מדריך: כך תוודאו שהדירה שלכם באמת ירוקה
בידוד תרמי, תאורה טבעית, איוורור פאסיבי וחיסכון בחשמל ומים - כל אלה הם חלק מהמאפיינים של דירה שתוכננה על-פי עקרונות הבנייה ירוקה. בתקופה שבה יזמים רבים משווקים דירות "ירוקות" לכאורה, כך תדעו לא ליפול בפח
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי שחל בקרב ציבור רוכשי הדירות ביחס למרחב המגורים שבו הם מבקשים לחיות. אם בעבר הדרישה התמקדה בעיקר במיקום מגורים נעים, נוח ופונקציונלי, קרוב למוסדות חינוך ולמקומות עבודה, כיום הדרישות גבוהות הרבה יותר. משפחות רבות בודקות גם עד כמה הדירה בנויה באופן שמאפשר לחסוך בהוצאות צריכה חודשיות של חשמל ומים, עד כמה החלל של הדירה נעים ונוח, וגם עד כמה הוא בריא יותר.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
ישראלים עושים מיליונים מטכנולוגיות מים
בדקו בעצמכם: האם אתם חיים בעיר ירוקה?
בית ישראלי זורק בחודש מזון בשווי 350 שקל
ביס מסוכן: מזהמים את העולם בשביל סטייק
הבנייה הירוקה מהווה מענה אופטימלי למבקשים מגורים איכותיים. הבנייה הירוקה עוסקת בהיבטים שונים של התכנון, הבנייה והפיתוח באמצעות אדריכלות המשלבת את צורכי המשתמש ורווחתו, את תנאי הסביבה ואת משאבי הטבע. בבנייה ירוקה נהוג להתייחס למספר מרכיבים: חיסכון בצריכת האנרגיה, חיסכון במים, שימוש בחומרי בנייה ירוקים, שמירה על אקולוגיה של האתר וכמובן האיכויות שמעניק הפרויקט למשתמשיו - נוחות תרמית, איוורור טבעי, תאורה טבעית, העדר מזהמים וקרינה, נגישות לנוף ועוד.
.
כיצד, אם כך, נוכל לדעת שהבית או הדירה שאנו רוכשים אכן ירוקים? קודם כל יש לוודא כי הדירה נמצאת בבניין או בפרויקט מגורים שזכה לקבל את התו הירוק של מכון התקנים. התו מאשר כי הפרויקט עומד בתקן לבנייה בת קיימא. בנוסף, מומלץ לבחון את ההיבטים הבאים:
בידוד תרמי
הבידוד התרמי מאפשר לבודד את חללי הפנים משינויי טמפרטורת החוץ ולהעניק נוחות תרמית למשתמש הן בקיץ והן בחורף. הוא מושג באמצעות התקנת חומר מבודד כחלק מחתך הקיר. בין חומרי הבידוד הרווחים ביותר בשוק ניתן למצוא את הקלקר, צמר סלעים, צמר זכוכית, פוליאוריתן מוקצף וטיח תרמי. חשוב לשאול את היזם או הקבלן לגבי סוג והיקף הבידוד התרמי שהותקנו במעטפת הדירה.
תאורה
אור טבעי מעניק תחושה נעימה ובנוסף הוא משאב "חינמי" שאינו מזהם. כמות האור הטבעי בכל חלל תלויה במספר הפתחים, מיקומם וקביעת מימדיהם, והיא ניתנת לשליטה באמצעות תכנון מוקדם. כך למשל מומלץ כי בחזית הדרומית ישולבו חלונות גדולים שיעניקו תאורה טבעית גבוהה. החזית המערבית והמזרחית סופגות שמש ישירה אשר עשויה להיות מסנוורת במהלך הבוקר ואחר הצהריים ולכן זקוקות להצללה בהתאם. החזית הצפונית לעומת זאת אינה זוכה לשמש ישירה במהלך היום ולכן דירה שזו חזיתה העיקרית עשויה להיות חשוכה וקרה יותר.
הצללת החלונות
קרני שמש הן מקור מצוין לאור טבעי, אך גם לחום או לסנוור. הצללות למיניהן במקומות הנכונים, כגון תריסים, סוככים או אלמנטים אדריכליים אחרים יסייעו לשמור על אקלים נעים בחלל בדרך שהיא חסכונית באנרגיה ולכן גם חסכונית בהוצאות. בעזרת הצללה נכונה יכולות למשל קרני השמש הישירות לחדור בחורף אל תוך המבנה, כשזווית השמש ברקיע נמוכה יחסית, ונחסמות בהצללה בקיץ, כשזווית השמש גבוהה יחסית.
