"הרוכשים מעדיפים מגדלים על פני וילות"
מצוקת דיור? לדברי יזמי נדל"ן, הישראלים מעדיפים לגור כמה שיותר גבוה. בכנס נדל"ן של מרכז הבנייה הישראלי באילת סיפקו הצצה לרוכש הממוצע: "מעדיף לבנות וילה באוויר, ליהנות מהנוף ולהשתמש בחברת ניהול"
בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר פרויקטים של בנייה לגובה. מגדלי מגורים רבים בגובה 20-30 קומות נבנים ברחבי הארץ, חלקם אפילו גבוהים בהרבה - רק בחודשים האחרונים אישרה הוועדה המקומית בעיריית תל-אביב הקמת מגדל בגובה 80 קומות במתחם הקריה בעיר. אבל האם רוכשי הדירות באמת מוכנים לזנוח את חלום הבית עם הגינה - ולעבור לגור במגדל? והאם הם יכולים להרשות זאת לעצמם?
אם מתייחסים לנתונים האחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), ניתן לראות שיזמי הנדל"ן והקבלנים כבר מזהים את שינוי המגמה, ובונים פחות בתים צמודי קרקע. "קל הרבה יותר לשווק דירות במגדלי מגורים, מאשר צמודי קרקע היום - רוכשי הדירות מעדיפים לבנות וילה באוויר, ליהנות מהנוף ולהשתמש בשירותים שמספקת חברת הניהול", הסביר הערב (א') צחי חג'ג', יו"ר קבוצת חג'ג', את השינוי במגמה.
את הדברים אמר יו"ר קבוצת חג'ג', הבונה מגדלים בעיקר בתל-אביב (בין היתר את מגדל מאייר היוקרתי בשדרות רוטשילד ואת מגדלי הצעירים במתחם ארלוזורוב), בוועידת "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי, בשיתוף מכללת נתניה, שנפתחה היום באילת. לדברי חג'ג', יזמות קונבציונלית להקמת מגדלים כמעט שלא קיימת היום בשוק, ובעיקר נחשבת נחלתן של קבוצות הרכישה.
בפאנל בנושא "בנייה לגובה - זווית היזם", שאותו הנחתה עורכת הנדל"ן של ynet הילה ציאון, השתתפו גם צחי סופרין, מנכ"ל קבוצת סופרין הבונה בתל-אביב ובגבעתיים; צחי עומר, מנכ"ל חברת אלמוג ים סוף הבונה בין היתר בתל-אביב (מגדל נווה צדק) ובעיקר במתחמים של פינוי-בינוי ברמת גן; וויקי עמרני, מנהלת השיווק של קבוצת בריגה, שבונה בעיקר מגדלי מגורים בנתניה, אשר לפי נתוני הלמ"ס נחשבת העיר השיאנית בבנייה לגובה.
מגדל בר-השגה
חג'ג' התייחס למגדלי הצעירים, שאמורים לכלול בין היתר דירות בנות השגה לצעירים בכ-3,500 שקל בחודש. על השאלה כיצד אמורים להסתדר הדיירים הצעירים עם העלויות הגבוהות שגובות חברות הניהול במגדלי מגורים, השיב כי עלויות האחזקה של המגדל יגיעו ל-390 שקל בחודש לדירה. סופרין הוסיף כי מגדלי מגורים אינם רק נחלתם של העשירון העליון. לדבריו, דירות בקומה ה-20 במגדל WE שבונה החברה בניהולו לא רחוק ממגדלי הצעירים, נמכרו במחיר התחלתי של כ-1.35 מיליון שקל.
עומר התייחס לפרויקטים שהוא בונה ברמת גן, בין היתר במתחם עלית שעלה לכותרות באחרונה בעיקר בעקבות ההתנגדויות שהגישו דיירי המתחם נגד תוכניות הבנייה. ההתנגדויות התמקדו בעיקר בחשש מצפיפות עירונית, אולם לדברי עומר, כיום נעשית הרחבה של הכבישים במתחם שאמורים להכיל את כמות המכוניות שיתווספו, עם הקמת המגדלים.
את הפאנל סיכמה עמרני, כשציינה כי רוכשי הדירות בנתניה מעדיפים מגורים במגדלים, משום שככל המגורים גבוהים יותר, כך ניתן ליהנות הן מהנוף לים והן משטחים ירוקים רבים יותר, "שאינם מתבזבזים כי לא בונים עליהם בתים צמודי קרקע", לדבריה.
יצוין כי במהלך הוועידה יקבל פרויקט המגדלים "מידטאון תל-אביב" מקבוצת קנדה ישראל, בשיתוף יורוקום ואלקטרה, את אות "פורץ דרך בנדל"ן" מטעם מרכז הבנייה. מדובר בפרויקט עירוב שימושים שכולל מגורים, משרדים, מסחר ופנאי וממוקם בקרן הרחובות שאול המלך ומנחם בגין. הפרויקט, שתוכנן על ידי אדריכל משה צור בהיקף של 130 אלף מ"ר, כולל מגדל משרדים בגובה 50 קומות, מגדל מגורים בגובה 50 קומות, פארק בשטח של חמישה דונם וכפר קניות בשטח של 200 אלף מ"ר על קרקע בשטח של 14 דונם. עלות הקמת הפרויקט מוערכת ב-2.2 מיליארד שקל.