המע"מ עולה: כדאי למהר לשלם על הדירה?
ביום ראשון הקרוב יעלה המע"מ ל-18%, ואם החלטתם לרכוש דירה או לעצב את הבית מחדש אך טרם קיבלתם את המפתחות או הסלון - עדיין תצטרכו לשלם יותר. והאם גם השכירות תעלה?
בפעם השביעית ב-11 השנים האחרונות ישונה ביום ראשון הקרוב שיעור מס ערך מוסף בישראל . המס מוטל על כל מוצר ושירות בישראל, למעט ירקות, פירות, שירותי תיירות ופעילות עסקית באילת. שיעור המע"מ יועלה בחצות הלילה שבין שבת ליום ראשון הקרוב ל-18% במקום .17% העלייה הקודמת במע"מ הייתה בספטמבר האחרון, אף היא באחוז אחד.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- המענק שב לחיים: 100 אלף ש' לרוכשי דירה בי-ם
- חלופה לערי הביקוש: דירה החל ממיליון בראש העין
- כחלון: "אני לא קוסם ולא הולך להוזיל את הדירות"
למעשה, מס ערך מוסף של 18% יוטל על כל עסקה שמועד החיוב במס עבורה חל מ-2 ביוני, אולם יש חשיבות רבה גם למועד אספקת המוצר שנקנה או קבלת מפתחות הדירה שנרכשה. ככלל, כל מוצר שנקנה אך לא התקבל עד 2 ביוני, יחויב בשיעור מס ערך מוסף של ,18% גם אם הרכישה עצמה בוצעה קודם לכן.
המועד הקובע לצורך קביעת שיעור המע"מ החל על עסקת מכירה יהיה מועד המסירה. לגבי מוצרים שנמסרו לקונה לפני 2 ביוני השנה, תחויב העסקה במע"מ של ,17% ואילו לגבי מוצרים שיימסרו ב-2 ביוני ואילך, תחויב העסקה במע"מ של ,18% גם אם התמורה לעסקה שולמה במלואה או בחלקה לפני המועד הזה.
בקשו מהספק את הספה - עכשיו
כדאי לזכור כי כאשר קיימים פערי זמן בין מועד ההזמנה או התשלום לבין אספקת המוצר בפועל, למשל בעסקאות של מכירת רהיטים, מוצרי חשמל וכדומה, המועד הרלוונטי לעניין קביעת שיעור המס יהיה מועד המסירה של המוצר בפועל. המשמעות: גם אם קניתם מוצר היום, אם הוא טרם הגיע ולא תקבלו אותו לפני 2 ביוני - יחול עליו מע"מ בשיעור החדש של 18% - גם אם הוצאה חשבונית והמע"מ שולם.
כך, לדוגמא, אם רכשתם אתמול רהיטים בשווי של 6,000 שקל ובמועד ההזמנה שילמתם 3,000 שקל, ואילו היתרה תשולם במועד המסירה, ב-10 ביוני הקרוב - תשלמו על מלוא מחיר העסקה מע"מ של ,18% וזאת מפני שמועד החיוב במס הוא אחרי 2 ביוני.
דוגמה נוספת: אם הרהיטים שהוזמנו כללו פינת אוכל וספה, ופינת האוכל כבר נמסרה לכם ואילו הספה תימסר רק ביוני - על מכירה פינת האוכל יחול מע"מ של 17% ועל מכירת הספה יחול מע"מ של .18%
אם כל הרהיטים יימסרו עד סוף השבוע הזה, אך סוכם כי התמורה תשולם בכמה תשלומים חודשיים שווים עד 1 בספטמבר - יחול על מלוא מחיר המכירה מע"מ של 17% בלבד מפני שהמסירה בוצעה לפני 2 ביוני. לכן, כדאי לנסות לשכנע את בעל העסק לספק לכם את הרהיטים עד מחר.
כדאי למהר לשלם על הדירה
כעת נשאלת השאלה כמה נשלם יותר על הדירה שברצוננו לקנות? במכירת נדל"ן, המועד הקובע לעניין שיעור המס הוא מועד המסירה לידי הקונה, מועד רישום המקרקעין על שמו של הקונה, או מועד תשלום התמורה, לפי המוקדם שביניהם. לכן:
- לגבי דירה שנמכרה וטרם הועברה לרשות הקונה עד 2 ביוני - כל תשלום שיבוצע עד 1 ביוני השנה יחויב במע"מ של .17% כל תשלום שיבוצע החל מ-2 ביוני יחויב במע"מ של .18%
- על דירה שנמכרה והועברה לרשות הקונה לפני 2 ביוני יחויב מע"מ של 17% בלבד על מלוא מחיר העסקה, גם אם טרם שולמה מלוא התמורה עבור העסקה עד 1 ביוני השנה.
לדוגמא: רכשתם דירת מגורים בסכום של 1.5 מיליון שקל ב-1 באפריל השנה, ובהתאם להסכם המכירה נקבעו מועדי תשלום אלה: ב-2 באפריל תשלום של 400 אלף שקל, ב-1 ביולי השנה תשלום של 600 אלף שקל, ובמועד מסירת החזקה בדירה 1) באוגוסט) - התשלום האחרון של 500 אלף שקל. במקרה זה, על התשלום הראשון יחול מע"מ של 17% בלבד וכל היתרה 1.1) מיליון שקל) תחויב במע"מ בשיעור החדש של .18%
האם שכר הדירה יעלה?
על השכרת נכסים חל מע"מ על בסיס מזומן. כלומר, מועד החיוב במס יחול עם קבלת התמורה, והמס יוטל על הסכום שנתקבל. לדוגמא: אדם משכיר נכס, ובהסכם השכירות נקבע כי התמורה לשכירות תשולם כל 3 חודשים מראש, למשל ב-1 במרס עבור החודשים מרס-מאי, וב-2 ביוני עבור חודשים יוני-אוגוסט .'וכו
מאחר שמועד החיוב במס בעסקאות של השכרת נכס חל עם קבלת התמורה ועל הסכום שנתקבל, אם התשלום יבוצע ב-1 במרס, יחויב מרכיב זה של העסקה במע"מ בשיעור של .17% כל תשלום שיבוצע החל מ-2 ביוני ואילך יחויב במע"מ בשיעור של.18%
הכתבה המלאה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"