמה לב שגופה אינו עומד עוד בפעילות הפיזית היומיומית - "הרגשתי שאני מקצרת את הסיבוב הקבוע שלי בגלל חוסר אוויר והתחלתי לחוש בדופק מהיר בצוואר", היא מספרת. "עם הזמן גם שמתי לב שאני מתקשה אפילו לעלות את מספר המדרגות הבודדות לביתי שהיה בקומה ראשונה, האוויר נגמר לי".
- לעדכונים נוספים היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet
למזלה של אשרת רופא המשפחה שלה היה עירני למצב ומיד שלח אותה לבדיקת אקו לב וריאות. הבדיקה הראתה שהלב של אשרת מוגדל פי 3 והיא נשלחה לסדרת בדיקות נוספות וצנתור שמצאו כי מדובר בלחץ דם ריאתי גבוה. "זו הייתה הפעם הראשונה שאני ובעלי שמענו על המחלה - יתר לחץ דם ריאתי", היא אומרת.
החולים במחלה סובלים, בין היתר, מקשיי נשימה וחולשה כללית, עד לקושי בתפקוד היומיומי העלול לבוא לידי ביטוי בקושי בהליכה של כמה מטרים, ואף קושי בלבישה ורחיצה עצמאית. חוסר המודעות למחלה מעמיד את החולים בסכנת מוות. מצב של אבחון בשלב מאוחר מדי של המחלה גרם למספר מקרי מוות, דבר שיכול היה להימנע ע"י אבחון וטיפול בתרופות המתאימות, בשלב מוקדם של המחלה.
עוד כתבות בערוץ הבריאות :
- דלקת ריאות בילדים: תמיד צריך צילום רנטגן? דלקת ריאות: התסמינים, הטיפול - ואיך נמנעים
- מחקר ענק: ג'אנק פוד עלול לגרום לאסתמה בילדים
פתאום גילתה אשרת שהיא צריכה להגדיר מחדש את חייה ואת התנהלותה היומיומית, מה שגם השפיעה כמובן על הסובבים אותה, לרבות בעלה. "הייתי מאוד מוגבלת ונזקקתי לחמצן, לא יכולתי להתכופף, להתלבש לבד, לעלות במדרגות ולהתקלח לבד. מצבי הנפשי היה קשה וזה גם השפיע לשלילה על המחלה. במשך 3 שנים המצב שלי רק החמיר והייתי מתעלפת המון וצריכה להתאשפז בכל פעם בבית החולים למשך כמה ימים עד שהנשימה שלי התאזנה מחדש. לא הרגשתי כמו בחורה בת 29, אפילו לישון הייתי צריכה בחצי ישיבה בגלל הקושי של חולי יתר לחץ דם ריאתי. כל הזמן רק רציתי להיות בתוך מיכל חמצן כדי שיהיה לי אוויר".
אחרי שנה וחודשיים של מחלה הגיעה הבשורה אל אשרת ובעלה שהיא נכנסה לרשימת המועמדים להשתלה משום שמצבה החמיר באופן משמעותי. לבסוף הגיע היום המיוחל, "הרופא המטפל התקשר אליי ואמר שיש ריאות עבורי ושאל אם אני מעוניינת להגיע להשתלה. למרות החששות, המשפחה אמרה לי שלא ניתן להמשיך כך ושאני צריכה לחזור לעצמי".
אשת עברה השתלה של שתי ריאות שגם ההתאוששות ממנה הייתה מאוד קשה עבורה, אך בסופו של דבר הצליחה לחזור לעצמה ולמרות המגבלות שעדיין נשארו, התנתקה מהחמצן.
"אסור לך להיכנס להריון"
מחלת יתר לחץ דם ריאתי - הנחשבת כאחת מהמחלות הקשות ביותר והפחות מוכרות - שכיחה בעיקר בקרב נשים צעירות, ונאסר עליהן להרות בעקבות הסכנה הכרוכה במאמץ הגופני. המחלה פוגעת בכלי הדם העורקיים המעבירים דם מהלב לריאות. דבר זה גורם לחוסר חמצן בדם. בעקבות העומס הגבוה על הלב בהעברת הדם אל הריאות, עלולה להתפתח אי ספיקת לב ימנית, ובחוסר טיפול נאות אף מוות, עקב קריסת הלב הימני שלא עומד בהזרמת הדם אל הריאות.
אשרת מספרת: "התחתנתי בגיל 24 והייתי בטיפולי פוריות. כשגילו את המחלה נאלצנו הפסיקו את הטיפולים משום שהיריון היה עלול לגרום לסכנה לחיי. רק לאחר שלוש שנות מחלה ושנתיים של התאוששות מההשתלה קיבלתי את האישור להרות ואנו מקווים כי נצליח בכך בקרוב".
לדברי פרופ' מוטי קרמר, מנהל המכון למחלות ריאה, מרכז רפואי רבין קמפוס בלינסון אבחון המחלה עלול להיות בעייתי היות והסימפטומים המאפיינים אותה בשלביה הראשונים דומים למחלות ובעיות אחרות דוגמת קוצר נשימה, אסתמה, בעיות בכושר הגופני ובמשקל ואפילו התקף חרדה. "לפי הסטטיסטיקות", אומר פרופ' קרמר, "על כל חולה מאובחן ישנו חולה שאינו מאובחן באופן נכון ואינו מטופל במשך 3 שנים או יותר מהופעת המחלה".
עוד מוסיף קרמר: "בשנים האחרונות השתפרה המודעות למחלה והשתפרו גם אמצעי האבחון. כיום, ניתן בבדיקות אקו לב להעריך את הלחץ הריאתי המהווה סימן קליני ראשון למחלה ולאשש את האבחנה הזו בבדיקות המשך הכוללות צנתור של החדר הימני בלב (הליך עוד פחות מורכב מהצנתור המוכר), תפקודי ריאה, CT של החזה וכן הלאה".
הטיפול במחלה, מסביר קרמר, מבוצע באמצעות תרופות הניתנות דרך הפה כגון טרקליר וויאגרה, המביאות להרחבת כלי הדם של הריאות ובעקבות זאת לירידה בלחץ הדם הריאתי.
"במקביל מבוצע טיפול במדללי דם למניעת קרישי דם. במקרים הקשים של המחלה יבוצע שילוב בתרופות ממשפחת הפרוסציקלינים אשר ניטלות באמצעות אינהלציה או במתן ורידי. במקרים בהם טיפול זה לא מביא להטבה תבוצע השתלת ריאות אשר למעשה תוביל להחלמה מן המחלה אך כמובן שיש לה השלכות מרחיקות לכת בפני עצמה", הוא מוסיף.
כיום אשרת (37) חברה בוועד העמותה ליתר לחץ דם ריאתי, לדבריה, רבים מהחולים המגיעים לרופא מקבלים אבחנה כגון התקף חרדה או לחץ נפשי וחשוב לדעת שעלולות להיות אבחנות אחרות לסימפטומים האלה. המחלה עלולה להביא למוות ולכן חשוב לאבחנה בזמן ולטפל בה.