טרנד הריצה: האם זה מתאים גם לילדים?
בין אם הסיבה היא עודף משקל, מחסור בפעילות ספורטיבית או שהילד סתם רואה אתכם ורוצה גם - ריצה היא ספורט בריא וטוב לילדים. איך צריכים להתבצע האימונים ומדוע חשוב שיהיה להם בראש ובראשונה כיף? מומחה מסביר
"אתה בטוח שזה מתאים גם לילדים?". במייל, בפייסבוק בטלפון ובכל אמצעי אחר, הורים תמיד מתחילים עם השאלה זו, ואני, פעם אחר פעם משיב תשובה קצרה: "כן!".
טרנד הריצה, או אם נהיה מדוייקים יותר מהפיכת הריצה שמתרחשת בישראל בחמש השנים האחרונות לא פוסחת גם על מגזר הילדים, אלא שכאן מדובר בנושא רגיש יותר, עדין יותר, עם תפיסה שבסיסה אמור וצריך להיות: בראש ובראשונה כיף.
גם הילד שלי יכול לרוץ?
לא משנה מה הסיבה לכך שאתם מעוניינים שילדכם יתחיל לרוץ, החל מבעיית עודף משקל,
עצלות, חוסר פעילות ספורטיבית באופן כללי, מה שחשוב הוא שתקפידו על מספר עקרונות שיגרמו לילד שלכם ליהנות ולא להתייחס אל הנושא כאל עונש או מטלה:
לא חובה מסגרת
אתם יכולים לרשום את הילד שלכם לחוג ריצה ולקבל מסגרת מקצועית כוללת, אך למי שאין חוג שכזה זמין בשכונה מומלץ פשוט להתחיל לרוץ עם הילד בעצמכם. הפכו זאת לפעילות משפחתית, הורה וילד/ה שרצים יחד. זה יחזק ביניכם את התקשורת ויצור תחביב משותף שעם הזמן תצקו אל תוכו תכנים נוספים כגון אימונים, מרוצים וחוויות שילוו את ילדכם לשנים ארוכות. בחרו לכם פארק קרוב או מסלול ריצה נעים ליד הבית שתוכלו להתמיד בו וקבעו יום אחד בשבוע שבו יתקיים האימון השבועי שלכם, 45 דקות יספיקו. אפשר להסתפק בפעם אחת בלבד בשבוע, אך היו מחוייבים לשעה הזו.
אל תהפכו את האימון לחלטורה
התייחסו לאימון השבועי שלכם בכבוד ואל תהפכו זאת לחלטורה. בצעו תרגילי מתיחות מסודרים ותרגילי חימום (הרשת מלאה בשלל דוגמאות), הסבירו לילדכם את החשיבות שבכניסה מדורגת אל תוך הריצה, לא להסתער על האימון אלא לבצע כל תרגיל באופן עגול ומלא, איטי ונכון. 12-15 דקות של תרגילי מתיחות וחימום להעלאת הדופק יעשו את העבודה. בשלב המכין הזה חשוב מאוד לשמור על משמעת, להתייחס ברצינות לאימון, לא לחפף בתרגילים ולדרוך את הגוף והתודעה לקראת הריצה עצמה.
קדימה לרוץ
קבעו מראש מהו המרחק והקצב אותו תרצו לכסות באימון. זכרו, אתם מנחים את הילד ולא להיפך. האימון צריך להיות ברמה כזו שיישאר לכם עוד אוויר בסופו ולא תסיימו עם ה"לשון בחוץ". מעבר לכך עשו לכם כלל: יעד קל לאימון הראשון. אתם לא באמת יודעים להעריך את היכולת האירובית שלכם או של ילדכם בשלב זה.
עבור ילדים בגיל בית ספר יסודי, אשר אינם מאומנים, ריצה של כשבע עד עשר דקות בקצב בינוני היא אתגר אמיתי. קבעו את היעד שלכם לתחום זה ורוצו יחד. זמן לתחרויות יהיה אחר כך.
השתדלו לבצע את החלק האירובי באופן רציף, ללא הפסקות הליכה (אלא אם כן הריצה מלווה בכאב או קושי אמיתי) ותמיד תמיד סיימו את החלק האירובי בריצה. גם אם הלכתם קצת במהלך הריצה, את הסוף, הקצה, תמיד השלימו בריצה. זה יעביר מסר חשוב לילדכם שאת המשימה מסיימים כמו שצריך.
קצת תבלינים
לאחר שצלחתם את החלק האירובי, פנו זמן למנוחה קלה של כחמש דקות, שתו מים והסדירו את הנשימה. הימנעו מישיבה או שכיבה - יהיה קשה מאוד לילדכם להקים את עצמו אחר כך.
במידה ונשאר עוד חשק ואוויר בריאות בצעו כמה משחקי ריצה קצרים. זה הזמן של הילד שלכם לבוא לידי ביטוי: תחרות למרחק קצר (לא יותר מ 30-40 מטר), שלושה מקלות, מדידת זמנים עם סטופר ותרגילים כייפים נוספים. כל זה יעצים את החוויה ויתן קצת ביטוי לרצון העז של ילדכם לבחון את עצמו, להתחרות ולתת ציון לאימון.
אל תשכחו לפרגן
את עשר הדקות האחרונות הקדישו לתרגילי שחרור. זה הזמן לפרגן, לצאת מהאווירה הקפדנית של האימון ולסכם יחד עם ילדכם מה עשיתם, איך התגברתם יחד על האתגר, ולהתחיל לקבוע יעד לאימון הבא.
הכותב הוא מייסד ומאמן ראשי של קבוצות ריצה לילדים