שתף קטע נבחר
 

סעודיה תצטרך לבחור: איראן או ישראל

מעולם לא היו האינטרסים של ישראל וסעודיה במזה"ת קרובים כל כך: שתיהן חוששות מהתגרענות איראן, תומכות במלחמת המשטר המצרי באיסלאמיסטים, מעוניינות בכישלון חיזבאללה בסוריה וחשות שארה"ב נטשה אותן לבד באזור. אז למה יש סיכוי קטן שהן יתקרבו זו לזו וינרמלו יחסיהן?

השבוע כתב עבד אל-עזיז קאסם, פרשן סעודי בעיתון "אל-ואטן", במאמר מערכת את השורות הבאות: "נשאלת השאלה הרגישה ביותר, האם על המדינות הסוניות לברך על התקפה ישראלית על איראן השיעית, שהרי איראן עודנה האויב מספר אחת שלהן באזור. אולם אל לנו להתעלם משנאתנו רבת השנים למדינונת הרעה הזו (כך הוא מתאר את ישראל) ועמדתנו ביחס לישראל ברורה: היא האויבת הנצחית של האזור באותו האופן שאיראן היא הסכנה הגדולה ביותר לאזור".

 

"ערבית מדוברת " - טורים אחרונים:

פוטין מנצח את אובמה בשחמט המזרח תיכוני

גיבור מצרים, אויב "האחים". המלכוד של סיסי

נחמד לאיראן, פוגע במצרים. הטעות של אובמה

איראן משקרת. הקלת הסנקציות תוביל לפצצה

 

רק הערבים נותרו ללא גרעין

פרשנים וכתבים סעודים הביעו לאחרונה את ייאושם מן ההסדר האיראני-אמריקני שמעניק לכאורה לגיטימציה לאיראן להעשיר אורניום. התחושה הקשה המלווה את הסעודים היא שבעתיד הקרוב העולם הערבי יהיה מצוי בין שתי מדינות גרעיניות, איראן וישראל, בעוד הערבים יוותרו ללא יכולת גרעינית.

 

סעודיה חשה עצמה כמנהיגת העולם הערבי, אי של יציבות וכוח כלכלי בעולם הערבי המוחלש והמדמם מנזקי "האביב הערבי". היא נחשבת כיום גם למנהיגת העולם הסוני המתון, ותומכת בכוחות הסונים החילוניים - ארגון המורדים הסורי "צבא סוריה החופשי" וצבא מצרים שנלחם נגד "האחים המוסלמים". סעודיה עוקבת בדאגה רבה אחר פיצול הכוחות הסוניים, כגון המלחמה בין גורמי אל-קאעידה בסוריה לבין "צבא סוריה החופשי" והמתיחות בין טורקיה לבין מצרים על רקע תמיכת ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן ב"אחים המוסלמים".

 

אינטרסים משותפים, אבל... המלך עבדאללה ונתניהו (צילום: EPA, AP) (צילום: EPA, AP)
אינטרסים משותפים, אבל... המלך עבדאללה ונתניהו(צילום: EPA, AP)

בריאד חשים שארה"ב נטשה אותם. ג'ון קרי ועמיתו הסעודי סעוד אל-פייסל (צילום: AP) (צילום: AP)
בריאד חשים שארה"ב נטשה אותם. ג'ון קרי ועמיתו הסעודי סעוד אל-פייסל(צילום: AP)

גם הצלחתו של צבא המשטר הסורי בסיוע חיזבאללה להשתלט על רוב מערב סוריה מדיר שינה ממנהיגי סעודיה. זרועותיה הארוכות של איראן ניכרות בסוריה ובעיראק, בהן מתקיימת מלחמת דת בין סונים לבין שיעים ושתי המדינות הללו נמצאות על סף פיצול בין מזרח ומערב. גם בבחריין ממשיך המשטר האיראני להתסיס את הרוב השיעי נגד שלטון המיעוט הסוני. הסעודים חוששים עתה כי הסרת הסנקציות על איראן בעתיד תאפשר לה להעצים את תמיכתה בגורמים השיעיים בכל הזירות הללו ולהעמיק את ה"פתנה", מלחמת הדת בין סונים לשיעים.

 

האם אנו מחמיצים הזדמנות היסטורית?

מעולם לא היו האינטרסים של ישראל וסעודיה במזרח התיכון קרובים כל כך: שתיהן חוששות מהתגרענותה של איראן, שתיהן תומכות במלחמתו של הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי במצרים נגד האיסלאמיסטים, שתיהן מעוניינות בכישלון חיזבאללה בסוריה,

 לשתיהן אינטרס בהיחלשת אל-קאעידה ובחיזוק הגורמים הסוניים המתונים בסוריה ושתיהן מאוכזבות ממדיניות ארצות הברית וחשות שנטשה אותן לבד באזור.

