שתף קטע נבחר
 

עתידנו לאן? לא רחוק, כנראה

לחשוב קדימה במקום לחזור אחורה, זה מה שנדרש כעת מקברניטי המדינה. השקעה מספקת בחינוך הציבורי מרמת היסודי ועד התיכון היא תנאי הכרחי להתפתחות ההשכלה הגבוהה בישראל

להשכלה הגבוהה תרומה משמעותית לצמיחתה הכלכלית של המדינה ולצמצום הפערים הרבים בחברה הישראלית.. לצד זאת, רבים מהכלכלנים הבכירים טוענים כי שיעור השתתפות נמוך בתעסוקה היא אחת הבעיות הקשות של הכלכלה הישראלית.

 

עוד בערוץ הדעות:

איזון לא עדין / חנה בית הלחמי

אובססיית הצניעות הורסת את המגזר שלנו / אסתר שושן

מתחסדים בע"מ / שלמה אנגל

 

ובכן, הסיבה העיקרית לכך נעוצה כבר בתחילת מסלול ההשכלה של כל ילד וילדה, שכן החינוך היסודי והעל-יסודי שמדינת ישראל מעניקה כיום אינו מספק. דרושה השקעה מאסיבית בחינוך היסודי והתיכוני, על מנת לאפשר לכל תלמיד או תלמידה לממש את הפוטנציאל הגלום בהם כאינדיבידואלים, כדי שיוכלו להגיע ללימודים האקדמיים ובהמשך להיות חיוניים מבחינה תעסוקתית.

 

הקיצוץ בתקציב החינוך לשנים 2013-2014 צפוי לעמוד על סכום של כ-1.5 מיליארד שקל. קיצוץ רחב היקף זה יביא בפועל להקפאה ולביטול של פרויקטים רבים וחשובים, כך למשל, ביטול התוכנית להקטנת מספר התלמידים בכיתה משמעה המשך המצב הקיים של כיתות צפופות יותר ופחות תשומת לב אישית לתלמיד.

 

מכך נגזרת גם פגיעה קשה בסיכויי התלמיד להגיע לבסוף לאוניברסיטה. מדובר בפגיעה שרבים מקרב השכבות החלשות לא יוכלו להתאושש ממנה, ובהסתכלות לטווח הארוך, אוכלוסיות שונות נידונות למעשה לחיים של עוני. חיזוק לטענה זו ניתן למצוא בנתוני ה-OECD המראים כי גברים ונשים בעלי תואר אקדמי במדינות המפותחות (לרבות ישראל), צפויים להרוויח במהלך חייהם כ-50 אחוז בממוצע יותר מחסרי תואר אקדמי.

 

לקבל החלטות אמיצות

דו"ח בנק ישראל שהתפרסם לאחרונה, קובע כי הגורם המשמעותי ביותר לגידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה (4% בעשור האחרון) הוא עלייה ברמת ההשכלה של האוכלוסייה בישראל. עלייה זו נבעה בעיקר כתוצאה ממדיניות מכוונת של המועצה להשכלה הגבוהה, להרחבת הנגישות ההשכלתית. עלייה נוספת באחוז הסטודנטים, שהיא חיונית להתמודדות המשק הישראלי עם האתגרים הכלכליים, תתאפשר רק בזכות עלייה במספר העומדים בדרישות הסף של מוסדות ההשכלה הגבוהה, ולשם כך נדרש לשמור על מערכת החינוך ולהצמיח מתוכה את הסטודנטים העתידיים.

 

נכון, המצב הכלכלי בישראל הוא ללא ספק מורכב. יש לכסות בור תקציבי ומוטלת בזאת אחריות כבדה. אולם יש גם מקום שבו חושבים קצת אחרת. בחלק ממדינות אירופה הבינו מזמן כי יש לקבל החלטות אמיצות, למרות המצב הכלכלי הרגיש והמיתון שחוות מדינות אירופה. רובן, עדיין ממשיכות להשקיע בתקציבי מערכת החינוך. מדיניות זו נובעת מהבנה

 מפוכחת כי מדובר בהשקעה בדור העתיד של המדינה וכי מערכת החינוך היא המנוע החשוב ביותר לצמיחה כלכלית ולצמצום הפערים החברתיים. כולנו נרוויח אם גם מקבלי ההחלטות בישראל, יאמצו נקודת מבט זו.

 

על מקבלי ההחלטות להפנים את המסר - העתיד של ילדינו הוא עתידה של המדינה. כדי להעניק עתיד טוב ועל מנת להבטיח שגשוג והצלחה, יש לפעול לחיזוק ולהשקעה בלתי מתפשרת במערכת החינוך בישראל. הזמן הנכון לצעד הנכון הוא עכשיו. אל לנו לקצץ מעתידם המבטיח של הדורות הבאים.

 

הכותב מכהן כיו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שיפמן
אורי רשטיק
צילום: טל שיפמן
מומלצים