שתף קטע נבחר

כפר הנוקדים: ביקור בקלאב מד של המדבר

בקצה השמיים ובסוף המדבר יש מקום רחוק ללא פרחי בר, אבל עם מלא אפשרויות לטיול. כפר הנוקדים שבדרום-מדבר יהודה הוא שעטנז של אירוח בדואי וכפר נופש ישראלי, שבו כבר ידאגו למלא לכם את הסופ"ש בפעילויות

הימים והשבועות האחרונים במדבר יהודה היו טובים. הגשם שהבליח פה ושם, הרוחות הנעימות שהביא עמו הסתיו והצמחייה שמתאוששת מיובשו של הקיץ - סימנו שהנה שוב חוזרת אלינו עונת הטיולים המדברית.

 

רבים מהמטיילים במדבר יהודה באים בדרך כלל לאזור מצוק ההעתקים הפולש לים המלח, עין גדי, נחל ערוגות, אזור הר סדום ומישור עמיעז. אולם מדבר יהודה, שאורכו כ-85 ק"מ ורוחבו כ-25 ק"מ, מציע עוד מקומות לטייל בו.

 

עוד טיולים מדבריים בערוץ התיירות:

 

אחד האזורים היפים ושעדיין נשארו בתוליים הוא דרום-מדבר יהודה, או אם תרצו החצר האחורית של העיר

 ערד. אחרי שנסעתם את כל הדרך מזרחה על כביש 31 ונכנסתם לערד, פנו לכביש 3199 והתחילו לרדת עם מורדות רכס קידוד אל בקעת קנאים - כביש נוף נהדר שאין בו כמעט תנועת רכבים.

 

בקעת טופוגרפית זו קרויה על-שם אותם קנאים, שלחמו נגד הרומאים בקרב על מצדה בשנת 73 לספירה. עם זאת, המחקר הארכיאולוגי-היסטורי מראה שנכון יותר לכנותם מורדים מאשר קנאים. כך או כך, הר בן-יאיר ונחל בן-יאיר שנמצאים באזור וקרויים על-שם מפקד המרד אלעזר בן-יאיר, מרמזים שמצדה אכן קרובה.

 

רק אתם והמדבר. כביש 3199 המוביל מערד למצדה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
רק אתם והמדבר. כביש 3199 המוביל מערד למצדה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

אואזיס של יושבי מדבר

ובלב הבקעה - נווה מדבר. לא טבעי אמנם, אבל בהחלט אואזיס של יושבי מדבר, דקלים ירוקים ובעיקר נקודת יציאה נהדרת לטיולים.

 

ב-1991 הקים יהורם רודד את כפר הנוקדים, לאחר שטייל ונדד עם הבדואים בסיני והתאהב במדבר. לאחר החזרת סיני למצרים, נטה ב-1982 אוהל קטן בבקעת קנאים, שממנו הציע לסטודנטים ותיירים מחו"ל לצאת לטיול זריחה במצדה.

 

"בסך הכל היו כאן כמה עזים שהסתובבו ובקושי שירותים", נזכר יהורם. כיום יש בכפר כ-40 חדרים וחושות לאירוח, הבנויים מחומרים טבעיים, כמו גזעי דקלים שהתייבשו, בולבוסים ויריעות מצמר עזים שהובאו במיוחד מטורקיה.

 

השם "נוקדים" ניתן לכפר עקב הבדואים רועי הצאן שגרים באזור, וחלקם אף עובדים בו. ואכן, הרעיון של מייסד המקום היה להקים כפר אירוח בראי אורחות החיים הבדואים, שבו המטיילים ישנים באוהלים ומתגודדים ליד מדורת השבט בלילה, ובבוקר פוגשים ארוחת בוקר ישראלית מפנקת בבופה, לפני שיוצאים לתור את הציה.

 

הבדואי המקומיים שעובדים במקום משמשים על תקן ה-G.O's, והתחושה היא שהגעת לקלאב מד במדבר. סֶפוֹפוֹ לֶמוֹרל' וגם לנפש.

 

יש "קלאב מד בדואי" בדרום מדבר יהודה. כפר הנוקדים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
יש "קלאב מד בדואי" בדרום מדבר יהודה. כפר הנוקדים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

מה יש לעשות פה? פשוט לטייל

קבוצות או משפחות, שפוקדות את הכפר בדרך כלל בסופי שבוע, יכולות להתנסות באחת הסדנאות שמציע המקום או פשוט לצאת לטייל - הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות במדבר עם בוא החורף.

