שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

המשענת של המעצמות נגד האיסלאם הקיצוני

נסיגת ארה"ב ונאט"ו מאפגניסטן ב-2014 מעלה חששות מהפיכת האזור לחממה של סמים ומיליטנטיות קיצונית. כדי להשיג יציבות אזורית חייבות ארה"ב, רוסיה וסין לשתף פעולה ולהיעזר בשירותי אוזבקיסטן, מדינה עם שפע של מאגרי גז טבעי ששואפת להפוך לשחקן רב השפעה במרכז אסיה

על אף שהיא רחוקה למדי מהעין, למרכז אסיה מאז ומתמיד הייתה חשיבות גיאו-אסטרטגית שהפכה את האזור לזירה לעימותים גלובליים. אחד הסבבים האחרונים אירע עם פלישת ברית המועצות לאפגניסטן בשנת 1979. פלישה שהפכה לאחד האירועים המדממים והמכריעים ביותר בתולדות המלחמה הקרה. אז נחלצה ארצות הברית לסייע למי שנלחמו בבריה"מ, המוג'אהדין, שברבות הימים היוו את המצע הארגוני והאידיאולוגי לטליבאן, שנגדם ונגד בני חסותם אל-קאעידה, יצאה ארה"ב עצמה למלחמה ב-2003.

 

"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:

המקל והגזר. סנקציות על ישראל - טוב או רע? / ד"ר ליאור הרמן

מאבק בכוכבים: לפוליטיקה יש מקום - אפילו בחלל  / ד"ר דגנית פייקובסקי

זאב זאב: למה אסור להציג תקיפת סייבר כתקלה? / גיל זוהר וד"ר דגנית פייקובסקי

"האיום המוסלמי". מיאנמר לא רוצה להיות בוסניה / ד"ר מיכאל תנחום

 

כיום מתעצבת מרכז אסיה כאזור עימות בין מעצמתי חדש שבו ארה"ב ורוסיה שוב נאבקות למימוש האינטרסים שלהן. כך הנסיגה הצפויה מאפגניסטן של כוחות ארה"ב וכוחות הקואליציה עם סיומה של משימת ברית נאט"ו ב-2014 מעלה חששות בנוגע ליציבותה של אפגניסטן, במיוחד לאור הסבירות כי תתעורר שם מחדש מיליטנטיות איסלאמית.

 

אוזבקיסטן תהיה שחקן משמעותי בעתיד המדינה לאחר עידן נאט"ו. כוחות אפגניים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוזבקיסטן תהיה שחקן משמעותי בעתיד המדינה לאחר עידן נאט"ו. כוחות אפגניים(צילום: AFP)

 

אפגניסטן נתפשת ביחד עם פקיסטן השכנה זה מכבר כחלק ממבנה דו-מדינתי. לכן התמקדו המאמצים המערביים להבטחת יציבותה של אפגניסטן בעיקר בפקיסטן, ובמידה פחותה יותר, בשתי היריבות המסורתיות של פקיסטן בכל הנוגע להשפעה באפגניסטן - איראן והודו. עם זאת, שכנתה מצפון של אפגניסטן - אוזבקיסטן השוכנת במרכז אסיה, אף היא שחקן משמעותי בעתידה של אפגניסטן שלאחר עידן נאט"ו. בהתחשב ביחסיה של ישראל עם אוזבקיסטן, צריכה ישראל להבין את תפקידה המשתנה של אוזבקיסטן באזור, בעיקר לאור התגבשותו של מערך אסטרטגי חדש כתוצאה מנסיגת נאט"ו מאפגניסטן.

 

מתקרבים לוושינגטון

אוזבקיסטן היא המדינה המאוכלסת ביותר במרכז אסיה והייתה השחקן הדומיננטי באזור בזמן העידן הסובייטי. אוזבקיסטן שיחקה תפקיד קריטי בהתנגדות לשליטת הטליבאן באפגניסטן, בעיקר דרך תמיכתה במיעוט האוזבקי באפגניסטן ובפרט במנהיגו - עבדול ראשיד דוסטום. נשיא אוזבקיסטן איסלאם קרימוב, שמכהן בתפקיד מאז 1990, זכה מצד אחד לשבחים על הדיכוי המוצלח של קיצוניות איסלאמית באוזבקיסטן, אך גם לביקורת על שלטונו הרודני וההגבלות שהחיל על זכויות דמוקרטיות. קרימוב המנוסה והבקי פוליטית, כפי הנראה אינו מאמין ביכולתה של הממשלה האפגנית הנוכחית לשרוד את נסיגת נאט"ו. לכן, הוא כבר מבקש להעמיק את הקשרים שלו עם ארה"ב, על מנת לאזן את המהלכים הרוסיים והאיראניים באזור שעתידים להתרחש כתוצאה מהוואקום השלטוני שעשוי להיווצר באפגניסטן לאחר הנסיגה.

 

ארה"ב ורוסיה, שחוששות שתיהן מההתרחבות של קיצוניות איסלאמית, מתחרות ביניהן לספק סיוע צבאי באזור, ומחלקות את מדינות מרכז אסיה לאזורי השפעה. רוסיה דחפה לקידומו של "ארגון אמנת הביטחון הקיבוצי" (CSTO) הפועל במרכז אסיה מאז 2003 ובין היתר מקדם את האינטרסים שלה. מאחר שרוסיה רואה באיראן השיעית כבעלת ברית נגד קיצוניות סונית בתוך גבולות רוסיה ובמרכז אסיה, היא מאותתת ומציעה לאיראן להצטרף ל-CSTO. סביר להניח שהברית הצבאית בין איראן לבין רוסיה, כפי שבאה לידי ביטוי בסוריה ובים הכספי, תנסה להגדיל את השפעתה במרכז אסיה תוך ניצול החשש של מדינות האזור מחוסר היציבות הצפוי באפגניסטן.

 

אוזבקיסטן היא המדינה המאוכלסת ביותר במרכז אסיה. תושבי טשקנט  (צילום: AP) (צילום: AP)
אוזבקיסטן היא המדינה המאוכלסת ביותר במרכז אסיה. תושבי טשקנט (צילום: AP)

 

אוזבקיסטן, שמאז ומתמיד חשדה במניעים הנסתרים של רוסיה, נאלצה בהיעדר חלופות אחרות להשתתף ב-CSTO וזאת על אף קשריו של הארגון עם רוסיה. בסוף 2011 הקלה וושינגטון על ההגבלות על סיוע צבאי לאוזבקיסטן ובכך אפשרה לנשיא אוזבקיסטן קרימוב לבטל את חברותה של ארצו ב-CSTO ביוני 2012. מאז דוחף קרימוב ‏להדק את שיתוף הפעולה הצבאי עם וושינגטון. בשל רצונה של ארה"ב לחזק עוד את השפעתה באוזבקיסטן כאיזון לציר הרוסי-איראני המתהווה במרכז אסיה, היא עשויה עם נסיגתה מאפגניסטן להשאיר לאוזבקיסטן נכסים חשובים ברמה הטקטית כגון כלים משוריינים חסינים מפני מטעני צד ומסוקים.

 

החיזור הרוסי אחר השכנות

עזיבתה של אוזבקיסטן את ה-CSTO מעלה ספקות בנוגע ליכולתה של רוסיה לתאם גוש ביטחון אזורי ולמעשה דירבנה את המאמצים הרוסיים להעמיק את הקשרים עם מדינות מרכז אסיה האחרות. הצלחתה של רוסיה פחותה למדי במקרה של קזחסטן העשירה באנרגיה והגדולה ביותר גיאוגרפית מבין מדינות מרכז אסיה, ואשר רואה באוזבקיסטן כמתחרה להגמוניה אזורית.

 

עם זאת, נחלה רוסיה הצלחה גדולה יותר בחיזור אחרי המדינות הקטנות יותר - טג'יקיסטן וקירגיזסטן - שחוששות במיוחד מהשתלטות אזורית מצד אוזבקיסטן המתחזקת. עם שפע המאגרים של גז טבעי שברשותה, אוזבקיסטן היא ספק החשמל העיקרי של אפגניסטן. טג'יקיסטן וקירגיזסטן הממוקמות במעלה הזרם של שתי מערכות הנהרות העיקריות במרכז אסיה פתחו בפרויקטים הידרו-אלקטריים מסיביים שיאפשרו להן למכור חשמל זול לאפגניסטן. עם זאת, הנהרות הללו זורמים לתוך אוזבקיסטן והם מקור חיוני של מים לתעשיית הכותנה הגדלה ואחד ממוצרי היצוא העיקרי של אוזבקיסטן. אוזבקיסטן מצדה הצהירה שוב ושוב שבמקרה הצורך היא תעשה שימוש בכוח צבאי נגד טג'יקיסטן או קירגיזסטן על מנת להבטיח את המשך השימוש במים.

 

דיכא את הקיצונים, אבל גם הגביל זכויות דמוקרטיות. הנשיא קרימוב (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
דיכא את הקיצונים, אבל גם הגביל זכויות דמוקרטיות. הנשיא קרימוב(צילום: איי פי)

 

רוסיה מנצלת את החששות הכנים של שכנותיה של אוזבקיסטן ומפתחת יחסי פטרון-קליינט עם יתר מדינות מרכז אסיה האחרות. רוסיה הודיעה לאחרונה שהיא תשלח 1.1 מיליארד דולר של סיוע צבאי לקירגיזסטן החל מסוף 2013. רוסיה הייתה רוצה לראות את בסיס חיל האוויר האמריקני בצפון קירגיזסטן נסגר ב 2014 עם סיומה של משימת נאט"ו באפגניסטן.

מוסקבה גם הציעה להקים בסיס צבאי באוש שבדרום קירגיזסטן בסמוך לגבול עם אוזבקיסטן. בנוסף, שולחת רוסיה חבילת סיוע צבאי בהיקף של 200 מיליון דולר לטג'יקסטן בתמורה לחוזה הארכה של 30 שנים לחכירת הבסיס הצבאי של רוסיה שם.

 

לרוסיה יש חששות לגיטימיים מהזרמה של סמים וקיצוניות איסלאמית מאזור מרכז אסיה אל תוך גבולותיה. לכן היא חולקת אינטרסים משותפים עם ארה"ב וסין ביציבות אזורית שעשויה למנוע את הפיכתה של מרכז אסיה לחממת סמים וקיצוניות דתית. יציבות אזורית יכולה להיות מושגת רק דרך שיתוף פעולה ביטחוני אזורי ודרך סחר בינלאומי יבשתי ממרכז אסיה. את התנאים ההכרחיים הללו יהיה קשה להשיג ללא רצון מצידה של אוזבקיסטן. אם מוסקבה שואפת להקים מחדש את השליטה שלה באיזור, ברוח ימי העידן הסובייטי הישן, אזי אוזבקיסטן עלולה להתגלות כמרכז ההיערכות האנטי-רוסי החדש באזור.

 

ד"ר מיכאל תנחום הוא עמית במחלקה למזרח תיכון וללימודים איסלאמיים במרכז האקדמי שלם וביחידת אסיה במכון טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שוטרים אוזבקים
צילום: איי פי
צילום: ד"ר מיכאל תנחום
יציבות אזורית תושג רק דרך שת"פ ביטחוני אזורי. ד"ר מיכאל תנחום
צילום: ד"ר מיכאל תנחום
מומלצים