שתף קטע נבחר
 

ממשלות ישראל מעלות מסים עקיפים בזמן משבר

העלאות המע"מ והמסים על דלק וסיגריות הם הפתרונות הקלים והמהירים האהובים על ממשלות ישראל בתקופות משבר ושפל כלכלי. ממחקר חדש עולה כי משנת 2000 הגדילו ממשלות ישראל את היחס בין המסים הישירים לעקיפים ב-25%. הסובלים העיקריים מהתופעה הזאת הן בעיקר האוכלוסיות החלשות

מחקר חדש של מכון ון ליר בירושלים מגלה כי ממשלות ישראל מעלות מסים עקיפים באופן שיטתי בתקופות משבר ושפל כלכלי. זאת בניגוד למדיניות הרצויה, עקב הקלות החוקית שבה המסים העקיפים ניתנים לשינוי, בצו של שר האוצר בהתייעצות עם ועדת הכספים. מדובר בעיקר בהעלאות המע"מ, והמסים על הדלק והסיגריות כמקורות נוחים להתמודדות מהירה עם המשברים.

 

ייקור הדלק והמע"מ: מקפצה להעלאת מחירים

המע"מ עלה ל-18%. הצרכנים: "ממשיכים לספוג"

מ-0 ל-18% ב-37 שנים: קיצור תולדות המע"מ

כתבו לנו את דעתכם בפייסבוק של ynet ואנו נפרסם תגובות נבחרות

 

מחקרו של ראש התכנית לכלכלה וחברה במכון ון ליר, הפרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, מציין כי ממשלות ישראל הגדילו משנת 2000 את היחס שבין המסים העקיפים לישירים ב-25% לטובת המסים העקיפים בתקופות השפל הכלכלי עד 2003 ושוב ב-2009. ירידה של אחוז בתוצר מלווה בהעלאת המסים העקיפים ב-0.8 אחוז בממוצע.

 

מעלים מס על הדלק - כי זה קל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעלים מס על הדלק - כי זה קל(צילום: shutterstock)

 

המחקר מראה כי המסים הישירים (מס הכנסה, מס חברות ומס על רווחי הון) לא משתנים באותה קלות, ובדרך כלל השינויים בהם אינם קשורים למחזור הכלכלי. המחקר מצביע על כך שהשיקולים החברתיים של חלוקת ההכנסות – כלומר העשירונים עליהם נופל עיקר נטל המס, ושיקולים של יעילות, כלומר כמות המשפחות המשלמות את המסים – תופסים מקום פחות משמעותי בשינוי במסים.

 

פרופ' סטרבצ'ינסקי מציין כי הגידול ב-25% משנת 2000 ביחס שבין המסים העקיפים לישירים לטובת העקיפים, הוא היחס הגבוה ביותר שמציב את ישראל במקום השלישי במדינות המערביות בגביית יותר מיסים עקיפים יחסית למסים הישירים, אחרי מקסיקו וטורקיה.

 

המחקר ממליץ לבדוק את מערכת האיזונים שבתהליך קבלת ההחלטות של הממשלה. בפרט הוא קורא מצד אחד ליישם מדיניות מיסוי שתאפשר תגובה מהירה בתקופות של שפל כלכלי, ומצד שני שהמדיניות לא תגרום להטיה שיטתית לטובת המסים העקיפים הפוגעת בעיקר בחלשים, רק כתוצאה מהקלות החוקית שבביצוע השינויים במסים.

 

בסיס הנתונים של המחקר הוא רבעוני וכולל את רוב אפיקי ההכנסות ממסים בישראל בין השנים 1960 עד 2012 תוך כיסוי 87 אחוזים מתקבולי המס. המסים הישירים במחקר הם מס הכנסה על יחידים, מס חברות, דמי ביטוח לאומי ומס על רווחי הון. במסים העקיפים נכללים המע"מ (על עוסקים, מלכ"רים וגופים פיננסיים), בלו על דלק, בלו על סיגריות, מס קנייה על מכוניות ומס רכישה על דירות.

 

מחקרו של פרופ' סטרבצ'ינסקי, נערך בתמיכת מכון פאלק שבאוניברסיטה העברית. ממצאיו יוצגו היום (ב') בכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה שייערך במכון ון ליר בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים