שתף קטע נבחר
 

קריסת המרפסות בחדרה: מי אחראי?

הבנייה של מרפסת מרחפת באוויר היא אמנם עניין שכיח, שאינו מורכב מבחינה תכנונית, אך הביצוע חייב להיות מוקפד. האם מאחורי קריסת המרפסות בפרויקט בחדרה עומדים כשלים בתכנון, בביצוע, או דווקא בפיקוח? היזם, גינדי השקעות, והקבלן המבצע, אורתם מליבו, פתחו בבדיקה

זה כבר נראה כמו עניין של שגרה בבנייה בישראל: תקרת אולם קורסת, גשרים נופלים, פרויקט תמ"א 38 שקורס, כבישים מתבקעים ומה לא. לפנות בוקר זה היה תורו של בניין חדש, ברחוב נחל פורת 8, בשכונה החדשה במזרח חדרה, שהמרפסות המרחפות העליונות בו פשוט קרסו.

 

 

את הבניין בונה חברת גינדי השקעות כיזמית, ועל הצד המבצע אמונה חברת אורתם מליבו. בשלב זה עוד לא ברור מה גרם לקריסה, אולם בדקנו מה דעתם של גורמים בענף על נסיבות האירוע.

 

"אין לי צל של ספק שמדובר בביצוע לקוי ורשלנות בפיקוח על הביצוע" - כך אמר ל-ynet קבלן הבניין הוותיק כאמל שגראוי, יו"ר חברת האחים שגראוי. שגראווי הסביר כי בפועל יש שתי סיבות אפשריות למחדל: האחת היא רשלנות בתכנון והשנייה היא רשלנות בביצוע. לדבריו, "בפועל אין סיכוי שזו רשלנות בתכנון. זה כמעט ב-99.9% רשלנות בביצוע. התכנון הוא פשוט, בביצוע יש לא פעם בעיות".

 

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

צניחה מגובה של שמונה קומות. הבוקר בחדרה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
צניחה מגובה של שמונה קומות. הבוקר בחדרה (צילום: חסן שעלאן)(צילום: חסן שעלאן)

 

כך בונים מרפסת

הבניה של מרפסת מרחפת באוויר היא אמנם עניין שכיח, ולמעשה גם לא מורכב מבחינה תכנונית, אך הביצוע חייב להיות מוקפד. "בנייה של מרפסת מרחפת מצריכה הצבת מוטות ברזל, אשר שני שליש מהם יהיו יצוקים בתוך הרצפה של הבניין, והשליש הנותר יהיה במרפסת", מסביר שגראווי. בנוסף, לדבריו, יש חשיבות להצבת הברזלים בגובה הנכון - קרוב יותר לאריחי הריצוף מאשר לתקרת הקומה שמתחת.

 

שגראווי מוסיף, כי גם לפיקוח על הבנייה חלק חשוב במניעת התקלות. "בפרויקטים יש מנהל ביצוע בשטח, וקונסטרוקטור שחותם על כל יציקה. אין ספק שהיתה פה רשלנות של הביצוע, אבל גם על הביקורת עליה".

 

גם אנשי מקצוע נוספים בתחום סבורים כי ככל הנראה בעיות בהצבת הברזל או שימוש חסר בחומרים הם שגרמו לקריסה, ביניהם גם האדריכל ישראל גודוביץ, מהנדס עיריית תל אביב לשעבר. "מדובר במשהו הזוי מאד ועצוב", אומר גודוביץ.

 

האם לאחרונה חלה עליה בתדירות אסונות וליקויים בבנייה? לפי דוד ארז, המנסה לקדם רפורמה שתגביר את התערבות הממשלה בתחום התמ"א 38, וכך גם את הפיקוח על תכנון וביצוע הפרויקטים, התשובה היא חד משמעית חיובית. לטענת ארז, המקדם את עמדתו בקבוצת הפייסבוק, הכיכר המרכזית, המשבר בתחום הנדל"ן גם מביא אליו גורמים שמייעלים תהליכים באופן כלכלי, אך לא תמיד חוקי.

 

"המקרה היום הוא תמרור אזהרה", אמר ארז, "קיבלנו בחודשים האחרונים המון תלונות על ביצוע לקוי של בניה בעיקר בתמ"א 38. היום אנו למדים כי נושא הפיקוח על התכנון צריך להיפתח ולהיבדק".

 

תגובות היזם והקבלן המבצע

הדבר המאפיין את קריסת המרפסות בחדרה, הוא שמדובר בפרויקט של יזם וקבלן מבצע מהמובילים בתחומם. היזם גינדי השקעות בונה בין היתר את פרויקט השוק הסיטונאי בתל אביב. הקבלן המבצע, אורתם מליבו, חתום על אלפי דירות ברחבי הארץ, אותם הוא בונה הן עבור יזמים והן עבור קבוצות רכישה.  

 

חברת גינדי השקעות מסרה בתגובה כי היא פנתה לחברה בתחום ההנדסה שתבדוק את האירוע על כל היבטיו. בנוסף מסר דובר החברה, כי גינדי השקעות דואגת לדיור חלופי, כולל בתי מלון, למשפחה שהתגוררה בבניין ולמשפחות שאמורות להיכנס אליו, וכן לדיירי הבניין הצמוד שכבר מאוכלס במלואו, ומהווה את המשכו של הפרויקט.

 

עוד הוסיף דובר החברה, כי "החברה הקבלנית שבנתה את הבניין בחדרה, ואחראית כקבלן מבצע על איכות הבנייה, הינה חברת אורתם מליבו, אחת מחברות הבנייה המקצועיות והוותיקות בענף הבנייה בישראל. חברת אורתם מליבו נדרשה לבדוק באופן מיידי את הסיבות שגרמו למקרה, ולבצע את כל הדרוש בנושא. חברת גינדי היזמית של הפרויקט תלווה את כל התהליך מול החברה הקבלנית ומול הדיירים. החברה תעמוד לצד הדיירים ותסייע להם ככל שניתן".

 

חברת אורתם מליבו מסרה בתגובה: "נציגינו וגורמים חיצוניים לחברה נמצאים בשטח ובודקים את כל האספקטים שגרמו לכשל, לרבות תכנון הפרויקט שלא נעשה על ידינו. חשוב להדגיש, כי חברתנו בנתה ומסרה במהלך השנים אלפי יחידות דיור ומעולם לא נקשר שמנו לאירועים מסוג זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
המרפסות שקרסו בחדרה
צילום: חסן שעלאן
מומלצים