שתף קטע נבחר

קפה קפה הצטרפה ל"יום שני ללא בשר"

הרשת החליטה להצטרף בשיתוף עם יוניליוור ליוזמה של מיקי חיימוביץ' לקדם אי אכילת בשר בימי שני באמצעות הסברה ו-3 מנות צמחוניות עיקריות. בעלי הרשת: "המנות זולות ב-25%. לא תהיה כפייה, אפשר להמשיך לאכול בשר". חיימוביץ': "אנחנו רק מביאים עוד אופציות לשולחן". מה אומרים מגדלי הבקר?

ברשת קפה קפה (CAFÉ CAFÉ) החליטו להצטרף ליוזמה "יום שני ללא בשר" של מיקי חיימוביץ' בשיתוף עם חברת יוניליוור. מדובר בתוספת של 3 מנות לתפריט: קציצות עדשים כתומות וירקות שורש על מצע חיטה – 52 שקל; ניוקי חצי מטוגן חצי מבושל ב-49 שקל ושניצל דלעת וחצילים + פירה ב-46 שקל.

 

 

בשלב הראשון המנות העיקריות הללו יוצעו לסועדים ב-140 סניפי הרשת וב-20 סניפים חדשים שהיא מתכננת לפתוח בשנה הקרובה - רק בימי שני, שיוקדשו לקידום אכילה נטולת בשר באמצעות פלאיירים על השולחנות ומלצרים שיציעו את המנות לסועדים.

 

לפי הבעלים רונן נמני, "לא תהיה כפייה. אפשר יהיה להזמין מנות רגילות ביום הזה". התפריט של קפה קפה רובו חלבי, אך כלולות בו גם מנות בשר בקר, עוף ודגים. הרשת גם מפעילה רשת מסעדות בשרים חדשה בשם "לחם בשר" – כרגע עם סניף אחד בלבד בנמל ת"א. לקפה קפה רשתות בת נוספות שמגישות מנות מן החי: לחם ארז, Fresh kitchen, לאבורטוריו די פסטה ו- Ruben's.

שלטים על השולחנות שמסבירים למה לא תמיד טוב לאכול בשר ()
שלטים על השולחנות שמסבירים למה לא תמיד טוב לאכול בשר

 

"זה קמפיין חברתי"

"המנות הצמחוניות שהשקנו זולות ב-25% ממנות עיקריות בשריות", אמר נמני ל-ynet. "הן טעימות גם למי שלא צמחוני. חברת יוניליוור מספקת את חומרי הגלם למנות - זה פרויקט משותף שלנו והם השקיעו בזה איתנו כמיליון שקל. אני מאמין שזה יעלה את המכירות בסניפים ואני בעיקר מאמין שזה ייצור שינוי".

 

מנכ"ל החברה, נעם צימרמן אמר ל-ynet: "החלטנו להציע יותר חלופות כדי לחסוך את צריכת הבשר. יש לנו 6 מנות צמחוניות אחרות בתפריט, אבל ביום שני נשים דגש על מנות ללא בשר ולכן השקנו עוד מנות צמחוניות".

 

ניוקי חצי חצי. מהלך חברתי או שיווקי? (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
ניוקי חצי חצי. מהלך חברתי או שיווקי?(צילום: דן לב)

 

תעמולה לצד עוד אופציות ללקוחות

על השולחנות בסניפים, יוצגו עלונים מבית מדרשה של תנועת "יום שני ללא בשר", שמסבירים כי בעלי חיים פולטים גזי חממה, גידול בקר וצאן מצריך שטחי מרעה גדולים וצריכת המים שלהם גבוהה פי 10 מאשר גידול ירקות. בנוסף, מומלץ בריאותית להפחית בצריכת בשר. 

 

אתם שמים שלטי הסברה על השולחנות. יש גם שיגידו שחלבון מהחי הוא חלבון בריא ושיש לא מעט דברים אחרים שגורמים נזק לסביבה. חשבתם שייתכן שזה מהלך שעשוי גם להזיק? וגם: למה לבחור באג'נדה אחת ולא באחרת?

 

נמני: "זה לא קטע של כפייה. אנחנו לא רוצים לחנך את האנשים, רק להביא אותם למצב שהם יעדיפו חלופה כדי לעזור לסביבה, זה מהלך חברתי".

 

זה טרנד שמובילים אנשים עם כסף. למכור עוף בזול לאמא בירוחם - זה גם מהלך חברתי.

 

צימרמן:"זה נכון שמובילים אותו אנשים עם כסף, או עם אג'נדה למען בע"ח, אבל זה כמו שיש ברשת מגוון כשרויות, מבחינתנו כל הבנים שווים: בסניפים שלנו, אחד יכול ליהנות מכשרות של בד"צ, אחד יכול ליהנות ממנות צמחוניות ואחד יכול ליהנות מהמבורגר. זה חברתי מהמקום הזה, לא מהקטע של לא לאכול בעלי חיים. אני אומר את זה כחובב בשר".

