רפורמת הפרגולות: העיריות יקבלו יותר כוח
בזמן שלא מעט ראשי רשויות נמצאים בחדרי החקירות, רפורמת הפרגולות בתחום התכנון והבנייה שאושרה השבוע תגדיל את סמכויות הוועדות המקומיות. האם צריך להילחץ? מנכ"ל משרד הפנים סבור שאי אפשר להטיל דופי בכולם, וחוץ מזה יש חדשות טובות: לא תצטרכו לשאול אף אחד לפני שתקימו מחסן בחצר
השבוע העבירה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאישור הממשלה את "רפורמת הפרגולות " של שר הפנים, גדעון סער. מדובר בתוכנית המהווה המשך לרפורמה בחוק התכנון והבנייה, שכונתה עד כניסתו של סער לתפקיד "רפורמת המרפסות", וקודמה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו - אך טרם מומשה.
- המועצה הארצית אישרה את "רפורמת הפרגולות"
- סער מציע: מרפורמת המרפסות - לפרגולות
- נתניהו מציג: זגזוג נוסף ברפורמת המרפסות
מי שאישר את התוכנית היה יגאל צרפתי, מנכ"ל משרד הפנים, שמתכנן במסגרתה להגדיל את סמכויות הוועדות המקומיות על חשבון אלה המחוזיות. בראש הוועדות המקומיות עומד, במרבית המקרים, ראש העירייה - ותחתיו משרתת קואליציה ממושמעת בדרך כלל. מומחים בענף הנדל"ן סבורים שיהיה צורך במעקב, על רקע פרשיות השוחד האחרונות שפורסמו בתקשורת בנוגע לכמה ראשי רשויות מקומיות, בין היתר בחדרה, בנצרת עלית וביהוד.
פרגולה תוך שעה
במסגרת הרפורמה החדשה, לא יהיה צורך בקבלת היתר בנייה מהוועדה המקומית לצורך הקמת מבנה זמני. הכוונה היא, למשל, בניית פרגולה במרפסת. כך, תוך שעה תוכלו להקים פרגולה מבלי להתעסק עם חסמים בירוקרטיים. חוץ מפרגולה מתכננת הרפורמה לאפשר לכם להקים בדיוק באותה המתכונת מחסן, רמפת נכים לבניין, גגון, סככת צל, סוכך מתקפל, גדר עד גובה של 1.5, מתקני חימום מים (דוד מים, דוד שמש וקולטנים)ומזגנים.
ענייני ההקלה ברישוי הם רק ההתחלה. המטרה האמיתית של הרפורמה היא לתת פתרון לסחבת הבלתי נסבלת באישור תוכניות בנייה. על מנת לשחרר את צוואר הבקבוק, משרד הפנים מעוניין להסיר מעט מעבודתה של הוועדה המחוזית, שם אישורה של תוכנית מתמשך בממוצע כ-3.5 שנים, ולהעביר את העבודה לוועדה המקומית. עד כה הוועדה המקומית לא יכלה להוסיף זכויות בנייה במסגרת בקשות להיתר, והדבר היה מגולגל (ונתקע בדרך כלל) לוועדה המחוזית.
לפי הרפורמה, תוכניות מתאר קטנות (עד 20 יחידות דיור) יאושרו על ידי הוועדה המקומית בלבד. בנוסף, משרד הפנים מתכוון לשבת לוועדות "על הצוואר" בכל הנוגע ללוחות הזמנים, ולחלק את סוגי הבקשות ל-3 מסלולים. במסלול המהיר, למשל, תהיה חובה על הוועדה המקומית לאשר את התוכנית (או לא לאשר) תוך 45 יום, כאשר השתהות בטיפול תביא לאישור אוטומטי של הבקשה.
בהקשר זה ניתן למנות בקשות נוספות כדוגמת תוספת ממ"ד, הוספת מעלית, תוספת מרפסת, סגירת מרפסת ועוד. יש לציין כי השינוי לא יביא לביטול הליכי ההתנגדות של שכנים וחובת הפרסום של יוזם הבקשה. לכן, אין לצפות שתוך 45 יום תתחיל הבנייה בפועל, אך כיום ממוצע הזמן לטיפול בבקשה לבניית ממ"ד אורך כ-6 חודשים, כך שמדובר בקיצור של 4.5 חודשים בהליך הבירוקרטי. עוד קובעת הרפורמה החדשה כי על מנת להקל על הוועדות המקומיות את הלחץ, יוכנסו מכוני רישוי פרטיים שינפיקו היתרים לאחר בדיקה שיבצעו בעצמם.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "במסגרת הרפורמה יוענקו סמכויות רק לוועדות מקומיות שיעמדו בקריטריונים ובמקביל יוגברו מנגנוני הפיקוח והבקרה על הוועדות המקומיות. יצוין שבמסגרת הרפורמה יוקצו משאבים רבים להעלאת המקצועיות של הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה".
במקום וד"ל - ול"ל
האם העברת הסמכויות הללו לראשי הרשויות אמורה באמת להלחיץ אותנו? לדברי צרפתי, "להטיל דופי ב-270 ראשי רשויות זה קצת מרחיק לכת. צריך לזכור שמספר ההרשעות של ראשי רשויות קטן משמעותית ממספר התיקים שנפתחים". בנוסף, ציין כי גם נציגי ממשלה יישבו בוועדות המקומיות.
עוד סיפר צרפתי כי במסגרת הרפורמה, תהיה התקדמות בנושא פיצול דירות. יצוין כי כבר עכשיו התקנות מאפשרות פיצול של 30% מהיחידות בבניין, כאשר גודל כל יחידה עולה על 30 מ"ר.
אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, הביע שביעות רצון מהרפורמה, אך לטעמו עליה להיות רחבה יותר ולכלול רפורמה גם בתחום היטלי ההשבח והפקעות הקרקעות וכן תביעות על פגיעות במקרקעין. בעניין פיצולי הדירות, אמר דנוס כי להערכתו יש בתל-אביב כ-2,000 דירות מפוצלות - והסדרת הנושא תהפוך את הסוגיה ללא כדאית מבחינה כלכלית.
עו"ד דוד בסון ממשרד עוה"ד הרטבי המתמחה בנדל"ן דווקא סבור כי הרפורמה היא טעות. "מי שנכנס חדש לתפקיד ועושה שינוי - זו טעות. לוקח למערכת שנה-שנתיים להפנים שינוי ובינתיים יש בלאגן. המערכת טובה, החוק מצוין ולא צריך לעשות שום רפורמות", אמר. בעניין מכוני הרישוי הפרטיים אמר: "צריך להזהר מהקמת גופים פרטיים שמהר מאד יהפכו לאינטרסנטים".
בהמשך הוסיף עו"ד בסון כי "אם באמת רוצים לעשות רפורמה, שיחזרו לחוק הול"לים (ועדות לבנייה למגורים - א.ש) מתקופת שרון. חוק הול"לים הניב את השכונות הכי יפות בארץ". נזכיר כי חוק הול"לים הונהג בשנות ה-90 של המאה הקודמת על ידי שר השיכון דאז, אריאל שרון, לצורך אישור מזורז של תוכניות בנייה כדי לקלוט את העלייה ממדינות חבר העמים. החוק מזכיר את חוק הוד"לים (ועדות דיור לאומיות) הנוכחי.