בנק ישראל: ריבית אוקטובר תרד ל-1%
החלטת הריבית האחרונה של קרנית פלוג: הריבית הופחתה ברבע אחוז, לראשונה מאז חודש מאי, אז ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. הסיבה העיקרית להפחתה: הודעת הנגיד האמריקאי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות. תחזית הצמיחה של הבנק ל-2013 ירדה מ-3.8% ל-3.6%
בשורה לבעלי המשכנתאות: אחרי הפוגה של שלושה חודשים, החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לשוב ולחדש את הפחתות הריבית, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש אוקטובר ב-0.25% לרמה של 1%.
נראה שמדובר בהחלטה אחרונה שמתקבלת כשד"ר קרנית פלוג עומדת בראש בנק ישראל כממלאת מקום הנגיד, לפני שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד יודיעו על זהות הנגיד החדש.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה:
- רחובות לוהטים: איפה הישראלים רוצים לגור?
- החוגים המבוקשים: רפואה, מחשבים ומשפטים
- יכול לקרות לכולם: הזכויות שלכם בחקירת משטרה
- מה קורה לכסף שלכם כשהריבית יורדת? שאלות ותשובות
הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. במהלך השנתיים האחרונות הפחית כבר בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.
הסיבה העיקרית לחידוש הפחתות הריבית היא האירועים האחרונים שנרשמו בארץ ובעולם. ערב חג הסוכות הודיע יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי בן ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות. במקביל, חתך הבנק את תחזית הצמיחה שלו למשק האמריקאי לשנת 2013. כתוצאה מכך צנח שער הדולר מול השקל וחזר יותר משנתיים לאחור. התחזקות השקל מול הדולר והמשך ההאטה במשק האמריקאי עלולים לפגוע ביצוא הישראלי, וזאת לאחר שהלמ"ס העריכה בשבוע שעבר כי היצוא יישאר השנה ללא שינוי.
הפחתת הריבית הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, פועלת להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם ותורמת בכך לעידוד היצוא. ריבית נמוכה יותר מקטינה גם את הרצון לחסוך ומעודדת בכך את הביקושים במשק, ובמקביל היא מקטינה את עלויות היצרנים - דברים שמסייעים למשק להיחלץ ממצבו הקשה.
המשכנתא תוזל
להפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת, בכיוון מנוגד לזה שבנק ישראל היה רוצה לראות. ריבית נמוכה יותר מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול הצמוד לריבית ה"פריים". בדרך זו היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.
מנתונים שפרסמה הלמ"ס עם פרסום מדד אוגוסט בשבוע שעבר מתברר כי מחירי הדירות עלו בחודשיים האחרונים ב-1.3% והשלימו ב-12 החודשים האחרונים עלייה מצטברת של 9.3%.
אולם הנגיד היוצא, פרופסור סטנלי פישר כבר הבהיר לפני כמה חודשים כי לדעת בנק ישראל התמיכה ביצואנים חשובה הרבה יותר מהתמודדות עם העלייה במחירי הדירות. הסיבה לכך, הסביר אז פישר, היא שהערך המוסף ביצוא הוא קרוב ל-30%, בעוד שהערך המוסף של ענף הבנייה הוא כ-8% בלבד. הפחתת הריבית שעליה החליטו היום חברי הוועדה המוניטרית היא לכן במידה רבה המשך המדיניות שהתווה פישר.
תחזית הצמיחה ירדה
בתוך כך, הודיע בנק ישראל כי הוא חותך את תחזית הצמיחה שלו למשק הישראלי לשנת 2013, וכעת הוא מעריך שהמשק יצמח השנה רק בשיעור ריאלי של 3.6%, לעומת 3.8% בתחזית הקודמת שלו שפורסמה לפני שלושה חודשים. עוד צופה הבנק כי בניכוי ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על מדידת התוצר, שכמעט לא תתרום השנה דבר לא לתעסוקה ולא להכנסות המדינה ממסים, הצמיחה תסתכם בשנה הנוכחית רק ב-2.6%. תחזית בנק ישראל לשנת 2013 אופטימית קצת יותר מהאומדן של הלמ"ס, שהעריכה בשבוע שעבר כי המשק יצמח השנה, כולל השפעת הגז הטבעי, רק ב- 3.4%.
מהתחזית המקרו-כלכלית התלת-חודשית שמפרסמת היום (ב') חטיבת המחקר של בנק ישראל ניתן ללמוד על הנזילות הרבה של תחזיות הצמיחה של הבנק. לפני חצי שנה העריכו כלכלני בנק ישראל כי בשנת 2014 יצמח המשק הישראלי ב-4%. לפני שלושה חודשים הם עדכנו את תחזית הצמיחה שלהם כלפי מטה ל-3.2%, והיום הם שבים ומעדכנים אותה כלפי מעלה, הפעם ל-3.4%.
יחד עם תחזית הצמיחה, מפרסם בנק ישראל גם את תחזיתו להרכב השימושים של התוצר. להערכת הבנק, סך היבוא האזרחי, ללא יהלומים, יקטן השנה ב-6.1%. היצוא ללא יהלומים וללא חברות הסטארט-אפ יקטן ב-1.1%, והשקעה בנכסים קבועים תקטן השנה ב-5.4%. לעומת ירידות אלה, צפויות להירשם השנה עליות בצריכה הציבורית האזרחית (5%) ובצריכה הפרטית (3.7%).