 

שניצל צמחוני. קפה קפה היא לא הרשת היחידה שמקדמת אג'נדה צמחונית-טבעונית. קדמו לה גרג, אספרסו בר וקפה לואיז (צילום: דן לב) (צילום: דן לב)
שניצל צמחוני. קפה קפה היא לא הרשת היחידה שמקדמת אג'נדה צמחונית-טבעונית. קדמו לה גרג, אספרסו בר וקפה לואיז(צילום: דן לב)

 

מיקי חיימוביץ': "אנחנו מתונים"

מיקי חיימוביץ', המובילה הכריזמטית של הקמפיין להימנעות מאכילת בשר בימי שני, טוענת שישראלים אוכלים יותר מדי בשר ושבארה"ב קיימת מגיפת השמנה בקרב עניים שאוכלים בשר זול. באמצעות הרצאות שמשלבות רגש ומידע - היא מצליחה להגיע לליבם של אנשי עסקים, למרות שתוחלת החיים בישראל גבוהה על אף ואולי גם בזכות אכילת חלבון מהחי ובארה"ב עניים אמנם משמינים, אך גם באשמת פחמימות זולות ושומן רווי, שמגיעים גם ממזונות צמחוניים להפליא כצ'יפס וממתקים.

 

"קפה קפה פנו אלינו", אמרה חיימוביץ' ל-ynet. "נפגשנו איתם, זה הליך שלקח זמן, הם באו עם רצון לעשות את זה. ערכנו מפגש עם השפים. אחר כך הרציתי 3 פעמים בפני הזכיינים בצפון, בדרום ובמרכז".

 

המטרה היא להפוך את כולם לצמחונים? זה כמו דת?

 

"כמו בדת יש את כל הגוונים ואני משערת שאנחנו מהמתונים. בשונה מ'ויגן פרינדלי', שעושים עבודה חשובה מאוד בקידום אופציות טבעיות לטבעונים, אנחנו רוצים לגרום להפחתה של צריכת בשר בקרב אוכלי הבשר. יש אנשים שקשה להם לעשות צעדים קיצוניים אבל קל להם להתחייב ליום אחד בשבוע. בישראל אוכלים יותר ויותר בשר. זה ניסיון להעלות למודעות את הבעיות בצריכת בשר. ברור שזה נפלא בעיני כטבעונית".

 

יש שיגידו שאין בעיה בריאותית בצריכת בשר מידתית, רק בעיה מוסרית.

 

"אפשר להתווכח על הכל, אבל זה מהלך לא כפייתי, לא מסיונרי, אנחנו לא מכריחים אף אחד אלא רק מביאים עוד אופציות לשולחן ומיידעים אנשים שלתעשייה מן החי יש השפעות שאנשים לא מודעים אליהן. שיש להם אחריות גם לסביבה וכן שאנחנו צריכים לתת דין וחשבון לזה שהפכנו את החיות לסחורה שכאילו אין לה שום כאב ורגש".

 

זה מהלך אמיץ מצד קפה קפה?

 

"כן, אבל היא לא היחידה: קפה לואיז, ננה, פרונטו, התרנגול הכחול כולם הצטרפו ליום שני ללא בשר. יש הרבה מסעדות בת"א שהצטרפו אלינו כי יש ביקוש לזה".

 

אז זה טרנד לתל-אביבים עשירים?

 

"המזון הצמחוני יותר זול. ה'תל-אביבים העשירים' חוסכים כסף. גם במשפחה שלי יש יום אחד צמחוני, הגענו לחדרי אוכל בעשרות מקומות עבודה. המטרה היא להציע מבחר של מנות צמחוניות לכולם".

 

צריכת הבקר בישראל - רק עולה

חיים דיין מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לא מתרשם מהמהלך: "כשמישהו רוצה ליצור מגמה הוא מביא את העובדות שהוא רוצה להביא. למעשה, אנחנו הצרכנים קטנים מאוד של בשר בקר: 14.6 לק"ג לנפש – 30% בשר טרי שמגדלים בארץ ו-70% ייבוא. לשם השוואה באיחוד האירופאי עומדים על 35 ק"ג לנפש, בדרום אמריקה 70 ק"ג. כלומר אנחנו צרכנים קטנים מאוד של בשר בקר בישראל. גם אני לא אוכל כל יום בשר בקר. אני מניח שכמוני רוב העם".

 

אני מניחה שמטרות הקמפיין היא גם למנוע אכילת דגים ועוף וישראלים הולכים הרבה מאלה.

 

"הישראלים הם באמת צרכני עוף הגדולים בעולם כי אנחנו פחות צרכני חזיר. עוף גם זול יותר ויותר קל להכין אותו. מחקר שמשרד הבריאות הזמין לפני 4 שנים - הראה שבאוכלוסיה הבוגרת שצמצמה באכילת בשר – יש יותר מקרים שנחשבו כאלצהיימר והתגלו כחוסר בויטמין B12. כך גם אצל תינוקות עד גיל 3.

 

"אז צריך לאכול במינון הנכון, אבל לא להימנע מאכילת בשר בצורה מוחלטת. כמעט כל רופא ימליץ זאת. גם לאכול יותר מדי סויה - זה לא בריא. כל מזון צריך לאכול במינון הנכון. בנו מגדלי הבקר – הקמפיין הזה פוגע, אבל צריכת הבשר בישראל רק עולה למרות כל הקמפיינים ובעיקר – בשר מייבוא. ב-2010 ייבאו לארץ 86 אלף עגלים ב-2011 ייבאו 107 אלף עגלים, ב-2012 116 אלף עגלים וב-2013 מייבאים בקצב של 130 אלף עגלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: דן אבן
צמחוני עיקרי: קציצות עדשים כתומות וירקות שורש על מצע חיטה
צילום: דן אבן
מומלצים