שתף קטע נבחר

 

יוקר מחייה? הציבור לא מפסיק לבלות - ולגהץ

בסוף 2012 הביעו בכירים בחברות כרטיסי האשראי חשש מפגיעה בצמיחה בענף בעקבות נתונים כלכליים שחזוו האטה במשק אך מדו"חותיהן מתברר כי הצמיחה של החברות לא נפגעה. הזינוק החד ביותר בהכנסות מגיע מסעיף הבילוי והפנאי - כ-11% לעומת אשתקד. וכמה תשלמו על הלוואה בכרטיס?

חשש ממיתון? הציבור הישראלי ממשיך לגהץ את כרטיס האשראי במרץ. אחרי החששות שהשמיעו בסוף השנה שעברה בכירים בענף כרטיסי האשראי לפיהם נתוני המקרו הבעייתיים ישפיעו גם על הצריכה של הציבור, נראה, בסוף הרבעון השלישי של השנה, כי מגמת הצמיחה בענף ממשיכה.

 

החלטת ממשלה: ייבחן צמצום השימוש במזומן

 

היקף הרכישות של הציבור בכרטיסי אשראי במהלך 9 חודשים הראשונים של השנה, עמד על 170 מיליארד שקל, כך עולה מפרסום הדו"חות הכספיים של 3 חברות כרטיסי האשראי בישראל.

 

מחזור הרכישות בכרטיסי ישראכרט הגיע ל-82.5 מיליארד שקל, בלאומי קארד ל-45 מיליארד שקל. ובכרטיסי כאל, ל-42.5 מיליארד שקל. החברות מדווחות כי בסעיף הבילויים והפנאי רואים את הזינוק החד ביותר שנאמד בכ-11% לעומת השנה שעברה.

 

סך ההכנסות של ישראכרט, לאומי קארד וכאל בתקופה זו, עמד על 2.85 מיליארד שקל והרווח הנקי המצרפי הסתכם ב-490 מיליון שקל.

 

נכון לסוף חודש ספטמבר, מספר הכרטיסים הפעילים (כאלו שבוצעה בהם לפחות פעולה אחת במהלך הרבעון) עמד על 6.27 מיליון, ואלו הניבו עמלות בסכום כולל של 1.16 מיליארד שקל (לא כולל עמלות שנגבו מבתי עסק).

 

גידול בבילויים ופנאי

"בתחילת השנה דיברו על תחזיות ל 2013, המשק נראה על הפנים, דיברו על ירידה בצמיחה על מיתון, האטה והנה אנחנו מפרסמים גידול של 6-8 אחוז במחזורים מתחילת השנה", אומר ל-ynet חגי הלר, מנכ"ל לאומי קארד. לדבריו הנתונים הכלכליים הבעייתיים לא באים לידי ביטוי בצריכה הפרטית. "אנחנו פחות מרגישים את המקרו, אנחנו מרגישים את עם ישראל שקונה".

 

"יש המשך גידול בצריכה וזה בהחלט לא כמו שחששו", אומר ל-ynet דב קוטלר, מנכ"ל ישראכרט. לדבריו, אמנם הצמיחה השנה היא מעט מתונה יותר מאשר בשנה שעברה, אבל עדיין מדובר בתמונה שונה משאר נתוני המשק.

 

מתברר כי מלבד העלייה בצריכה נרשמה מגמת עלייה חזקה במיוחד בתחום הבילויים והפנאי. "אנחנו רואים גידול משמעותי בענף המלונאות, המסעדנות, הבילוי והפנאי". עם זאת בחברות האשראי מציינים כי נכרת ירידה משמעותית בהוצאה בענף התקשורת וזאת ברקע התחרות החזקה וירידת מחירים משמעותית.

 

יש לציין כי הרבעון השלישי הוא בדרך כלל חזק יותר שכן הוא כולל את חופשת הקיץ והחגים.

 

מתפנקים ומגהצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתפנקים ומגהצים(צילום: shutterstock)

 

10% ריבית? "זה לא יקר"

שלוש חברות האשראי, מעניקות כיום הלוואות בהיקף של כ-5 מיליארד שקל, המהווה פחות מ-4% מסך האשראי הצרכני במדינת ישראל.

 

בעזרת שיווק אגרסיבי, חברות האשראי מנסות להגדיל את נתח השוק שלהן, תוך הצבת מסגרת אשראי נוספת שאינה כפופה למסגרת האשראי בבנק או לאישורו.

 

חברות האשראי נותנות שמות שונים למסלולי ההלוואה, אך למעשה, ניתן לחלק אותן ל-3 סוגי הלוואות בכרטיס: קרדיט בתשלומים, אשראי מתגלגל ואשראי מיידי או "הלוואה לכל מטרה".

 

קרדיט - חברת האשראי מציעה לכם פריסה רחבה יותר של תשלומים (עד 36 חודשים) עבור מוצר שקניתם, תמורת ריבית. אשראי מתגלגל - חברת האשראי מאפשרת לכם לשלם רק חלק קטן מסך החיוב החודשי שלכם. שאר החיוב "מתגלגל" לחודשים הבאים ונושא ריבית.

