על הבוקר בלבולי ביצים: מתכוני פריטטה
קחו ביצים, הוסיפו להן תוספות צבעוניות והרי לכם פריטטה, חביתה איטלקית מפוארת. רותי קינן מגישה: פריטטת פרמזן איטלקית עם בצל ועוד אחת, ממכרת ממש, עם זוקיני ושמיר
כשמחפשים מאכלים שמתאימים לחום של יולי-אוגוסט, מומלץ להציץ למטבחים השרויים גם הם במצב צבירה קיצי דומה. איטליה, למשל.
עוד בערוץ האוכל:
בעיניי, אחת ההברקות של המטבח הזה (טוב, אחרי פסטה, פיצה, ריזוטו, פולנטה, טירמיסו ומה לא) היא הפריטטה. אמנם היא קצת פחות מפורסמת ושמה אולי מצלצל כמו יצירה מוזיקלית, אבל הפריטטה היא עולם קולינרי מפתיע ומרגש.
לא פחות חשוב: במהירות ובקלות ניתן להכין בכלי אחד ארוחה הרמונית ומשביעה, וכל זאת מבלי להקשות על הבישול בחוקים מסובכים או להכביד על העיכול במרכיבים דשנים. הוסיפו סלט ולחם וקיבלתם ארוחה קיצית מלאה ומרעננת.
הפריטטה, כיאה למי שמשתייכת לאחד המטבחים הוותיקים, החייכניים והסלחניים ביותר בעולם, היא גם מאכל מאוד דמוקרטי - היא תאמץ בחום כמעט כל מה שיש לכם במגירת הירקות, על מדף הגבינות ובין עשבי התיבול.
מה שהופך אותה למאכל מזין במיוחד הן הביצים. באופן אישי, מעולם לא חדלתי להיות מיודדת עם המרכיב התזונתי החשוב הזה גם כשהתזונאים הוציאו עליו חוזה והחרימו אותו בעוון תכולת כולסטרול.
למרבה המזל, בשנים האחרונות בוטל כמעט לחלוטין החרם וגם המקפידים. ביצה ביום לא רק מותרת אלא אפילו מומלצת כמעט לכולם וכמעט בכל תפריט דיאטטי.
.
פריטטה איטלקית בסיסית
את הפריטטה הזו אפשר בהחלט להגיש פושרת. אפשר גם להכין מראש ולחמם מעט לפני ההגשה בתנור חם או מתחת לגריל ואפשר גם לאכול אותה קרה או כמילוי לסנדביץ'.
המרכיבים ל-4-6 מנות:
6 ביצים
2 בצלים קצוצים
1/4 כוס שמן זית
4 עגבניות בשלות, קלופות וקצוצות
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
1 כפית תערובת עשבי תיבול איטלקית (ריחן, אורגנו, קורנית, מיורן)
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מחממים חצי מכמות השמן במחבת ומטגנים את הבצלים עד שהם מתחילים להזהיב. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, מלח ופלפל ומבשלים על להבה בינונית עד שהעגבניות רכות וכל הנוזלים התאדו. מעבירים לקערה.
- מוסיפים לעגבניות את הגבינה המגוררת ומצננים מעט את התערובת. טורפים את הביצים ומוסיפים לתערובת הירקות ביחד עם עשבי התיבול. מערבבים היטב ומתבלים שוב במלח ובפלפל.
- מחממים את השמן שנותר במחבת גדולה ויוצקים לתוכו את התערובת. מבשלים על להבה בינונית כ-7 דקות או עד שהחביתה יציבה.
- מחממים את הגריל בתנור. מעבירים את המחבת מתחת לגריל (משאירים את הידית מחוץ לתנור, אם היא אינה עמידה לחום). קולים 2 -3 דקות או עד שפני החביתה מזהיבים קלות. ממתינים מספר דקות ומגישים (אפשר בליווי גבינת פרמזן מגוררת).
- גיוון: ניתן להוסיף ירקות אחרים - קישואים, פלפלים או חצילים (שמטגנים עם הבצל עד שמתרככים), שעועית ירוקה, אפונה (מבשלים מעט במים לפני שמוסיפים לתערובת הירקות).
פריטטת קישואים ופטה
גרסה בהשראה בלקנית, עם טעם מודגש של שמיר, שכה מזוהה עם מטבח זה.
החומרים ל-4-6 מנות:
3 קישואים כהים (זוקיני) בינוניים
1 כף שמן זית
6 ביצים
מלח, פלפל
50 גרם גבינת פטה מפוררת
2 כפות שמיר או פטרוזיליה, קצוצים
אופן ההכנה:
- פורסים את הקישואים לפרוסות דקיקות. מחממים היטב מחבת טפלון (בקוטר 22 ס"מ בערך) ויוצקים לתוכה את השמן. מוסיפים את
- הקישואים, זורים עליהם מלח ומטגנים, על להבה בינונית-גבוהה ותוך כדי ערבוב תכוף עד שהנוזלים במחבת מתאדים לחלוטין והקישואים מזהיבים קלות.
- טורפים את הביצים עם מעט מלח, פלפל, שמיר או פטרוזיליה ויוצקים על הקישואים שבמחבת. מפזרים למעלה את הגבינה המפוררת, מנמיכים את הלהבה לאש בינונית ומטגנים עד שהחביתה נראית יבשה בקצוות (אפשר להרים בעזרת מזלג ולהציץ למטה לראות אםהתחתית שחומה ומטוגנת).
- מחממים את הגריל בתנור ומעבירים את המחבת סמוך ככל האפשר למקור החום (משאירים את הידית מחוץ לתנור, אם אין היא עמידה לחום). קולים עד שהשכבה העליונה תפוחה ושחומה. מגישים מיד בלוויית סלט ירוק ויוגורט.
- גיוון: ניתן להחליף את הקישואים בתרד, טבעות כרישה, מנגולד קצוצה או אפילו דלעת.
- לכל הטורים של רותי קינן