 

אחת מהאטרקציות שמציע הקלאב מד החולי הזה, היא רכיבה במסלול אופניים חביב ולא קשה בן 7 ק"מ. המסלול נסלל על-ידי דני, בנו של יהורם שמנהל את המקום בעזרת אנשים נוספים, ומציע דיווש מעגלי בבקעת קנאים וחזרה אל הכפר.

 

בסך הכל יש כ-17 מסלולי טיול מסומנים באזור בדרגות קושי שונות, החל מטיול קליל אל גבעת גורני (2 ק"מ) ועד טיול בנחל צאלים עליון למיטיבי מדבר (13 ק"מ).

 

מצפה איליה הוא עוד מקום שכדאי לפקוד אם כבר באזור. המצפה שבראש גבעת גורני (441 מ' מעל פני הים), קרוי על-שמו של איתמר איליה שנהרג באסון השייטת ב-1997 ויותר מכל אהב לטייל. ממנו יופי של תצפית לקניון נחל צאלים בצפון ומנגד העיר ערד שיושבת על רכס קידוד בדרום-מערב.

 

7 ק"מ של מסלול חום, אבל מסומן בירוק. דני רודד בבקעת קנאים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
7 ק"מ של מסלול חום, אבל מסומן בירוק. דני רודד בבקעת קנאים(צילום: זיו ריינשטיין)

על הדרך תתקלו בשוכני המדבר האמיתיים. חרדון מדבר (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
על הדרך תתקלו בשוכני המדבר האמיתיים. חרדון מדבר(צילום: זיו ריינשטיין)

 

צפירת הרגעה

מי שיבחר להאריך את טיולו, יוכל להמשיך במסלול מסומן אדום המתחבר לשביל ג'יפים שחור אל בריכת צפירה (מערבית אֶ-זוּפֵיירֶה - "המטונפת" - עקב סחף השטפונות), שהיא גם מקור המים היחיד באזור, לאלו שחייבים להרטיב מעט את המדבר (הרחצה מסוכנת).

 

הבריכה היא גב מים בתוך אפיק נחל צאלים שמלא בדרך כלל כל השנה, ושימשה לפני אלפי שנים להרוויית צמאונם של הולכי המדבר ובהמותיהם. המסלול שמוביל לבריכה מכפר הנוקדים מסומן בסימון שחור-כחול וההגעה אליו אורכת כ-4-3 שעות הליכה.

 

הבריכה אינה משולטת ויש לרדת אליה בזהירות בסולמות ברזל שבסלע, אבל ההגעה אליה משתלמת. מעל לגב המים הנהדר הזה, שמשקיף לתוך ערוצו המתפתל של נחל צאלים עליון, נבנתה מצודה מתקופת הברזל ששמרה על הנכס הכי חשוב בישימון - כאמור המים - ושרידי חומתה עדיין נראים למרחוק.

 

מקור המים היחיד באזור, ומכאן חשיבותו. בריכת צפירה  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מקור המים היחיד באזור, ומכאן חשיבותו. בריכת צפירה (צילום: זיו ריינשטיין)

מתחתר ונשפך לים המלח. נחל צאלים - מבט מבריכת צפירה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מתחתר ונשפך לים המלח. נחל צאלים - מבט מבריכת צפירה(צילום: זיו ריינשטיין)
 

 

אם אתם לא בקטע של טיולים, אל תדאגו. הקלאב מציע גם פעילויות במתחם עצמו שלא יצריכו

מכם לנוע יותר מדי.

 

בקרו בסדנה האקולוגית, שבה תוכלו ללמוד את מנצלים את המשאב הכי נפוץ במדבר - השמש - ליצירת אנרגיה, או שבו באוהל המוצל ותשכילו כיצד הבדואים קולעים סלים מסנסני דקלים או אורגים שטיחים ויריעות בד אחרות.

 

הילדים ודאי ישמחו לצאת לסיור על אורחת הגמלים שנמצאת דרך קבע בכניסה לכפר, ואתם תוכלו לתפוס איזו סדנת יוגה שתרגיע אתכם לפני החזרה להמולת העיר ושגרת הבניינים, הרעש והילדים.

 

וכשתחליטו שוב שאתם והנשמה שלכם צריכים למלא את המצברים, ומאידך לרוקן את הראש, אתם פשוט יכולים לארוז את עצמכם ולהגיע למועדון המדבר התיכון - שם תמיד תהיו מוזמנים, גם ללא כרטיס חבר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
רק אתם והמדבר הדומם. גזע עץ ישן בכפר הנוקדים
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים