דיור ציבורי: הדיירים מפונים, הדירות עומדות ריקות
מעקב ynet: כ-300 דירות של חברת הדיור הציבורי עמידר עומדות ריקות ואינן מאוכלסות, בעיקר בלוד, בצפת וביישובים נוספים בפריפריה - בזמן ש-2,400 משפחות ממתינות לקבלת דירה. רק החודש הוצאו 10 צווי פינוי למשפחות. פעילי המאבק: "מדיניות של יד קלה ולהיטות לפנות משפחות מבתיהם"
בממשלה מנסים למצוא פתרונות למצוקת הדיור בישראל , אך דיירי הדיור הציבורי רחוקים מלקבל פתרונות למצבם. על פי נתוני משרד השיכון, כ-2,400 משפחות ממתינות לקבלת דירה בדיור הציבורי; אך מנתונים שהעביר החודש המשרד לעמותת "ידיד" עולה כי מאות דירות של חברת הדיור הציבורי עמידר עומדות ריקות ואינן מאוכלסות. עוד עולה מהנתונים כי שיפוצן ואכלוסן של חלק מהדירות התעכב, בעקבות אי אישורו של תקציב המדינה.
דיור ציבורי - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- עמידר: 450 דירות ציבוריות עומדות ריקות
- דיור ציבורי: אחרי 15 שנה הממשלה לא החליטה
- פעילי הדיור הציבורי: "הפכנו ללעג לרש"
ממכתב ששלחה החודש שרה צימרמן, מנהלת אגף נכסים ודיור במשרד השיכון, לסמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, עולה שכ-300 דירות של חברת הדיור הציבורי "עמידר" אינן מאוכלסות. 200 מהדירות הללו מצויות ביישובים בפריפריה, בישובים כפריים ובערים לוד וצפת.
עוד עולה מהנתונים כי כ-100 מהדירות מוגדרות על ידי משרד השיכון כמיועדות להריסה או לתכנון מחדש. לדברי צימרמן, כ-200 דירות נוספות שאינן מאוכלסות מוגדרות על ידי משרד השיכון כ"מלאי חיכוכי" - כלומר דירות שהתפנו ב-5 החודשים האחרונים ונמצאות בשלבי מעבר בין דיירים זכאים.
עצומה: להפסיק השלכת דיירים לרחוב
בשבוע שעבר התכנס לראשונה קבינט הדיור ביוזמת שר האוצר, יאיר לפיד. הפעילים הנאבקים למען הדיור הציבורי אומרים כי ההתייחסות היחידה לדיור הציבורי, המופיעה בתוכנית הדיור הלאומי של הקבינט, היא ביטול חוק הדיור הציבורי - ומבטיחים לחדש את מאבקם.
"חידוש הבנייה, השבת הכספים שנגבו באמצעות חוק דיור ציבורי ונעלמו בקופת האוצר (2.7 מיליארד שקל - ע.א.) ועצירת הפינויים כלל אינם על הפרק. בינתיים החברות המשכנות ממשיכות לפנות אנשים מבתיהם", טוענים גורמים בצוות הדיור הציבורי המוביל את מאבק הפעילים.
על רקע התכנסות הקבינט, פרסמו הפעילים עצומה החתומה על ידי שורה של אנשי רוח ותרבות, הקוראת קריאה דחופה לפעול לעצירת הפינויים בדיור הציבורי והפסקת התופעה של השלכת דיירים אל הרחוב. עם החותמים על העצומה ניתן למנות את אביהו מדינה, נינט טייב, פרופ' זאב שטרנהל, אהובה עוזרי, יהושע קנז, סמי מיכאל, יהושע סובול, יוסי שריד, בועז שרעבי ואחרים.
"לאחרונה, על רקע מחסור חמור של יחידות דיור ציבורי בישראל, תוצר של עשרות שנות ייבוש והזנחה, ניצבות עשרות משפחות המתגוררות בדיור הציבורי תחת איום בפינוי מביתן, בטענה כי השלכתן מהדירה תסייע בשיכונן של משפחות אחרות במקומן. כך, הופכות הרשויות האמונות על שיכון, לרשויות האמונות על פינוי והשלכה מבית בחסותה של המדינה", נכתב בעצומה.
רק החודש: 10 צווי פינוי למשפחות
לפחות 10 צווי פינוי הוצאו החודש למשפחות המתגוררות בדיור הציבורי על ידי בתי המשפט, משרד השיכון והחברות המשכנות. מנגד, הפעילים מבטיחים לחדש החודש את מאבקם, זאת לדבריהם, עד לעצירת הפינויים וחידוש הבנייה לדיור הציבורי. "מאז כניסתו לתפקיד של שר השיכון החדש, אורי אריאל, אנו עדים למדיניות של יד קלה ולהיטות לפנות משפחות מבתיהם ולהשליכם לרחוב", אמרה ל-ynet מרים ויילר, אחת הפעילות הבולטות.
בניסיון למנוע את אחד הפינויים הללו התייצבו אתמול (א') פעילים בביתה של משפחת מנשה מגבעת שמואל, לאחר שצו פינוי גמיש שהוצא נגד המשפחה נכנס לתוקפו. על פי צו הפינוי שתלוי נגדם, יצטרכו איציק, לילי ובנם בן ה-4 לפנות את ביתם - אחרת יפונו בכוח על פי החלטת בית המשפט שהתקבלה בשתי ערכאות, לאחר שפינוים נדחה בעבר.
"אנחנו חיים בפחד ובחוסר אונים קבוע", אמרה ל-ynet לילי מנשה (33), "שר השיכון היוצא, אריאל אטיאס, הבטיח בסוף הקדנציה שלו שהמקרה שלנו ייבחן מחדש, לאחר שביטל צו פינוי שלנו ביומו האחרון של התפקיד מעל בימת הכנסת. הוועדה שהייתה אמורה לבחון את המקרה שלנו לא התכנסה, ומשרד השיכון התעלם מכל פניותינו. הדבר היחיד החדש שנשלח היה צו פינוי".
משכורתם המשותפת של בני הזוג היא כ-8,000 שקל בחודש, ומצבם הכלכלי הידרדר לאחר שעברו טיפולי הפריה קשים. בהמלצת הרופאים, עזבו את דירת אמו של מנשה השייכת לחברת עמידר כדי שיוכלו להרות. "זו דירה שבה התגורר בעלי כל חייו ושילם עליה שכירות במשך 11 שנה, אך מאז שאמו נפטרה וכבר בזמן השבעה, קיבלנו צו לפינו שסותר את זכותו כבן ממשיך. זאת משום שעזבנו את הדירה בשל טיפולי ההפריה", הוסיפה לילי.
חברת עמידר: גורמים קיצוניים מעלים טענות שקריות
במכתבה טוענת צימרמן כי בתקציבו הנוכחי, אין למשרד השיכון מניעה תקציבית להשקיע כספים בשיפוץ דירות. "אנחנו נמצאים היום במצב שבו אין מגבלת שיפוץ לדירות ריקות, ולעתים היקף השיפוץ אף עולה על מאה אלף שקל לדירה", כתבה מנהלת האגף.
עם זאת, הודתה צימרמן כי אי-אישור תקציב המדינה גרם לעיכוב בהעברת כספים ממשרד השיכון לחברת עמידר (ובכך למעשה לעיכובו בשיפוץ דירות ואכלוסן). "לעיתים באופן זמני, ישנו עיכוב בהזרמת תקציבים מהמשרד לחברה... ולעתים נדרשות בדיקות בקרה נוספות בשטח, אך אין מדובר בעצירה או בהחלטות המונעות שיפוץ", כתבה.
"אנחנו פועלים כדי לעדכן את חוק זכויות הדייר", אמר ל-ynet רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, "סל השירותים שניתן בו לא רלוונטי לימינו. בנוסף, אנו פועלים כדי לקבל את כלל מסד הנתונים כדי להבין היכן נמצאות הדירות הריקות וכיצד ניתן לאכלסן. לא ברור לנו מדוע יש דירות הממתינות ריקות, בעת שאלפי דיירים שהוכרו כזכאים עדיין ממתינים לקבלת דירה בדיור הציבורי".
בעניין משפחת מנשה, מחברת עמידר נמסר כי "עניינה של משפחת מנשה נדון בוועדות משרד הבינוי והשיכון, שבסמכותו לקבוע זכאות, והיא לא נמצא זכאית לדיור ציבורי. חברת עמידר הינה זרוע ביצוע ואינה קובעת מדיניות כלשהי. לצערנו, גורמים קיצוניים מעלים טענות שקריות ומופרכות כדי לסייע לפולשים לדירות המיועדות לזכאי הדיור הציבורי. חברת עמידר פועלת ותמשיך לפעול על פי חוק ובהתאם להנחיות הממשלה".
"על הממשלה לחדול מעבריינותה כלפי הדיור הציבורי"
בתוך כך, בדיון על משבר הדיור בוועדת הכספים של הכנסת שנערך היום (ב'), דרש ח"כ אילן גילאון, יו"ר סיעת מרצ, להתייחס לנושא הדיור הציבורי. "על ממשלת ישראל לחדול מעבריינותה כלפי דיירי הדיור הציבורי", אמר.
הוא הוסיף כי "משרד השיכון מפר חוק תקף בישראל, ואינו מאפשר לדיירים לרכוש את דירותיהם בהתאם לחוק הדיור הציבורי. כספי הדיור הציבורי נגזלו ויש להשיבם לטובת הגדלת המאגר. אני מצפה ממך (שר השיכון - ע.א) להורות על הפסקת פינויי דיירי הדיור הציבורי לאלתר", אמר.
ח"כ גילאון פנה לשר השיכון ואמר כי "עליך להכריז על תוכנית חירום לטובת משפחות שאינן מצליחות לרכוש דירות ואלו שנזרקים מבתיהם. יש לפנות לתוכנית חירום משולבת שתכלול דיור ציבורי, דיור בר-השגה ודירות להשכרה, תוך הפעלת פיקוח הדוק מצד משרד השיכון".
במהלך הדיון, הודה שר השיכון כי מבצעי המכר לרכישת הדירות הופסקו, חרף חוק הדיור הציבורי. נזכיר כי ח"כ גילאון עתר לבג"ץ יחד עם השר לשעבר רן כהן, בדרישה ליישם את חוק הדיור הציבורי, שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2013.