 

הלוואה לכל מטרה - הלוואה בסכום מסוים (עד עשרות אלפי שקלים), אותה תעמיד החברה לרשותכם באופן מיידי.

 

הריבית על הלוואות מסוג זה יקרה משמעותית מהריבית המוצעת בהלוואות בבנקים. כמה יקרה? הריבית הממוצעת על הלוואות שניתנו באמצעות כרטיס האשראי במסלולי ההלוואה השונים עמדה בסוף ספטמבר בחברת כאל על 11.3%, היקרה ביותר מבין החברות. שיעור הריבית הממוצעת למחזיקי כרטיס ישראכרט עמד על 8.98% והריבית הממוצעת שנגבתה ממחזיקי כרטיס לאומי קארד עמדה על 9.6% . יש לציין כי מדובר כאמור בריבית ממוצעת, ולא מעט לקוחות משלמים ריבית גבוהה מזו.

 

בחברות האשראי מסבירים שהריבית הגבוהה נובעת מהמידע המצומצם העומד לרשותם לאפיון הלקוח ולסיכון שלו ובהתאם לקביעת הריבית.

 

"הריביות הן פונקציה של סקורינג (מודל, לבחינת רמת הסיכון של הלקוח – א.ר.)", אומר חגי הלר, מנכ"ל לאומי קארד. "לבנקים יש יכולת הרבה יותר גבוהה לבחון את הצרכים של הלקוח. אנחנו נמצאים בשוק תחרותי. אני חושב שהריביות במודל הזה הן לא גבוהות, הן אפילו נמוכות בהשוואה בינלאומית".

 

1.6 מיליארד שקל עמלות מבתי עסק 

מהדו"חות הכספיים שפרסמה ישראכרט היום (ג') עולה כי מספר הכרטיסים הפעילים בחברה, נכון לסוף חודש ספטמבר, עמד על 2.72 מיליון, מתוכם 581 אלף כרטיסים חוץ בנקאיים.

 

הרווח הנקי של החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2013, ללא מכירת מניות Mastercard Inc, הגיע ל-228 מיליון שקל, גידול בשיעור של 8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הרווח ברבעון הגיע ל–79 מיליון שקל, קיטון של 7%, בהשוואה לרבעון המקביל ב 2012.

 

הכנסות ישראכרט בתשעת החודשים של 2013, הגיעו ל-1,300 מיליון שקל, בהשוואה ל-1,338 מיליון שקל אשתקד, קיטון בשיעור של 3%.

 

סך העמלות שנגבו מבתי עסק בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, עמד על 774 מיליון שקל, וברבעון האחרון על 267 מיליון שקל. העמלות שנגבו ממחזיקי הכרטיסים הגיעו ל-292 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה ול-104 מיליון שקל ברבעון האחרון.

 

כאמור,  גם לאומי קארד פרסמה היום את הדוחות, לפיהם מספר הכרטיסים הפעילים בלאומי קארד עמד בסוף ספטמבר על 1.85 מיליון, מתוכם 575 אלף כרטיסים חוץ בנקאיים.

 

הרווח הנקי הסתכם בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2013 ב-157 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 142 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-11%. הרווח הנקי ברבעון השלישי של שנת 2013 הסתכם ב-55 מיליון שקל בהשוואה ל-49 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-12%.

 

הכנסות החברה הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2013 ב-739 מיליון שקל, בהשוואה ל-717 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ- 3%.

 

מחזור ההנפקה בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2013 הסתכם בכ-44.9 מיליארד שקל לעומת כ-41.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - גידול של כ-8%.

 

סך העמלות שנגבו מבתי עסק בתשעת החודשים הראשונים של השנה: 444 מיליון שקל וברבעון האחרון 152 מיליון שקל. ההעמלות שנגבו מהלקוחות מחזיקי הכרטיסים, עמדו על 338 מיליון שקל ב-9 חודשים ו-121 מיליון שקל ברבעון האחרון.

 

מספר הכרטיסים בחברת כרטיסי האשראי כאל (שפרסמה את דוחותיה בסוף השבוע) עמד על 1.7 מיליון, מתוכם 573 אלף כרטיסים חוץ בנקאיים.

 

הרווח הנקי של החברה בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 104 מיליון שקל לעומת 162 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של 36%. ברבעון האחרון עמד הרווח על 37 מיליון שקל לעומת 54 מיליון אשתקד, ירידה של 32%.

 

סך הכנסות החברה בתשעה חודשים - 836 מיליון שקל, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

העמלות שגבתה החברה ממחזיקי הכרטיסים עמדו ברבעון השלישי של השנה על 123 מיליון שקל ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה על 535 מיליון שקל. העמלות מבתי העסק הגיעו ברבעון ל-141 מיליון שקל וב-3 רבעונים ל-413 מיליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כרטיסי אשראי
צילום: shutterstock
צילום: מוטי קמחי
דב קוטלר, מנכ"ל ישראכרט
צילום: מוטי קמחי
צילום: רפי דלויה
חגי הלר, מנכ"ל לאומי קארד
צילום: רפי דלויה
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
דורון ספיר, מנכ"ל כאל
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
מומלצים