פסיכומטרי כשר: כך נראה קורס צנוע לחרדים
אם בעבר היה מדובר על בודדים בלבד, היום כמה מאות תלמידים ותלמידות מהמגזר החרדי פוקדים את קורסי ההכנה לבחינה הפסיכומטרית. המדריכים נדרשים להגיע בלבוש צנוע ולהשתמש בספרי לימוד שהוכשרו לצורך העניין. "יש רבנים שאפילו מעודדים את המגמה", מספרים במגזר
בשנים האחרונות עולה מספר הצעירים מהמגזר החרדי שמבקשים לצלוח את הבחינה הפסיכומטרית בניסיון להתקבל לאחד המוסדות האקדמיים ברחבי הארץ. בין אם באופן פרטני או במסגרת קורס הכנה "כשר למהדרין", מספרים ברשתות המציעות קורסי ההכנה לבחינה, כי מספר הפניות של בחורים ובעיקר בחורות שמבקשים להירשם לאחד הקורסים הולך וגובר. זרם המועמדים כולל בני 17 ומעלה, המזוהים עם זרם חב"ד אך גם ממספר חסידויות בירושלים ובבני ברק.
- לכתבות נוספות בערוץ הלימודים
- קיבלו 750 בפסיכומטרי ובחרו ללמוד פילוסופיה
- הידעתם? תשובה 3 בפסיכומטרי לא תמיד נכונה
- פסיכומטרי לתיכוניסטים: כדאי לוותר על הים?
מנתונים שנמסרו על ידי רשת היי קיו, שהחלה לעבוד עם תלמידים מהמגזר החרדי לפני כשנתיים, עולה כי בתחילה למדו במסגרת קורס ההכנה לפסיכומטרי רק 36 תלמידים מהציבור החרדי ואחרי שנה המספר כמעט והוכפל. כיום לומדים 162 צעירים וצעירות המזוהים עם המגזר, כלומר עלייה של למעלה מ-300%. ברשת קידום מסרבים לחשוף את הנתונים, אך גם מדווחים על עלייה במספר התלמידים החרדים הלומדים בקורסים השונים, כמו גם במספר המתעניינים.
"היום המודעות הולכת וגוברת", מסבירה גיטה מזוז, מנהלת תחום המגזר הדתי ברשת היי קיו. "מגיעים אלינו פניות מאולפנות, ישיבות וגם בתי ספר של חב"ד או מגזרים חרדיים אחרים. כמו כולם, רובם שואפים לעשות פסיכומטרי. יש גם גברים שפונים, אבל רוב הפניות מגיעות מהנשים".
לדברי מזוז, "אנשים בודדים שמעוניינים לעשות פסיכומטרי ניגשים לקורס כללי, ועושים אותו באופן עצמאי". לעומת זאת, כשתלמידים או תלמידות מגיעים בקבוצות, בית הספר מתאים את עצמו אליהם, היא מסבירה.
"זה כמו קריעת ים סוף"
"זה לא פשוט בכלל", מוסיפה פזית רובינשטיין, מנהלת התחום הדתי בקבוצת קידום. "לפני כחודש השתתפתי בכנס המודיע, כנס מנהלים שמי שעומד מאחוריו זו חסידות גור. זו החסידות המחמירה ביותר. אם פורצים אותה זה כמו קריעת ים סוף, אבל דווקא שם קיימת הדרישה הכי גדולה ללימודי אנגלית".
לשאלת ynet, האם הרבנים מעודדים את בני הישיבות ואת תלמידות האולפנה להירשם ללימודים אקדמיים, ועל כן לקחת חלק בקורס פסיכומטרי, היא משיבה: "יש הסכמה שבשתיקה, אם אדם הולך בעצמו.
"יש לי תלמיד בוול סטריט העסקי (בית ספר ללימוד אנגלית-א"ב) שהוא מחסידות תולדות אהרון. הוא כל כך בלחץ שיראו אותו מגיע אלינו, עד שהוא ביקש שהמורה ילמד אותו באוטו. מצאתי מקום שבו הוא ילמד, כדי שלא ייווצר מצב שיראו אותו, כי זה פשוט ישרוף אותו".
בנוגע להתאמת חומרי הלימוד לתלמידי המגזר החרדי, אומרת רובינשטיין: "זה לא שיש ספרים נפרדים לחרדים, אבל אם בעבר המגמה בעולם הפסיכומטרי היתה לכתוב שאלות אטרקטיביות ומעניינות כדי שהתלמידים לא יירדמו, היום זה לא קורה. כל הספרים נקיים ומתאימים לכולם.
"התלמיד, לא משנה מאין הוא מגיע, צריך להתמודד עם הבחינה שהמרכז הארצי (הגוף שאחראי על הבחינה-א"ב) כתב. בניגוד לבגרויות, אין פסיכומטרי מיוחד לחרדים. לא נכתוב: 'חנה'לה ושרה'לה הלכו לתלמוד תורה' כי הם לא יקבלו שאלה כזו בבחינה. אבל הם גם לא ייתקלו בשאלות שיביכו אותם. אנחנו משקיעים בזה המון".
לבוש צנוע למדריכים, ספרים כשרים למהדרין
כאמור הרשתות השונות שעורכות את קורסי ההכנה לבחינה עומלות לילות כימים על התאמת קורס ההכנה לבחינה הפסיכומטרית. במקרה של קבוצת צעירים או צעירות מהמגזר החרדי הנרשמת ללמוד יחד, מיקום הקורס נקבע בבניין בו גברים יוכלו ללמוד בנפרד מנשים ולהיפך. בנוסף, כיתה של תלמידים בנים תקבל מדריך, כיתת בנות תקבלת מדריכה, וכאמור גם חומרי הלימוד יותאמו.
