שתף קטע נבחר
 

דו"ח: למרות הווד"לים - אין דירות קטנות

דו"ח של משרד הפנים, שנכתב לקראת הארכת חוק הווד"לים, מגלה: ועדות הדיור הלאומיות תכננו 26 אלף דירות בשנתיים, אבל רק ‭6%‬ מהן מוגדרות כבנות השגה. על פי הדו"ח, רשויות מקומיות צריכות לקבל תמריצים כדי לבנות דירות קטנות. המשמעות: ראשי ערים מצהירים על רצונם לבנות לצעירים - אך מעדיפים דירות גדולות לעשירים, כדי ליהנות מיותר הכנסות מארנונה

כישלון בקידום דיור בר-השגה לצעירים באמצעות חוק הווד"לים : מתברר כי רק ‭6%‬ מהדירות שאושרו בהליך המהיר הן דירות קטנות בנות השגה. יתרה מכך, עיקר הדירות שאושרו בווד"לים נמצאות בצפון ובדרום, הרחק מאזורי הביקוש שיש בהם להשפיע על הורדת מחירי הדיור. כך קובע דו"ח פנימי של משרד הפנים שהגיע לידי "ידיעות אחרונות‭."‬

 

כתבות נוספות על חוק הווד"לים בערוץ הנדל"ן :

 

לפני כשנתיים הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הקמת ועדות הדיור הלאומי (וד"לים) לקידום הליך בנייה מהירה, שמטרתו בין השאר קידום בניית דיור בר-השגה, הכולל דיור להשכרה. מה קרה מאז? כמעט כלום. חוק הווד"לים אמור לקצר הליכי תכנון לבנייה בכמויות גדולות, כדי לתת פתרון למצוקת הדיור לזוגות צעירים. בישיבת ממשלה ביוני 2011 התייחס נתניהו לווד"לים כמענה לדיור לצעירים: "הצטבר חוסר של 80 עד 100 אלף דירות. זה גורם לנזק בלתי רגיל לצעירי ישראל, ואנחנו הולכים למלא את החסך הזה על ידי וד"לים‭."‬

 

בדו"ח פנימי של משרד הפנים, שנכתב על ידי ד"ר שוקי אמרני שעומד בראש הווד"לים, מפורטת הפעילות מ-2011 עד היום. הדו"ח הוכן לקראת הארכת חוק הווד"לים בוועדת הפנים של הכנסת בימים הקרובים, ונכתב בו כי במהלך השנתיים אושרו בהליך מהיר ‭25,607‬ דירות ברחבי הארץ.

 

אולם מתברר שהתמונה אינה ורודה כל כך: מתוך הדירות שאושרו בווד"לים, רק ‭1,627‬ הן דירות קטנות, כלומר כ-‭.6%‬ מוסדות התכנון הרגילים אישרו רק 702 דירות קטנות, שהן פחות מ-‭1%‬ מכלל יחידות הדיור. יתרה מכך, לא אושרו כלל דירות להשכרה בהישג יד, במחיר מפוקח. רוב הדירות שאושרו אינן באזורי הביקוש: ‭10,8499‬ דירות באזור הצפון וחיפה ו-‭11,167‬ דירות בדרום, לעומת ‭2,229‬ דירות במרכז - ‭1,175‬ בתל-אביב ו-397 דירות בירושלים. "אזורי הביקוש שיורידו את מחירי הדירות נותרו מיותמים‭,"‬ אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

 

אז מי אשם?

דו"ח משרד הפנים תולה את האשמה ברשויות המקומיות, שרוצות אוכלוסייה חזקה ועשירה. "יש להעניק תמריצים לרשויות המקומיות, כדי לעודד אותן לקדם תוכניות למגורים הכוללות גם יחידות דיור קטנות ויחידות להשכרה, לאור רצונן של חלק מהרשויות המקומיות לקדם דירות גדולות כדי לכוון את הגעתה של אוכלוסייה בעלת נתונים סוציו-אקונומיים גבוהים‭,"‬ נכתב בדו"ח. במילים אחרות: ראשי ערים מצהירים על רצונם לבנות לצעירים - אך מעדיפים בניית דירות גדולות לעשירים, על מנת ליהנות מיותר הכנסות מארנונה.

 

"חוק הווד"לים החטיא את מטרתו‭,"‬ אומרת ח"כ מירי רגב, יו"ר ועדת הפנים, שאמורה להחליט אם להאריך את החוק. "חוק הווד"לים נועד במקורו למצוא פתרון לבעית הדיור בישראל, בדגש על דיור בר-השגה, אבל הנתונים מדאיגים. היה צריך לבנות דירות קטנות ודיור להשכרה בכל הארץ במחיר מפוקח. נראה שלמשרד האוצר ולרשויות המקומיות אין אינטרס לעשות זאת".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "הסמכויות שהוענקו לווד"ל מאשרות למוסד התכנון לקבוע מגוון יחידות דיור בהתאם לתנאים ולנתונים המתאימים בשטח. הווד"ל מאשר מגוון יחידות דיור ומגדיל את היצע הדיור בישראל‭."‬ גורם במשרד הפנים הוסיף שלא ניתן לאשר דיור בר-השגה ברבות מתוכניות הדיור שלא נועדו לכך.

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים