ו' טירקל בודקת אם אקשטיין השתכר שלא כדין
לוועדה לבחינת מינוי בכירים בשירות המדינה הגיע מכתב תלונה אנונימי, שלפיו אקשטיין קיבל תמורה שלא כדין על הרצאות שנשא בחו"ל - בזמן ששימש משנה לנגיד. אקשטיין: "נהגתי לפי הנחיות היועץ המשפטי של הבנק"
המירוץ לתפקיד הנגיד הבא: ועדת טירקל החליטה לפנות לבנק ישראל ולבקש את פירוט תנאי ההעסקה של פרופ' צבי אקשטיין, ששימש המשנה לנגיד עד לפני שנתיים; זאת, כדי לבדוק האם תשלום שקיבל עבור הרצאות בחו"ל היה במסגרת מותרת - או בניגוד לחוק. לגבי מריו בלכר וויקטור מדינה לא נותרו נושאים שדורשים בדיקה נוספת של הוועדה לבחינת מינוי בכירים בשירות המדינה.
- בלכר ואקשטיין נפגשו עם ועדת טירקל
- גורם בטירקל: זו לא ועדה לדירוג 4 מועמדים
- גם לפני 40 שנה: נגיד שנבחר - וברגע האחרון נעצר
לוועדת טירקל הגיע מכתב תלונה אנונימי שלפיו אקשטיין קיבל תמורה שלא כדין על הרצאות שנשא בחו"ל. גורם בוועדת טירקל אמר ל"כלכליסט" כי "אף שמדובר במכתב אנונימי, אי אפשר היה להתעלם ממנו בגלל הפירוט הרב של שבועות השהייה בחו"ל, נושאי ההרצאות וכיו"ב. לכן, תבקש הוועדה לקבל את תנאי ההעסקה כדי לבדוק אם התשלומים היו כדין". אגב, מיד לאחר עדותו בוועדה נסע אקשטיין לחו"ל.
ההערכה בקרב מקורביו היא שהמכתב האנונימי נכתב בידי עובד שלא מונה למנכ"ל ונוטר על כך לאקשטיין, למרות ש"הנגיד פישר", לפי המקורבים, "היה בראש ועדת האיתור שמנעה את המינוי".
החוק אוסר על משנה לנגד לקבל כסף במסגרת תפקידו זה. אקשטיין הרצה בשני כנסים בחו"ל, בשנים 2007 ו-2008.
מטעמו של אקשטיין נמסר בתגובה: "בתקופה שבה כיהנתי כמשנה לנגיד, שמשתי גם כפרופסור באוניברסיטת תל אביב, ב-50% משרה. עם כניסתי לתפקיד קיבלתי הנחיות מהיועצת המשפטית של הבנק בדבר המגבלות החוקיות בהקשר של פעילות אקדמית ותפקידי כמשנה לנגיד, ופעלתי לפיהן. מלבד הוראה באוניברסיטת תל אביב עסקתי במחקר והמשכתי להרצות ולהשתתף בכנסים בינלאומיים.
"פעולותיי נעשו בידיעה מלאה או אישור (כאשר נדרש) של הנגיד והקפדתי לפעול על פי ההנחיות שניתנו לי, כך שתמיד נהגתי בשקיפות מלאה כלפי בנק ישראל. כמו כן, קיימתי הפרדה ברורה בימי העבודה ותשלומי הנסיעות בין פעילות שקשורה להיותי משנה לנגיד ובין פעילות אקדמית עם קשר רופף לתפקידי בבנק ישראל. כל הנסיעות, חיוב ימי החופש והתשלומים על ההוצאות נוהלו על ידי משרדי בבנק ישראל. כמו כן, לא קיבלתי כל תמורה עבור הרצאות אורח בארץ או בחו"ל".
לגבי ויקטור מדינה, התמקדו שאלות הוועדה בבונוסים שקיבל בעת פרישתו מבנק המזרחי. הוא לא נשאל כלל לגבי הפרסום לפיו בנו נפנף בשמו על מנת להרשים משקיעים. בלכר נשאל לגבי שני עניינים אותם הסביר - מחיקתו מהתביעה שהוגשה נגדו כחבר דירקטוריון חברת הנפט הארגנטינאית והרומן של אשתו עם שטראוס-קאהן. אנחנו נשואים וחיים יחד, הסביר לוועדה.