תאורה מלאכותית
שימוש בתאורה מלאכותית נעשה על מנת להאיר את הבית בשעות החשיכה. בתכנון יש לתת את הדעת להארה ממוקדת של חללים ומשטחים על-פי ניתוח של שימושי החלל, להאיר כל משטח בכמות האור הנדרשת לו ולבחור בגופי תאורה ונורות חסכוניים, כגון פלורוסנט ו-LED.
איוורור פאסיבי
איוורור פאסיבי הוא תנועה טבעית של אוויר, המחדירה אוויר צח לחללי הפנים ומסלקת מהם אוויר רווי בפחמן דו-חמצני, אדי מים ואדים רעילים. ניצול נכון של איוורור טבעי מביא לצמצום הצורך בשימוש במערכות איוורור ומיזוג ממוכנות והוא מתאפשר כאשר תכנון הפתחים מתחשב במשטר הרוחות המקומי, בתנאים הטופוגרפיים ובתכנון חללי הפנים. להשגת איוורור טבעי יש לשאוף למשל למיקום שני פתחים בכל חלל, רצוי בכיוונים מנוגדים.
חיסכון במים
צמצום צריכת המים מתאפשר במגוון דרכים ואמצעים ומומלץ לבחון כי הדירה מכילה כמה שיותר מהאמצעים הבאים: חסכמים בכל הברזים, ראשי מקלחת חסכוניים במים, מיכלי הדחת אסלות קטנים ויעילים או כזה המאפשר הדחת חצי מיכל, מגבירי לחץ, ברזים אלקטרוניים ואמצעים המאפשרים אספקת מים רק לאחר שהושגה הטמפרטורה הרצויה. בנוסף, איסוף מי גשם ומי עיבוי מזגנים היא פעולה פשוטה המאפשרת שימוש נוסף במים נקיים. מיכלים איסוף מיוחדים מאפשרים לאגור את המים ולנצל אותם לטובת השקיית גינות ואדניות.
חומרי הבנייה והריהוט
ככלל, העדיפות היא לשימוש בחומרים ובמוצרים בעלי "תו ירוק" של מכון התקנים. מוצרים הנושאים "תו ירוק" הם מוצרים המיוצרים בתנאים המתחשבים בסביבה, הם בריאים יותר ופולטים פחות רעלים ותרכובות אורגניות נדיפות לחלל האוויר. בנוסף, מומלץ לוודא כי נעשה גם שימוש במוצרים מקומיים ובחומרים ממוחזרים. מוצרים מקומיים מסייעים לצמצום הפליטות הנגרמות עקב שינוע הכרוך בייבוא וחומרים ממוחזרים מסייעים בשמירה על משאבים טבעיים מעצם העובדה שייצורם אינו דורש הפקת חומרי גלם חדשים.
אמצעים ומערכות נוספות
ישנן מערכות שליטה על התאורה והמיזוג בבית שמאפשרת לכבות בכל יציאה את כלל האורות והמזגנים בבית פשוט בלחיצת כפתור. כמו כן, מומלץ לבחון האם הדירה כוללת אמצעים להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים כגון קולטי השמש לחימום מים, קולטי
שמש פוטו-וולטאים לייצור חשמל, ומערכת חימום תרמו-סולארית. אמצעים פשוטים כמו מתקן כביסה חיצוני, מאפשרים לעשות שימוש נוסף באנרגיית החום של השמש ולחסוך בחשמל. בנוסף, התקנה של מאווררי תקרה היא דרך יעילה וחסכונית להגביר את איוורור הנוחות בבית ולצמצם את השימוש במזגן.
הגינה
צמחייה תורמת לא רק לנוף הבית והשכונה, אלא היא גם סופחת רעלים ואבק ומייצרת חמצן. העדיפות לצמחייה תהיה לצמחייה מקומית. לצמחיה מקומית יש את יכולת ההתאקלמות הטובה ביותר לאקלים המקומי, היא עמידה יותר לתחלואה ולבצורת והיא חסכונית במים. כמו כן, מומלץ לוודא כי הותקנה מערכת השקיה חסכונית במים כגון מערכת טפטפות או מערכת השקיה ממוחשבות.
מיקום הבניין במרחב
לבסוף, חשוב לא פחות לבחון את סביבת הבית. בין השאר חשוב לבדוק האם קיימים מפגעי רעש או זיהום אוויר בסמוך, מהי מערכת הקשרים לעיר ולמטרופולין, האם קיימת תחבורה ציבורית יעילה, האם ניתן לנוע בשכונה בנוחות ברגל ובאופניים, והאם קיימים שירותים בסיסיים בסמוך כגון בתי מסחר, בית ספר, מרכז קהילתי, פארק ירוק וכדומה שיצמצמו את הצורך להתניע את הרכב על מנת לבצע כל מטלה פשוטה.
אביאל ילינק הוא רכז מחקר ופיתוח במועצה הישראלית לבנייה ירוקה