 

סעודיה פנתה בשנת 2002 לישראל באמצעות הצעת הליגה הערבית לשלום כולל במזרח התיכון, תמורת חזרתה לגבולות 67'. ישראל מעולם לא קיבלה רשמית את ההצעה, אם כי פוליטיקאים בכירים כגון אהוד אולמרט ושמעון פרס הביעו יחס חיובי כלפיה. לאחרונה מופצות ידיעות רבות בעיתונות הערבית על שיתוף פעולה חשאי בין ישראל לבין סעודיה. אולם יש לקרוא בזהירות רבה ידיעות אלה משום שהן מופיעות בדרך כלל בעיתונים שמתנגדים לסעודיה. לפי אותם מקורות, המפגשים נערכים במדינות אירופה. תוכנם של מפגשים אלה ביחס לסוגיה האיראנית אינו ברור.


מדיניות סעודיה היא בעיקרה אנטי שיעית ואנטי ישראלית באותה המידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מדיניות סעודיה היא בעיקרה אנטי שיעית ואנטי ישראלית באותה המידה(צילום: רויטרס)

קיימת טענה כי בירדן נערכות פגישות בין גורמי מודיעין סעודיים וישראליים לתיאום שיתוף פעולה בנושא הסורי. לאחרונה האשים פייסל מקדאד, סגן שר החוץ הסורי, את סעודיה בשיתוף פעולה עם ישראל נגד המשטר הסורי. לטענתו, בירדן קיים "חדר מבצעים" שבו מתאמים כביכול גורמי מודיעין של ארה"ב, סעודיה וישראל פעולות של האופוזיציה הסורית.

 

משבר חמור יצרה ארה"ב כשוויתרה על תקיפת סוריה והגיעה להסכם עם איראן, אולם הוא גם פותח אפשרויות חדשות, אם ישכילו מנהיגי סעודיה וישראל לנצלן. כמה פרשנים סעודיים אופטימיים אף העלו השערה מעניינת לפיה אין לאמריקנים כוונה אמיתית להתפייס עם איראן ושהסכם הגרעין הנוכחי להקפאת חלק מהסנקציות, שתוקפו שישה חודשים בלבד, נועד אך רק להבטיח שאיראן תתמוך בפירוק הנשק הכימי בסוריה.

 

עם זאת, רוב הפרשנים הסעודיים רואים במדיניות האמריקנית בגידה של ממש בממלכה ובעולם הסוני. אחד מהם היטיב לתאר את תחושת הסעודים כשכתב כי "השטן הגדול (ארה"ב בעיני איראן) מתחתן עם ציר הרשע (איראן בעיני ארה"ב) ולחתונה לא הזמינו את החבר הקרוב (סעודיה ביחס לארה"ב)". הסעודים הזהירו את ארה"ב כי היא מהמרת על הסוס הלא נכון משום שהסונים הם הרוב במזרח התיכון והשיעים מיעוט (20 אחוזים מהמוסלמים) ומשום שהנפט הסוני רב מזה המצוי באזורים השיעיים.

 

יוזם "מתקפת חיוכים" גם במפרץ. נשיא איראן רוחאני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יוזם "מתקפת חיוכים" גם במפרץ. נשיא איראן רוחאני(צילום: רויטרס)

בכירים סעודיים התבטאו בנוגע לאיראן באופן מאוד דומה למנהיגי ישראל: "לא נשב בחיבוק ידיים אם לאיראן יהיה נשק גרעיני", "מבחינתנו כל האופציות מונחות על השולחן". בנוסף, נמתחה ביקורת גלויה על התעמולה האיראנית ועיתונאים סעודיים כתבו כי איראן מבטיחה כבר יותר משלושים שנה לשחרר את פלסטין ואינה עושה דבר ושחזונה אינו איחוד המוסלמים אלא חידוש האימפריה הצפווית השיעית הגדולה מהמאה ה-16 באמצעות הפיכתה למדינה גרעינית.

 

האופציה השנייה: הצטרפות למנצחים

הדילמה הסעודית קשה ביותר: אם תתקרב לישראל היא תבגוד בסוגיה הפלסטינית ואם תחבור לאיראן תבגוד באופוזיציה הסורית. האידיאולוגיה הווהאבית, שעל יסודותיה הושתתה הממלכה, היא בעיקרה אנטי שיעית ואנטי ישראלית באותה המידה. מחסומי השנאה לשתי המדינות כמעט בלתי ניתנים לגישור. התעמולה הסעודית והחינוך במדינה רוויים בתכנים אנטי ישראליים, אנטי יהודיים ואנטי שיעים באותה המידה. אולם קיימים הבדלים יסודיים בין קשרי סעודיה-ישראל וסעודיה-איראן במישורים הדתי והמדיני: יהודים אינם מורשים להגיע לממלכה ולפי האיסלאם אסורה כניסתם לאזור של ערי הקודש מכה ואל-מדינה.

