גזרות האוצר: התיירים יבחרו ברשות הפלסטינית
להעלאת המע"מ בתחום התיירות השפעה עצומה על הענף, בעיקר התייקרות מחירי הלינה במלונות. אז למה שהתיירים לא יבחרו לישון ברשות הפלסטינית ורק יקפצו לטייל כאן? טור דעה
האוצר פרסם הבוקר (ג') את הצעת התקציב שלו. התיירנים נזעקים בעיקר על השתת מע"מ בגובה 18 אחוזים על שירותי התיירות הנכנסת בעיקר מלונות, השכרת רכב ושרותי הארחה נוספים.
אין ויכוח שבחלק מהעולם כולל במדינות תיירות מערביות מתקדמות החברות בארגון ה-OECD התיירים משלמים מיסים שונים, החל ממע"מ מלא על שרותי אירוח, עבור למע"מ דיפרנציאלי מופחת עבור תיירים או מע"מ דיפרנציאלי מופחת עבור כל מקבלי השירותים, ללא הבחנה ברורה בין אם המדובר בתייר או באזרח מקומי.
עוד על התיירות בישראל:
- לידיעת שר התיירות החדש: אלה המשימות שלך
- התיירים הצרפתים הכי פחות מרוצים מישראל
- המבקר: המ"מ מעכבת בניית מלונות עקב מחלוקות
ערי תיירות רבות מטילות על תיירים מס לינה, הנגבה ישירות מהתייר עבור שהייתו במלונות אותה העיר. מס כזה קיים בפריז, ברומא והחל מיוני בברלין ובעוד ערים רבות בעולם.
היתרון במס זה הוא, שחלק מהכסף שהרשות העירונית גובה אמור לתמוך בתשתיות התיירות העירוניות. בישראל אנו במצב די מוזר וייחודי. אתן מספר דוגמאות.
לישון ביריחו, לטייל בירושלים
מתוך כשלושה מיליון וחצי מבקרים בשנת 2012, כמיליון מבקרים אינם משתמשים בבתי מלון. לחלקם הגדול יש דירות נופש שרכשו פה. אלו בעצם יהיו פטורים מהמע"מ שיושת על אותם תיירים שילונו בבתי המלון.
בוודאי תסכימו עימי שזהו מצב אבסורדי: אותו תייר שיש לו דירה במגדלי אקירוב בתל אביב או בכפר דוד בממילא בירושלים, לא יישלם על השהייה בישראל ואילו הצליין מפורטוגל, המגיע פעם אחת בחייו לארץ הקודש, אוסף אירו לאירו, ישלם 18 אחוזים מע"מ על חבילת התיירות בגובה 1,000 אירו, הכוללת כבר את מרכיב הטיסה הפטור ממע"מ.
אבסורד נוסף הוא, שמלונות ברשות הפלסטינית, בבית לחם, יריחו ורמאללה, לא ישלמו מע"מ וכך יגדל הפער במחיר בין חדר במלון אינטרקונטיננטל בבית לחם או מובנפיק ברמאללה לבין מלונות בארץ. כמובן שסוכני התיירות ישכנו את הצליינים שם ולא אצלנו, התייר יטייל בירושלים וים המלח אבל ילון בבית לחם וביריחו.
דירות נופש המושכרות לתיירים על בסיס יומי/שבועי הינן אמצעי לאכסון תיירותיים. מי יוודא שאכן לא תהיה זליגה לשם ומי יאכוף את תשלומי המע"מ עבור שהיית התיירים בהם?
העובדים ישלמו את מחיר העלאת המע"מ
משרד האוצר מעוניין להחיל את התשלומים החל מהראשון ביוני. כיצד אפשר להפר חוזים עם סיטונאי התיירות בחו"ל ולחייב אותם עבור לקוחות שכבר שילמו? מה לגבי אקספדיה, Hotels.com ,booking.com
שכבר מכרו לינות והשכרת רכב לתיירים שיגיעו הקיץ? מי יספוג את התוספת?
יש פה עניין משפטי לא פשוט, ולא ברור האם הנושא נבדק עד תום. אם יגיעו תביעות של ספקי תיירות מחו"ל על ייקור המוצרים - את מי יתבעו? את המלונות או את המדינה?
מה לגבי העובדים? האם הם לא יהיו אלו שיאלצו 'לשלם' את המחיר עבור הייקור של מחירי הלינה בארץ? האם במסגרת ספיגת חלק מגובה המע"מ המלונות וספקי התיירות לא יקצצו בשכר העובדים, או לחלופין יצמצמו את מצבת כוח האדם?
נקודת אור אחת
גם בגזירות קשות אלו יש גם נקודת אור אחת: האוצר מציע לאחד נציגויות תיירות של משרד התיירות בחו"ל ולכלול אותן בחלק מהמקרים בתוך מערכת משרד החוץ.
למה לא ללכת צעד קדימה, ולהקים רשות לשיווק התיירות כפי שקיים בגרמניה או בבריטניה? זוהי רשות משותפת למדינה ולתעשיית התיירות ומתנהלת כחברה
עם מועצת מנהלים ופועלת כגוף עסקי. גוף זה יבחר לו את אנשי המקצוע הטובים ביותר והם יהיו אחראים על שיווק המוצר התיירותי. המדינה יחד עם גורמי התיירות השונים יזרימו לגוף הזה כספים.
בהצעת התקציב נכתב "עלויות הלשכות בחו"ל (מנהלה, שכר, ואבטחה) עמדו בשנת 2012 על 32 מיליוני שקלים. עלויות אלו גבוהות מאוד ביחס לסך בסיס התקציב שמופנה לכל פעולות השיווק המפורטות לעייל (כ-34 אחזים מהתקציב)".
מדוע על משלם המיסים לממן את אחזקת משרדי התיירות והנציגים ובני משפחותים בחו"ל? שכר הלימוד בבית ספר בינלאומי שבו לומדים במקרים רבים ילדי הנציגים עולה עשרות אלפי דולרים לשנה לילד. האם לא נכון יותר לבחור נציגים מקומיים שדוברים את השפה המקומית, להכשירם ולהעסיקם כעובדי חברה ולא כעובדי מדינה? וזה עוד שלא לדבר על אחזקת בתים, רכב, שכירת משרדים והוצאות אבטחה.
האם אנשי שיווק אמריקנים, בריטים או גרמנים עם ניסיון רב שנים לא יעשו עבודה פחות טובה מנציג או נציגה שסיימו לפני שנה או שנתיים קורס צוערים במשרד התיירות?
משבר הוא זמן טוב לשינוי דרך ותפיסת עולם
כל מה שאני מנסה לומר הוא, בואו נבחן את שינוי המודל ורפורמה ובמקום פקידי משרד התיירות
העוברים מידי כמה שנים ממדינה למדינה, נעביר את השיווק בחו"ל לאנשי המקצוע?
משבר הוא זמן טוב לשינוי דרך ותפיסת עולם. אנחנו כתיירנים חייבים לומר לקברניטים שאנו מבינים את המצב לא מסכימים איתו, אך כמובן שנאלץ לקיים את החלטות הממשלה.
עם זאת, אנחנו דורשים שגם הריבון ייתן את חלקו למאמץ ויפעל יחד עם התיירנים למנוע נזק לתעשייה חשובה זו.
הכותב מנכ"ל Vision Hospitality and Travel