כל הדרכים: איך להעלים את השיעול?
שיעול יכול להימשך עוד זמן רב גם הרבה אחרי שהמחלה שהוא התלווה אליה, כבר מזמן עברה. למה הוא מתפרץ, מה ההבדלים בין סוגי השיעול השונים ואיך ניתן להעלים אותו, לפחות עד החורף הבא?
השיעול הוא אורח בלתי קרוא שמסרב ללכת, גם אחרי שהמחלה נגמרת. יש שני סוגי שיעול עיקריים: שיעול יבש ושיעול עם ליחה. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר איך ניתן לזהות את הסוגים השונים ומהו הטיפול המתאים לכל אחד מהם.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
שיעול ללא ליחה - מכונה שיעול יבש. המאפיין את השיעול היבש לעתים קרובות הוא גירוי במערכת הנשימה, רצון להוציא ליחה (למרות שלעתים מדובר בתחושה ולא קיימת ליחה) ושינה לא רציפה.
שיעול עם ליחה - מכונה גם שיעול פרודוקטיבי. במרבית המקרים, הליחה היא שקופה או מעט לבנה בצבעה. במקרים של מחלה זיהומית במערכת הנשימה, הליחה יכולה להיות צהובה או ירוקה וסמיכה ולעיתים יכול להופיע דם. (במקרה כזה חייבים לפנות לרופא במהירות).
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
הכי יעיל נגד יובש: חמאת גוף, קרם או שמן?
המצעד: צמחי המרפא הכי יעילים לחורף
אקזמה בכפות הידיים: הגורמים והטיפול
הסיבות להתפרצות השיעול
מחלות זיהומיות בדרכי הנשימה: כאשר הנפוצות ביותר בחורף הן ההתקררות והשפעת, שבהן השיעול נגרם כתוצאה מטפטוף של נזלת לגרון, אולם גם דלקת ריאות, ברונכיטיס ומחלות נוספות בדרכי הנשימה יכולות לגרום לשיעול כחלק מהסימפטומים של המחלה.
מחלת COPD (יכולה לגרום לשיעול כרוני מתמשך)
אסתמה
רפלוקס קיבתי-ושטי
מחלות לב
עישון
נטילת תרופות : כהן מסביר כי תרופות, בעיקר ממשפחת מעכבי ACE, שזוהי משפחה של תרופות שהשימוש בה הולך וגדל בעיקר בטיפול ביתר לחץ דם ומחלות לב, ותרופות נוספות כגון אולנזאפין (זיפרקסה) וקווטיאפין (סרוקוול) שהן תרופות פסיכיאטריות, עלולות לגרום לשיעול כחלק מתופעות הלוואי שלהן.
מהו הטיפול המתאים?
תרופות מדכאות שיעול: תרופות אלו מיועדות בד"כ לטיפול בשיעול יבש וטורדני משום שביכולתם לדכא את השיעול ולהקל על המטופל. לא מומלץ להשתמש במדכאי שיעול במקרים של שיעול עם ליחה, בעיקר כי הם עלולים למנוע הוצאת ליחה והשארתה במערכת הנשימה עם אפשרות להתפתחות זיהום בריאות.
קודאין הוא מדכא השיעול הקלאסי. לקודאין יש יכולת לדכא שיעול יבש ולהרגיע את מערכת הנשימה כתוצאה משיעול טורדני ומציק. קיימים מספר תכשירי קודאין בשוק התרופות, חלקם ניתן לרכוש ללא מרשם (כגון רוקסט, קוד אקמול 10/500) וחלקם מחייבים מרשם (כגון קודיקל, רקוד, קודברול, היסטפד קומפאונד לינקטוס, קודיביס).
השימוש בקודאין יכול לפגוע בערנות ולכן אין לנהוג תחת השפעת התרופה. כמו כן, בשימוש ממושך עלולה להתפתח תלות לקודאין. חומרים נוספים מדכאי שיעול כוללים את אוקסולמין (שם מסחרי: סימפוקל) ודקסטרומתורפאן (מרכיב פעיל בתכשירים כגון פאראמול אף ושיעול, אקמול צינון ושפעת, דקסמול קולד, תרודקס, טוסין די.אם).
חומרים מכייחים: משמשים לטיפול בשיעול עם ליחה. הם לא מתאימים לשיעול יבש. תרופות אלו כוללות את גואיפנזין (מרכיב פעיל בתכשירים כגון פארמול אף ושיעול, דקסמול קולד, טוסין די אם, רסיל ), אצטילציסטאין (ראולין, סיראן, ראונאק), קרבוציסטאין (מוקוליט, מוקוטריט) וברומהקסין (סולבקס, מווקס).
תכשירים אלו נועדו לפרק את הליחה ולהקל על הוצאתה ממערכת הנשימה. חלקם ניתנים ללא מרשם. יש להיזהר בשימוש בהם אם סובלים מכיב קיבה עיכולי.
מרכיבים תרופתיים נוספים: תכשירים לטיפול בשיעול מכילים לעיתים גם תרופות אנטיהיסטמיניות ותרופות סימפטומימטיות (כגון פסאודואפדרין). במקרה של תרופות אלו יש להיוועץ ברופא לפני השימוש אם סובלים ממחלת לב, יתר לחץ דם, גלאוקומה, סוכרת והפרעות בבלוטת התריס.
מרכיבים טבעיים: גם לטבע יש מה לומר בנושא של שיעול וקיימים לא מעט צמחי מרפא שיכולים לעזור בשיעול, חלקם אפילו מהווים חלק מתבלינים מוכרים במטבח כגון תימין. מרכיבים טבעיים שונים: תימין, ורבסקום, סמבוק שחור, אניס, טללית, טיליה, מליסה וחלמית.
היתרון של צמחי המרפא הוא בכך שהם יכולים להתאים גם לשיעול יבש וגם לשיעול עם ליחה. דוגמאות לתכשירים טבעיים: טננבלוט, סמבוקול, סנטהספינה, לייף טוס פרו, לייף ווינטר שילד, הרבליס, דסימיקס ואלדרבלוט.
כמו כן ניתן להקל על השיעול ע"י שימוש בסוכריות לשיעול על בסיס טבעי (כגון ריקולה, לייף N שיעול, סנטספינה, פרופלנטום, פרופוליות וסוכריות דבש). לסוכריות יש אפקט מרגיע בעצם מציצת הסוכרייה. יש להעדיף סוכריות ללא סוכר בכדי להגן על השיניים ולמנוע עששת.
למה כדאי לשים במיוחד?
כהן מסביר כי לילדים קטנים - מתחת לגיל 6 אסור לתת תרופות מדכאות שיעול לפני התייעצות עם רופא. בנוסף, לחולי סוכרת עדיף לבחור בתכשיר שאינו מכיל סוכר.ולסיום, הוא ממליץ להרבות בשתייה. "שתייה מרובה יכולה לשפר את סמיכות הליחה, למנוע התייבשות גם בחורף ולעזור בהרגעת השיעול ובחימום נעים של הגרון", הוא מסכם.