תומכי מורסי מחממים המצב: 'היום נצא לרחובות'
קואליציה של הארגונים האיסלאמיסטיים במצרים בראשות "האחים המוסלמים" קראה לאזרחים לצאת היום לרחובות ל"מחאה שקטה" על הדחת מורסי. לפנות בוקר נפתחה אש לעבר תחנת משטרה ברפיח ונמל התעופה אל-עריש, יש נפגעים
הפיכה שנייה במצרים - כל הדיווחים:
הפיכה אחת, המון סימני שאלה: מה קורה במצרים?
הצבא מכה שנית: בפעם הקודמת זה היה נאצר
האחים המוסלמים מזהירים: ההפיכה תביא אלימות
האם הייתה "הפיכה" במצרים? בעולם נזהרים
לפנות בוקר דווח כי חמושים איסלאמיסטים פתחו באש לעבר נמל התעופה אל-עריש בסיני ולעבר שלוש נקודות ביקורת של הצבא בסמוך לו. הם ירו רקטות נגד טנקים לעבר עמדות הצבא. במקביל נורו רקטות גם לעבר תחנת משטרה ברפיח בגבול עם עזה, וגורמים ביטחוניים אמרו שחייל נהרג במקום וששניים נוספים נפצעו. אותה תחנת משטרה סמוכה למטה מקומי של המודיעין המצרי. לא ברור אם המתקפות שנערכו במקביל באו כתגובה להדחת הנשיא מורסי.
הדחתו הדרמטית של מורסי התקבלה בשמחה רבה על ידי מיליוני בני אדם בקהיר ובערים נוספות. אולם, יש גם רבים בקרב המצרים שזועמים על התערבות הצבא בפוליטיקה המקומית. קואליציה של ארגונים איסלאמיים במצרים, שבראשה עומדים "האחים המוסלמים", קראה אמש לאזרחי המדינה לצאת היום ולהפגין לאחר התפילות במסגדים במסגרת "יום שישי של התנגדות". המחאה היום תהווה מבחן לגודל התמיכה בנשיא המודח ולתגובת הצבא.
"הקואליציה הלאומית לתמיכה בלגיטימיות' קוראת לעם המצרי לצאת לרחובות בצורה שקטה אחרי תפילות יום השישי ולומר 'לא' למעצרים הצבאיים, 'לא' להפיכה הצבאית", מסרה קואליציית הארגונים האיסלאמיים.
הודעת הקואליציה נמסרה במסיבת עיתונאים במסגד א-ראבעה אל-עדוויה בפרברי קהיר, שם מקיימים תומכיו של מורסי שביתת שבת.
רשת אל-ג'זירה ציטטה את תנועת "האחים המוסלמים" כאומרת: "אנחנו מכריזים על ההתנגדות החד-משמעית שלנו להפיכה הצבאית נגד הנשיא הנבחר ונגד רצון העם, אנחנו מסרבים להשתתף בכל תהליך עם השלטון הלא לגיטימי, אנחנו נגד אלימות נגד מפגינים שוחרי שלום".
"אנחנו קוראים למפגינים להפגין ריסון ולהתחייב לשלום ודוחים את הפעולות המדכאות של משטרת המדינה כולל הרג, מעצרים והגבלות על חופש התקשורת וסגירת ערוצי הטלוויזיה".
הנשיא הזמני של מצרים, השופט עדלי מנסור, מודע לסכנה שטמונה בחברה מצרית מקוטבת ולכן השתמש מוקדם יותר היום בטקס השבעתו כדי להושיט ענף של זית ל"אחים המוסלמים", תנועת האם של מורסי.
"תנועת 'האחים המוסלמים' היא חלק מהעם הזה והיא מוזמנת להשתתף בבניית האומה שכן איש לא יושאר בחוץ. אם הם יגיבו להזמנה הם יתקבלו בברכה", אמר הנשיא החדש.
מוקדם יותר אתמול אמר אחד מבכירי "האחים המוסלמים", מוחמד בלתגי, כי תנועתו לא מתכוונת להשתמש בנשק, אולם הזהיר מאלימות מצד ארגונים אחרים. "לא נרים נשק, אבל לא נקבל משטר צבאי", אמר בלתגי.
"זוהי הפיכה צבאית. אנחנו נישאר וננטרל את הלגיטימיות שלה עד שהמצב יבוא על תיקונו", אמר בלתגי לכתבים שהגיעו למסגד א-ראבעה אל-עדוויה.
גם תוניסיה, ערש "האביב הערבי", גינתה את ההפיכה במצרים. "המפלגה מגנה את ההפיכה הצבאית נגד ההליך הדמוקרטי", נכתב בהודעה של מפלגת הנשיא התוניסאי, "אנחנו רואים את מה שפיקוד הצבא עשה כנסיגה בדרכה של המהפכה המצרית וכניסיון להחזיר את המשטר הישן".
טורקיה, שגם בה שולטת מפלגה איסלאמיסטית שעלתה לשלטון בבחירות דמוקרטיות ושחוותה בעבר הפיכות צבאיות, תיארה את הדחת הנשיא המצרי כ"בלתי מקובלת" וכינתה אותה הפיכה צבאית. "אפשר להסיר אותך מהשלטון רק דרך בחירות, כלומר, רצון העם. זה בלתי מקובל שממשלה שעלתה לשלטון בבחירות דמוקרטיות תופל באמצעים בלתי חוקיים, ויותר מכך, בהפיכה צבאית", אמר שר החוץ אחמט דבוטאולו.
האיסלאמיסטים במצרים חוששים היום מרדיפה שתזכיר את רדיפתם תחת שלטונו הישן של חוסני מובארק, אז הוצאה התנועה מחוץ לחוק ואנשיה בילו שנים במאסר. הצבא הציב אתמול בלילה חיילים וטנקים סביב התכנסויות תומכיו של מורסי והודיע כי ישמור על הסדר. חלק מתומכיו של מורסי התבצרו בימים האחרונים במסגדים, מצוידים באלות ובאבנים. בעקבות הדיווחים הגוברים אתמול בבוקר על צעדי הצבא נגד מוסדות "האחים המוסלמים", ההערכה היא שהצבא מנסה לבנות תיק משפטי נגד התנועה, בניסיון להוציא אותה מחוץ לחוק בטענה שקראה לאלימות ושירתה גורמים זרים - בעיקר סעודיה וקטאר.