 

לעומת זאת, מיליוני שיעים מורשים לעלות לרגל למקומות הקדושים, בהם איראנים רבים. בנוסף, בעלות בריתה של סעודיה באזור המפרץ לוחצות עליה להתקרב לאיראן. סולטנות עומאן היא זו שתיווכה בין איראן לבין ארה"ב, קטאר וכוויית מקיימות יחסים טובים עם איראן ולאחרונה חלה התחממות גם ביחסי איחוד האמירויות הערביות ואיראן. עבדאללה בין זיאד, שר החוץ של איחוד האמירויות הערביות, אף ביקר בטהרן לפני כשבוע.

 

נשיא איראן חסן רוחאני יוזם כעת "מתקפת חיוכים" באזור המפרץ. הוא שלח את שר החוץ שלו מוחמד ג'וואד זריף לסבב ביקורים בכל נסיכויות המפרץ וזה האחרון הביע את שאיפתו לבקר גם בסעודיה בעתיד הקרוב. הנסיכות היחידה שמסרבת להתקרב לאיראן היא בחריין, שמאשימה את טהרן במחאה השיעית במדינה.

 

היחידה שיכולה להכשיל את הסכם הגרעין היא איראן. אשטון ועמיתה האיראני זריף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היחידה שיכולה להכשיל את הסכם הגרעין היא איראן. אשטון ועמיתה האיראני זריף(צילום: AFP)

איראן קראה לסעודיה לפתוח דף חדש ביחסיה עמה ושבה וטענה כי פיתוח הגרעין האיראני הוא אך ורק למטרות אזרחיות ושאין יסוד לחששותיה של סעודיה. נראה אם כן כי האופציה להידבר עם איראן קלה יותר מן האופציה הכמעט אוטופית להתקרב לישראל. נציגי איראן וסעודיה כבר ישבו יחד בוועידות של המדינות האיסלאמיות וארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק).

 

למרות הטענות כאילו ממלכת סעודיה מקיימת קשרים חשאיים עם ישראל, כפי שקיימה ירדן עם ישראל במשך חמישים השנים שלפני חתימת הסכם השלום ביניהן, אין להן למעשה הוכחה של ממש. לעומת זאת, איראן וסעודיה החליפו שגרירים ויש ביניהן יחסים דיפלומטיים תקינים באופן פורמלי. סעודיה הביעה בעבר את שאיפתה ליישב את הסכסוך עם איראן בדרכים דיפלומטיות, אך מעולם לא הציעה להידבר ישירות עם ישראל. על כן, ישנה סבירות גבוהה יותר שסעודיה תעדיף את האופציה האיראנית על פני הישראלית.

כך תוכל ליישר קו עם ארה"ב ולהמשיך לשמור עמה על יחסים תקינים, עליהם הממלכה אינה יכולה לוותר.

 

התוצאה הצפויה של "מתקפת החיוכים" של טהרן תהיה דיאלוג סעודי-איראני שיוליד ניסיון נדיר להתקרבות סונית-שיעית. אם וכאשר יתקיימו שיחות אלה, אין ספק כי הסוגיה הסורית תעמוד במרכזן וייעשה ניסיון ליצור פשרה בחסות שתי המדינות בוועידת ז'נבה השנייה. דיאלוג מסוג זה יקרב את שני הקטבים של העולם המוסלמי וירחיק את ישראל עוד יותר מכל סיכוי להתפייס עם העולם המוסלמי. האיראנים ימשיכו להתעקש על העשרת האורניום וברחובותיה ימשיכו לקרוא בגאווה: "מוות לאמריקה". היחידה שיכולה להכשיל את ההסכמים על הקפאת הסנקציות היא איראן בעצמה, שכן במוקדם או במאוחר יבינו בארה"ב ובאירופה כי לטהרן שום כוונה אמיתית להפסיק את המרוץ שלה לפצצה גרעינית ולהגמוניה במזרח התיכון.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, AP
ידברו רק בחשאי? המלך עבדאללה הסעודי ונתניהו
צילום: EPA, AP
צילום: ירון פרידמן
לטהרן אין שום כוונה אמיתית להפסיק את המרוץ לגרעין. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים