תושבי בבלי נגד פרויקט הנדל"ן של תשובה
עשרות תושבי שכונת גבעת עמל, הסמוכה לשכונת בבלי בצפון ת"א, הפגינו מול השטח שבו אמור לקום פרויקט "פארק בבלי" של קבוצת תשובה. הטענה: כדי לבנות את מגדלי היוקרה, ייאלצו להתפנות 130 משפחות ללא הסכמתן. קבוצת תשובה בתגובה: בתי המשפט קבעו שיש לפנות את המשפחות ונקבעו קריטריונים ברורים לפיצוי, אנו פועלים לקיים את הפסיקה
עשרות תושבי שכונת גבעת עמל, הסמוכה לשכונת בבלי היוקרתית בצפון תל-אביב, יצאו הערב (א') למאבק נגד בניית פרויקט היוקרה "פארק בבלי " של קבוצת פלאזה-תשובה. התושבים טוענים כי הבעלים יצחק תשובה וראש העיר, רון חולדאי, מקדמים בניית מגדלים על שטח שבו מתגוררות כעת כ-130 משפחות - ללא הסכם פינוי מסודר.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- תוכנית להוזלת הדיור: שיווק קרקעות ועמידה בלו"ז
- 'עושקים את האזרח': ח"כים נגד מס למשפרי דיור
- ראש העין: 193 דירות חדשות נמכרו תוך שעתיים
התושבים, שהפגינו בצומת הרחובות פנקס ונמיר הניפו שלטים תחת הקריאות: "תושבי גבעת עמל נלחמים על הבית", "בית זה לא מותרות", ו"תשובה, לפני 65 שנה המדינה הושיבה אותנו כאן. אתה לא תזרוק אותנו". הם הקימו כבר בשבוע שעבר אוהל מחאה בסמוך לשטח הפרויקט ומנהלים משמרות מחאה דרך הפייסבוק. לדבריהם, המאבק המשפטי על השטח מתנהל מזה שנים ארוכות.
נזכיר כי קבוצת תשובה-פלאזה, בהובלת בתו של תשובה, האדריכלית גל נאור, טרם קיבלה היתר בנייה לפרויקט המתוכנן, שצפוי לכלול 4 מגדלים בגובה 46 קומות כל אחד עם כ-800 דירות. עם זאת, על פי התב"ע (תוכנית בניין עיר) העירונית, השטח אכן מיועד לבניית 4 מגדלי מגורים ושני מבני ציבור. על שטח המריבה הקימה נאור בשלב זה את מרכז המכירות לפרויקט "פארק בבלי", שכולל פארק ירוק וגלריות.
למי שייכת הקרקע?
הסיפור מאחורי שכונת עמל ארוך וסבוך וראשיתו עוד לפני קום המדינה. בשנת 1947, מייסדי השכונה נשלחו להתיישב בכפר הערבי הנטוש ג'מוסין (היום גבעת עמל), במטרה להגן על גבולות העיר העברית הראשונה. שנתיים מאוחר יותר, ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון, קרא לעיריית תל-אביב להסדיר את עניין מגורי הקבע בשטחה, אך דבר לא נעשה.
בשנות ה-60 מכרה המדינה את השטח לידיים פרטיות, כשבתמורה הבעלים החדשים התחייבו לפנות ולפצות את התושבים תוך 5 שנים. אולם פעולה זו לא נעשתה ובשנות ה-80 נמכרה הקרקע שוב. כעת, כ-70% מהקרקע נמצאים בידי חברת אלעד השקעות שבשליטת תשובה והיתר שייכים לעיריית תל-אביב.
לאורך השנים חלק מהתושבים עזבו את השטח, ואילו אחרים הרחיבו את ביתם כדי שיוכל לאכלס את משפחות ילדיהם. במקביל הצטרפו גם תושבים חדשים. הבעיה בימים אלה נעוצה בעיקר בתושבים החדשים שנמצאים בשטח - הסכם הסדרת השכונה התייחס לתושבים המקוריים בשכונה, והתאריך הקובע הוא 1961. אלא שרובם ככולם נפטרו, היגרו למקום מגורים אחר או עזבו במסגרת חתימה על הסכמי פינוי מרצון תמורת פיצוי כספי.
כעת נשאלת השאלה מה יהיה גורלן של יתר המשפחות המתגוררות בשטח - האם גם להן מגיע פיצוי ואם כן באיזה שיעור? אלה מקצת השאלות עליהן נאלצו להשיב לאורך השנים בתי המשפט, כאשר לעתים התקבלה פסיקה לטובת התושבים ולעתים לרעתם.
מגדלים וריאה ירוקה
במקביל להליכים המשפטיים שטרם נסתיימו, החלה קבוצת פלאזה-תשובה לקדם את פרויקט "פארק בבלי". התב"ע באזור כוללת סך הכל 6 מגדלים וכ-1,000 דירות, כשלתשובה ב-4 מגדלים ולעיריית תל-אביב שניים. הפרויקט של תשובה כולל חוץ כ-800 יחידות דיור גם פארק חורש טבעי המשתרע על פני שטח של יותר מ-100 דונם, שאת חלקו כבר הקימה החברה בחודשים האחרונים וצפוי להיות פתוח לכל.
בניית המגדלים צפויה להסתיים תוך 8-6 שנים מרגע קבלת היתרי הבנייה. מחירי הדירות בבניין הראשון מתחילים סביב 3 מיליון שקל עבור דירת 3 חדרים (90 מ"ר); כ-4.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים (153 מ"ר) בקומה ה-15; וכמעט 6 מיליון שקל תמורת דירת 5 חדרים (170 מ"ר) בקומה ה-18. בסך הכל המספרים משקפים מחיר ממוצע של 35-40 אלף שקל למ"ר.
ממטה חולדאי נמסר: "הגורם האחראי על פינוי ופיצוי התושבים הינו קבוצת תשובה. סוגיה זו נמצאת בערכאות שיפוטיות בין התושבים לבעלי הקרקע קרוב לשני עשורים. דרשנו מתשובה ערבויות אישיות גבוהות על מנת להבטיח כי פיצוי התושבים יעשה אך ורק בהסכמתם המלאה או על פי פסיקת בית המשפט על מנת להבטיח את זכויותיהם".
מקבוצת תשובה נמסר: "כל העבודות בפרויקט נעשות על שטח פרטי בבעלות מלאה של היזמים. בתי המשפט קבעו כי יש לפנות את המשפחות הנמצאות במקום, ובתוך כך נקבעו גם קריטריונים ברורים לפיצוי במקרים השונים. אנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם הרשויות ועל פי דין, מתוך כוונה לקיים את לשון החוק ופסיקת בית המשפט בנושא, ולאפשר את הקמתו של הפרויקט שממנו ייהנו כל תושבי השכונה והעיר תל-אביב".
בהכנת הידיעה השתתף גלעד מורג