שתף קטע נבחר

 

למען הסדר: 4 שקרים ביחס להסדר שצריך לנפץ

אומרים עלינו שאנחנו לא משרתים שירות משמעותי, שאנו נהנים מזמן צבא קצר, ושבישיבות שלנו יש "אבטלה סמויה". בין שלל המתחים העומדים בפני החברה הישראלית, מסלול ההסדר הוא מהפחות מטרידים. נא לעבור לבעיות הבאות

1. בהסדר אין שוויון בנטל

השוויון בנטל דורש שלוש שנות שירות לכולם, בלי יוצא מן הכלל

 

המציאות מורכבת יותר. בחברה בריאה ישנם תפקידים שונים הזקוקים מסלולים שונים. מסלול ההסדר עוצב בזמנו בהשראת חיל הנח"ל, שתפקידו היה לשלב בין שירות צבאי קרבי לבין הקמה ותחזוק של נקודות יישוב חקלאיות, מתוך הבנה שצרכי המדינה זקוקים להתיישבות חזקה, גם אם הדבר בא על חשבון הזמן שבו החייל יבצע תפקידים צבאיים "טהורים".

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

לימוד ושימור המסורת היהודית הינה משימה לאומית לא פחות חשובה, ואולי יותר, מהקמת היאחזות נח"ל או טיפוח

אקדמאים במסגרות העתודה הצבאית.

 

אף מי שלא מסכים עם האמירה הזו, אינו יכול להכחיש כי שנות הלימוד בישיבות ההסדר תורמות לגיבוש זהותם הערכית והלאומית של הבחורים, נתון המשתקף באופן בולט במוטיבציה הגבוהה שלהם במהלך השירות הסדיר, ובאחוזי הנוכחות המרשימים בשירות המילואים לאורך שנים.

 

גם אם הצבא "מפסיד" מספר חודשי שירות סדיר של חיילי ההסדר, החברה הישראלית בכללותה מרוויחה לטווח ארוך שכבת צעירים בעלת זהות ערכית ולאומית מגובשת (נתון שאולי דווקא הוא המעורר את זעמם של חלק מן המתנגחים במסלול ההסדר).

 

2. למה הם משרתים פחות?

בחור בישיבת הסדר מרוויח לעומת בחור רגיל, כי הוא משרת רק שנה וחצי

 

מישהו שכח או רצה לשכוח פה נתון חשוב: בחור בישיבת ההסדר מקדיש עוד שנתיים, על חשבונו, ומשתחרר

מהצבא לאחר 5 שנים, בגיל 23, וזאת (בניגוד למסלול העתודה) ללא קבלת תמורה כספית, וללא תואר אקדמי (למעט תעודת הוראה במקצועות תורניים, הדורשת חתימה על שנה נוספת).

 

המעוניין לפתוח מסגרת צבאית, חילונית או חרדית, בת חמש שנים, שבה בחורים יקדישו שנתיים נוספות מחייהם ללא תמורה על מנת לברר זהות ערכית ולאומית (וכמובן ישרתו בתוכה 17 חודשים כחיילים לכל דבר) – יבורך, אנחנו בעד. לא בטוח שיהיו כל כך הרבה קופצים על ההצעה.

 

3. הם סתם מבזבזים את הזמן

בישיבות ההסדר לא לומדים ברצינות, והתלמידים אינם מצדיקים את שירותם המקוצר

 

זוהי טענה דמגוגית. גם לא כל מי שנשאר 3 שנים בפלוגה מבצעית בצבא משרת כל יום בהתלהבות ובתפוקה של 100%. רוב בחורי הישיבות יושבים ולומדים כפי שנדרש מהם, ואף יותר מכך. ישנם כמובן שוליים שמנצלים את המסלול בצורה בוטה; אולם שוליים קיימים בכל מערכת, ויש צורך לטפל בהם באופן נפרד.

 

4. מה כבר אפשר לתרום ב-17 חודשים?

במסלול ההסדר משרתים שירות צבאי לא משמעותי

 

לא נכון. נקודה. במסלול ההסדר משרתים אמנם שירות מקוצר יחסית, אולם משמעותי מאוד. המסלול של 16 (וכעת 17)

חודשים נקבע מלכתחילה מפני שהוא פרק הזמן הנדרש על מנת לסיים הכשרה מלאה ביחידות קרביות, ולקבל הכשרה מקצועית בתפקידים עורפיים.

 

הכשרה זו מכינה את הלוחם למצב מלחמה ושירות מילואים פעיל לכל דבר למשך שנים ארוכות. וזאת מבלי לציין את אותם בחורים רבים היוצאים במסגרת ההסדר למסלולי פיקוד וקצונה, וחותמים חודשי שירות נוספים.

 

מסלול ההסדר הוכיח את עצמו במשך עשרות בשנים כמסלול המטפח בחורים צעירים, הן מבחינה ערכית והן מבחינה צבאית. תרומתו לצה"ל ולחברה הישראלית בעיצוב חיילים ואזרחים נאמנים איננה מוטלת בספק. בין שלל הבעיות והמתחים העומדים כיום בפני החברה הישראלית, מסלול ההסדר – נאמר זאת בעדינות – הוא בין הפחות מטרידים. נא לעבור לבעיות הבאות.

 

  • הכותב הוא ר"מ בישיבת ההסדר שדרות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי אפשר לטעון שהם לא תורמים
צילום: AP
צילום: אורות
הרב חגי לונדין
צילום: אורות
מומלצים