באופן כללי נדרשים התלמידים מהמגזר החרדי לעבור בחינה זהה, ולכן מבחינת חומר הלימודים עצמו אין שינויים, אולם ההתאמות נעשות בעיקר בניסוחים. כך למשל, נמחקה מספר ההכנה של קידום שאלה, בה נכתב על אפשרויות הלבוש בארון של פנינית, הכולל 3 חולצות ו-2 זוגות מכנסיים. במקומה נכתבה שאלה אחרת.
דוגמא להתאמה נוספת: בעיית קצב בה נדרשים התלמידים לקבוע מה המרחק בין דויד ואילנה, שיוצאים מהקולנוע והולכים במהירויות שונות, שונתה לשאלה בה דויד ואילן היוצאים בו זמנית מכולל לכיוון דרום.
מדריכי הקורסים המיועדים לתלמידי המגזר החרדי מספרים שבכל הקשור לתחום הכמותי והמילולי התלמידים דווקא מפגינים ידע ויכולות לא רעות בכלל. "בכל מה שקשור לאנגלית הרמה היא מאוד נמוכה", אומרת קרן שושני, מורה לפסיכומטרי של היי קיו באזור ירושלים, המלמדת בימים אלה כיתה של בנות חב"ד.
"אם אבקש מהן להגיד משפט בסיסי באנגלית, הן יתקשו. באופן גורף הן נמצאות על פחות מ-40% הצלחה. בכל מה שקשור לכמותי ומילולי הן נמצאות במקום יפה. הן נמצאות במקום מאוד עשיר בכל הקשור לאוצר מילים, ובמטלת הכתיבה הן מכניסות המון טיעונים שקשורים לדת, להבטחות השם לעם ישראל", מוסיפה שושני.
גם בתחום המתמטיקה, רבים מהתלמידים במגזר החרדי לא לומדים יותר משלוש שעות שבועיות במקצוע, ובמקרים רבים מגיעים לקורסי הפסיכומטרי עם רמת ידע נמוכה.
בנוסף לכך, שושני מספרת שלקראת עבודתה כמדריכת הקורס הנוכחי היא עברה תהליך הכנה משמעותי. "נאלצתי לקבל דגשים מבחינת עבודה עם אוכלוסיה חרדית. הלכתי לקנות בגדים צנועים, כמו חולצה עד המרפק וחצאיות ארוכות. גם הכיתה עצמה הייתה בסניף נפרד, חרדי, כדי שלא יהיה עימות עם תלמידים בנים.
"בגלל שהתלמידות חרדיות, חומר הלימוד הוא שונה, גם מבחינת הסרטים. אנחנו מלמדים עם מצגות, אז יש הרבה סרטים ותמונות. הבנות עצמן הן לגמרי חרדיות, אז אין להם מחשבים. אני אישית נאלצתי לדבר עם ההורים של התלמידות כדי לבר אם יש אופציה לחיבור של אינטרנט בבית".
הסביבה תומכת
"נדהמתי לראות עד כמה הם תומכים", נזכרת שושני, "גם כשדיברתי עם ההורים, הם השיגו מחשב מהשכנים והתחברו לאינטרנט. לגבי אלו שעדיין לומדות בתיכון, המנהל שלהן הסכים לתת להן ימים מרוכזים ללימוד לפסיכומטרי. בסך הכל לוח הזמנים של הלימודים נבנה לגמרי בהתאם לזה שלהם. שיעורים בתחילת השבוע הכילו יותר שיעורי בית, כי בסוף השבוע הן לא יוכלו לעשות אותם. עכשיו למשל נפלנו על תקופת החגים, וזה יצר המון הפסקות לאורך הקורס".
רבים מהמשתתפים בקורסים שמגיעים מהמגזר החרדי העדיפו שלא להתראיין לכתבה זו מסיבות של צנעת הפרט וכבוד המשפחה. עם זאת, סטודנטית לחינוך מיוחד במכללת סמינר הקיבוצים, שמזוהה עם זרם חב"ד, הסכימה לספר: "כשאני רציתי ללמוד לספיכומטרי, לא היו הקורסים האלה בכלל, והייתי צריכה ללמוד בכיתה עם חילונים וחילוניות. זה היה קשה אבל אני מאוד פתוחה.
"היום זה הרבה יותר קל, ויש לי הרבה חברות צעירות ממני שכבר בזמן התיכון נרשמות לקורס הזה. "אני יודעת על כמה רבנים שמאפשרים את זה באופן גורף. נכון שאצלנו זה קצת יותר קל - אני לא יודעת מתי תראה בני ישיבות מחסידות גור בקורסים האלה - אבל אין לדעת".
"מבחינתי מדובר בחוויה מאוד משמעותית", מסכמת שושני. "תראה, אמנם התלבשתי בתור דתייה אבל התלמידות שלי יודעות שאני לא חרדית. באחד המקרים תלמידה נכנסה אליי לשיחה אישית. היא התיישבה לידי, הוציאה מהכיס זוג נרות, ואמרה שהיא לא יודעת אם אני מדליקה נרות שבת, אבל אולי כדאי שאתחיל לעשות זאת".
ניסו למצוא לך שידוך?
"אמרו לי: 'בקרוב אצלך', אבל הן יודעות שאני תפוסה".