שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש של בתי הדין: מתנגד לחוק עמאר-אריאל

הרב עו"ד שמעון יעקובי הגיש לשרת המשפטים חוות דעת המתנגדת נחרצות לחקיקה שתאפשר את הארכת כהונת הרב הראשי שלמה עמאר, ובחירתו לתפקיד של הרב יעקב אריאל בן ה-76. הוא טוען כי החקיקה יוצרת "דיסהרמוניה צורמת"

לקראת הדיון וההצבעה מחר (יום א') בוועדת השרים לחקיקה, על שתי הצעות החוק האמורות לסלול את הדרך למה שזכה לכינוי "דיל עמאר – אריאל" - הסרת ההגבלה על התמודדות רב מכהן או מי שחצה את גיל 70 - נתקל הדיל בהתנגדות מצד היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, הרב עו"ד שמעון יעקבי.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בחוות הדעת שהעביר יעקבי לשרת המשפטים, ציפי לבני, המשמשת גם כיו"ר הוועדה - הוא מציין כי למרות הערכתו הרבה לרב הראשי המכהן שלמה עמאר, ולרבה של העיר רמת גן, יעקב אריאל - דעתו היא שיש להתנגד לחוק "מטעמים עקרוניים". יעקבי מציין כי נוכח נסיעה לחו"ל לא יוכל להשתתף בדיון, אך חוות דעתו שהגיעה לידי ynet, תידון בוועדה.

 

"דיסהרמוניה צורמת במיוחד בשיטת המשפט"

יעקבי מפרט שלושה טעמים לפסילת ההצעות: הרקע הפרסונלי של החוק, "הצעת החוק הוגשה על רקע

פרסונלי מובהק מתוך ציפייה לבחירתם של אישיים מסויימים דווקא, ובכדי לסכל בחירתם של אישים אחרים שגם הם כשירים להיבחר..." יעקבי מציין כי על פי הוראות חוק הרבנות הראשית, מועד הבחירה כבר הגיע, ועל פי הנוהג אין משנים כללים של בחירות תוך כדי המערכה.

 

עוד מציין היועמ"ש של בתי הדין הרבניים, כי החוק יוצר בעיה רצינית מול המציאות המשפטית הנהוגה בישראל. הוא כותב כי בעוד שנקבע לפני כמה שנים כי נשיאי בתי המשפט, כולל נשיא העליון, יכהנו לתקופה של עד 7 שנים, ולא יוכלו להיבחר שוב בסמוך לאותה תקופה - לעניין זה לא היה צורך לגעת בתקופת כהונת הרבניים הראשיים, שאחד מהם מכהן תקופה של 5-10 שנים כנשיא בית הדין הרבני הגדול. לטענתו, אם יעבור החוק, ייתכן מצב שבו מכהן אותו אדם בתפקיד 20 שנה ואף יותר, מה שיוצר "חוסר התאמה עם הרציונאל של קציבת תקופת כהונה של העומדים בראש מערכת משפטית".

 

עניין נוסף שמעלה יעקבי, נוכח גילו של הרב אריאל בן ה-76, הינו מגבלת הגיל הנהוגה במערכת המשפטית בישראל, שבמסגרתה נושאי משרה שיפוטית, מכהנים עד גיל 70 לכל היותר. יעקבי מציין כי ברוח זו תוקן חוק הדיינים רק לפני חודשיים, ונקבע כי ראש בית הדין הרבניים יכהן עד גיל 70. "התיקון לחוק נעשה בתמיכת הרב עמאר", מדגיש יעקבי.  

 

ביטול מחסום הגיל לבחירת מי שיכהנו כנשיא ודיין בית הדין הרבני הגדול, על רקע ניהול מערכת בחירות ציבורית תוך כדי כהונה, לשם בחירה מחדש למשרה שיפוטית ונשיא מערכת משפטית - "יוצרים דיסהרמוניה צורמת במיוחד בשיטת המשפט הישראלית", מסכם יעקבי.

 

לבני: חקיקה שפותרת אינטרס צר

לבני הודיעה כי היא מתנגדת באופן עקרוני לחקיקה פרסונלית, והדגישה כי התנגדותה אינה נוגעת לזהותם הפרסונלית של המועמדים הרלוונטיים, אלא לחקיקה פרסונלית. ״גם אם מדובר במינויים של אנשים ראויים, אני סבורה שחקיקה צריכה להיות מנוסחת באופן כללי ובעלת ערכים אוניברסליים, ולא חקיקה שנתפרה למידותיו של אדם", אמרה. "לא ראוי שבחקיקה תיפתר בעיה ספציפית של אדם, או אינטרס צר, אלא בעיה עקרונית״.

 

אם ההצעות יעברו בוועדת השרים, הן תעבורנה לקריאה טרומית בכנסת. הדיון בהצעות החוק וכן ההצבעה

צפויים להיות סוערים במיוחד, וכרגע מסתמן כי אין רוב להצעה. ישנו לחץ גדול על שרי "הליכוד" לתמוך בה, אך גם במידה שזה יקרה, הודיעו שרי "יש עתיד" שיתנגדו לה, מה שמוביל לכך שייתכן מאוד כי ההצעה לא תעבור, ו"הבית היהודי" תמשוך את ההצעות עוד קודם להצבעה.

 

שני הרבנים המוצעים לבחירה אינם יכולים להתמודד לתפקיד: עמאר, משום שהוא מכהן בפועל כרב ראשי, ואריאל, משום שעבר את גיל 70. לשם כך נדרש תיקון כפול בחקיקה, והשלב הבא של המהלך הא ניסיון לגבש לו רוב בממשלה לשם התיקונים.

 

בעוד הסעיף הנוגע לרב עמאר מופיע בהסכם הקואליציוני, וניתן לדרוש את אישורו גם בניגוד לדעת חלק מחברי הממשלה - הרי שאישור הסעיף הנוגע לרב אריאל צפוי להיתקל בקשיים, שכן חלק מסיעות הקואליציה - וכן גורמים ב"בית היהודי עצמו" - תומכים במועמדותו של הרב דוד סתיו, ומעדיפים שלא לאפשר את בחירת אריאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקראת כהונה של 20 שנה? הרב עמאר
צילום: יששכר רואס
צילום: בעז כהן
בניגוד לחוק הדיינים המגביל את הגיל ל-70. הרב אריאל
צילום: בעז כהן
צילום: גיל לרנר
יו"ר הוועדה, ציפי לבני. מתנגדת עקרונית
צילום: גיל לרנר
מומלצים