האוצר הוריד תחזית הצמיחה ל-2014 ל-3.1%
התחזית הקודמת לשנת 2014 עמדה על 3.3%. אם תתגשם תחזית האוצר מדובר בהאטה משמעותית של הכלכלה הישראלית. בתוך כך, אישרה הממשלה את הצעת לפיד לביטול העלאת מס ההכנסה שתוכננה ל-2014
לפיד: החלטנו לבטל את העלאת מס הכנסה
OECD הוריד תחזית הצמיחה לישראל ל-3.7%
בעקבות האטה ביצוא: הצמיחה ירדה ל-2.2%
המחיר האמיתי של ביטול העלאת המס
בישיבה שהתקיימה היום אישרו השרים את הצעתו של לפיד לבטל את ההעלאה המתוכננת של מס ההכנסה. על פי התוכנית שהציג לפיד, כדי לממן את ביטול העלאת המס. תצמצם הממשלה את הוצאותיה ב-2014 בהיקף של 3.3 מיליארד שקל. הצמצום יבוא מחיסכון בתשלום הריביות על החוב של הממשלה, בהיקף של 2 מיליארד שקל, ומצמצום של סעיפי הרזרבות של משרדי הממשלה בהיקף של 1.3 מיליארד שקל.
הקיצוץ לא צפוי לפגוע בשירותים לאזרח, אם כי יש להזכיר שכדי לעמוד בתקציב 2014, נאלצה הכנסת לאשר בקיץ האחרון קיצוצים בהיקף של 18 מיליארד שקל. הסכום שייעדה כעת הממשלה למימון הביטול של העלאת מס ההכנסה, יכול היה לשמש למיתון הקיצוצים הללו.
כמו כן אישרה הממשלה את תקצובה של התוכנית הממשלתית להתמודדות עם תופעת המסתננים בעלות של 100 מיליון שקל. לשם כך, הודיע שר האוצר, שעבדה הממשלה את תקציב ההתאמות לשנה הבאה למטרה זו.
במקביל, פירסם בנק ישראל היום את תחזיתו בנוגע לאתגרים שעמם תתמודד הממשלה בשנים הבאות בתחום התקציב. על פי הערכות הבנק, הממשלה תצליח לעמוד ביעד הגירעון לשנת 2014 אולם החל משנת 2015 שוב תיאלץ הממשלה לצמצם הוצאות כדי לשמור על מסגרת התקציב ולהעלות מסים על מנת לעמוד ביעד גירעון של 2.5%.
בבנק המרכזי מעריכים כי הממשלה תידרש לקיצוץ של 5.5 מיליארד שקל בתקציב ולהעלאות מסים בהיקף של 5 מיליארד שקל. עם זאת, לאחרונה הצהיר שר האוצר כי הוא מבקש לשנות את הכלל הקובע את גובה התקציב וכך להקטין עוד יותר את הוצאות הממשלה בשנים הקרובות, על מנת להימנע מהצורך בהעלאת מסים.
בבנק ישראל התייחסו לכוונותיו של לפיד וציינו כי כדי להימנע מהעלאות מסים בשנים הקרובות, תוך שמירה על יעדי הגירעון, תיאלץ הממשלה להימנע מהגדלה של התקציב עד לשנת 2017. זאת, למעט הגידול המתבקש מקצב הריבוי הטבעי באוכלוסייה.