הבית היהודי: תומכים ברב סתיו לרבנות הראשית
בתום חודשים ארוכים של מחלוקת בציבור הציוני-דתי, הכריזה סיעת הבית היהודי כי הרב דוד סתיו הוא מועמדה הרשמי לתפקיד הרב הראשי. "הרבנות מיועדת קודם כל לציבור החילוני, וזאת הבשורה שאנחנו מביאים להם היום", אמר השר בנט
עוד על המירוץ לרבנות הראשית:
- בדרך לדיל חדש? הממשלה תתמוך בחוק עמאר סופית: נכשל דיל מאיר-אריאל
- "הרב סתיו מהלך אימים על הרב דרוקמן"
בנט, שנחשב כל העת לתומך סמוי ברב סתיו, ספג בשבועות האחרונים ביקורת קשה בציבור הדתי על כך שאינו מגלה מנהיגות ולא מצליח להעביר החלטה בעניין בסיעה, זאת בשל ההתנגדות העזה שבה נתקלת מועמדותו של הרב סתיו, והאיום לפלג את הסיעה אם ייבחר. הלחץ על בנט גבר בימים האחרונים בעיקר בעקבות הודעה שפרסם השר אורי אורבך על תמיכה ביו"ר צהר, עוד לפני ההכרעה הסיעתית בסוגיה. כעת, כאמור, התקבלה בבית היהודי החלטה רשמית על כך.
המשך ישיר של המהפכה בשירותי הדת
לאחר אישור ההצעה אמר השר בנט כי סתיו הוא "רב שיאחד את העם בישראל ויביא לשינויים משמעותיים בחיבור של הציבור הישראלי למסורת היהודית".
לדבריו, בהחלטה שקיבלה הסיעה היא מקיימת את הבטחתה לבוחריה מכל המגזרים. "הבית היהודי ימשיך להיות הגשר בין דתיים לחילונים בישראל, וההחלטה היום משקפת זאת באופן הברור ביותר", מסר בנט. "אני קורא לכל הכוחות להתייצב בצורה מאוחדת סביב בחירת הרב דוד סתיו לרבנות הראשית. הרב דוד סתיו הינו מראשי ארגון רבני צהר והוא המועמד הנכון לשינוי החשוב ברבנות הראשית, אשר יביא לקירוב לבבות בין דתיים, חילונים וחרדים".
"אני רואה במועמדותו של הרב סתיו המשך ישיר של המהפכה בשירותי הדת עליה הודענו לאחרונה", אמר בנט. "פעילותו הברוכה ב'צהר' הייתה בולם זעזועים עבור חילונים המבקשים להתקרב ליהדות. עלינו לזכור שהציבור הדתי פחות צריך את הרבנות. לאדם הדתי יש רב מהישיבה, רב מבית הכנסת, רב שהחבר לוקח אותו. הרבנות מיועדת קודם כל לציבור החילוני, וזאת הבשורה שאנו מביאים להם היום".
ההחלטה התקבלה בהליך לא דמוקרטי
אלא שגם לאחר הודעת התמיכה, צפו סימני המחלוקת. מתנגדי הרב סתיו בסיעת הבית היהודי טענו כי ההחלטה התקבלה בהליך לא דמוקרטי, מבלי לפרסם כלל את תוצאות ההצבעה בין החברים. "הם רק הסתפקו בהכרזה שהצעת בנט אושרה, וכל מי שמכיר את יחסי הכוחות בסיעה יודע שאין לרב סתיו רוב", אמר אחד המתנגדים.
בתגובה, מסרה מפלגת הבית היהודי כי ההצבעה הייתה חשאית ומספר התומכים והמתנגדים לא פורסם גם בתוך הסיעה - על פי בקשת חבריה, אך, כך לפי תגובת הסיעה, כל החברים עומדים מאחורי ההחלטה.
היחיד שיכול להוביל שינוי ברבנות
מארגון "צהר" נמסר כי לאחר שהשר בנט הודיע לרב סתיו על תמיכת הציונות הדתית במינויו לרב הראשי לישראל, הודה סתיו לבנט על האמון שניתן בו והבטיח כי "ימשיך לפעול מול כלל הציבור הישראלי - חרדים , דתיים לאומיים וחילונים, על מנת לחבר את החברה הישראלית ליהדותה של המדינה ולעשות שינוי אמיתי בפועלה של הרבנות למען אזרחי ישראל".
מזכ״לית ישראל ביתנו וסגנית שר הפנים, ח״כ פאינה קירשנבאום, התייחסה להודעת הבית היהודי ואמרה כי היא "מברכת על כך שסיעות נוספות מצטרפות לעמדתנו ומביעות תמיכה במועמדות הרב סתיו. ב'ישראל ביתנו' מאמינים שעל הרבנות הראשית לעשות שינויים גדולים, והרב סתיו הוא הדמות היחידה שיכולה להוביל את השינוי המיוחל ברבנות".
בנוסף לבית היהודי, הודיעו בחודשים האחרונים גם המפלגות ישראל ביתנו, יש עתיד והתנועה על תמיכתן במועמדותו של הרב סתיו לתפקיד הרב הראשי.
דיל חדש?
היום אישרה ועדת השרים לחקיקה את "חוק עמאר" ולפיו רב ראשי מכהן יוכל להתמודד לקדנציה נוספת בתפקיד. האישור בוועדה סולל את הדרך לאישור החקיקה בתמיכת הממשלה ולבחירתו מחדש של הרב הראשי שלמה עמאר לתפקיד הרב הראשי הספרדי.
לאחר שהכשילה את תיקון החוק בשבוע שעבר, תמכה בו מפלגת הבית היהודי כעת, לאחר שנציגיה הגיעו להבנות עם אנשי הרב עמאר,
לפיהן אלה יתמכו בכל מועמד מטעמה של המפלגה הציונית-דתית. עם זאת, בש"ס טוענים כי מבחינתם לא הושגה כל הסכמה עם הבית היהודי, ואנשי התנועה ציינו כי הרב עובדיה יוסף מתנגד להתמודדותם של חלק ממועמדי הציונות הדתית, ובהם גם הרב סתיו, ולכן אין סיכוי שיסכים לעסקה מסוג זה.
בבית היהודי חלוקות הדעות האם ניתן לסמוך על אנשי הרב עמאר שיעמדו בהסכם, ולכן תומכי הרב דוד סתיו בבית היהודי מבקשים לקדם גם את ההצעה לשינוי הרכב הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים – על פי מתווה ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) או במתכונת אחרת – באופן שיגדיל את סיכויהם של מועמדים ציוניים דתיים לזכות בתפקיד.
בשבוע שעבר הודיע הרב סתיו, יו"ר ארגון "צהר" כי הוא אינו פורש מהמירוץ לרבנות, על אף "מסע הפחדות והשמצות", שלדבריו, מתנהל נגדו. עוד הוא כתב כי "למרות הסבל הרב שנגרם לי ולמשפחתי - לא אכנע לתכתיבים של אנשים שכל חפצם הוא למנוע את ארגון 'צהר' מלהתרחב, ולפגוע בסיכוי שנציג הארגון הזה ייבחר כרב ראשי. רבים מאותם רבנים מצהירים כי הם מעדיפים שייבחר רב חרדי, ובלבד שלא אבחר".