שתף קטע נבחר

 

רבנים נגד שר הדתות: לא רוצים לדווח נוכחות

הנחיה חדשה של סגן שר הדתות מסעירה את רבני היישובים: לראשונה יידרשו למלא דו"ח נוכחות ולפרט את פעילותם, ומדי שלושה חודשים תיערך הערכת תפקוד. המטרה: להגביר את הפיקוח על הרבנים, ולהגדיר את תפקידם. הרבנים: מחייבים אותנו לעבוד בשבתות. נדרוש שעות נוספות ונפנה לבג"ץ

המשרד לשירותי דת מגביר את הפיקוח על הרבנים - ונתקל בהתנגדות: מנכ"ל המשרד, אלחנן גלט, פרסם חוזר המגדיר לראשונה את תפקיד רבני היישובים והמועצות האזוריות, ומחייב אותם, לראשונה, למלא דו"ח נוכחות ובו פירוט פעילותם. בעקבות כך יוצאים הרבנים למאבק בסגן השר, ח"כ הרב אלי בן-דהן, שאחראי להנחיות החדשות, ומאשימים כי הוא פוגע בזכויותיהם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

בחוזר המנכ"ל גלט נכתב כי "מסגרת תפקידם של 'המשרתים בקודש', ובייחוד של הרבנים, לא הוגדרה עד כה, ומשכך דרישות התפקיד היו נתונות לפרשנויות כאלו ואחרות". כעת הוא עושה סדר, וקובע כי הרב יהווה "הנהגה רוחנית המכוונת למגזרים השונים בקהילה" – זאת בנוסף לשרותי הדת ה"טכניים" שעליו להעניק להם, ומדי שלושה חודשים יעמדו אופן תפקודו ומידת נוכחותו לבחינת הממונים עליו.

 

הרבנים מתנגדים להגברת הפיקוח עליהם

עד לפני כעשור לא היה תפקידם של רבני ההתיישבות מוגדר, ולא היה כל פיקוח על עבודתם. אך בעקבות

פירוק משרד הדתות בגלגולו הקודם על ידי ממשלת שרון השנייה, ועתירת התנועה הרפורמית לבג"ץ בדרישה למנות רבה מטעמה לרבנות מועצת גזר - נוצר קושי משפטי להמשיך במצב הקיים, ותקנים לרבנים חדשים הוקפאו בצו ביניים.

 

ועדה שהוקמה במשרד המשפטים בראשות עו"ד הראל גולדברג (כיום היועץ המשפטי לרבנות הראשית), פרסמה את המלצותיה כבר בשנת 2008, אך הרבנים התנגדו להגברת הפיקוח עליהם - והן לא יושמו. כעת מחיל סגן השר בן-דהן את הכללים החדשים על רבני ההתיישבות באופן חד-צדדי. ההנחיות אינן נוגעות לרבני עיר, שכן אלה נבחרי ציבור ולא ניתן לחייבם במתן דין וחשבון על נוכחותם ופעילותם.

 

על פי ההגדות החדשות, רב היישוב או המועצה ישתתף ברוב התפילות המתקיימות באחד מבתי הכנסת ביישוב, יארגן שיעורי תורה ופעילויות תורניות, יערוך חופות, יבקר חולים וילווה את בני הקהילה במעגלי החיים: השתתפות בבריתות, חתונות, מסיבות בר ובת מצווה, לוויות, ניחום אבלים ואזכרות, ואף עריכת חלק מאותם טקסים – כל עוד הם מתקיימים במרחק של 35 ק"מ לכל היותר ממקום הכהונה.

 

עוד מהגדרות התפקיד החדשות של הרב: השתתפות באירועים ציבוריים ואירועים חינוכיים המתקיימים ביישוב, ונוכחות בו לפחות שלושה שבתות בחודש (מעבר לכך, ייחשב לרב כימי חופשה) וברוב מועדי ישראל. "על הרב להיות זמין לבני קהילתו הן באופן פיזי בעיקר בשעות הערב, שבתות ומועדי ישראל, והן בטלפון סלולארי", נקבע בחוזר.

 

"המשרד לשירותי דת, אשר מתקצב את שכר הרבנים בהתיישבות, יבצע פיקוח באמצעות אגף משאבי אנוש במשרד, על עבודת הרבנים", מבהיר גלט. "נציגי האגף יערכו ביקורות בשטח באופן אקראי, בכדי לבחון מקרוב את תפקודם של הרבנים ואת אופן העסקתם".

 

הרבנים יוצאים לקרב על זכויותיהם

כל רב בהתיישבות, מצדו, יעביר לוועדה שתפקח על העניין דיווח רבעוני, באמצעות טופס קבוע של המשרד לשרותי דת, ובו פירוט אודות פעילותו - כתנאי להמשך תקצוב שכרו. "ככל שהוועדה תמצא כי הרב אינו ממלא את תפקידו כנדרש, יעביר מרכז הוועדה את הממצאים לבדיקת הגורמים המקצועיים במשרד".

 

זאת ועוד, "רבני ישובים ורבנים אזוריים יחויבו, כפי שאף נקבע בעבר, בהגשת דיווח חודשי אודות ימי חופשה ומחלה למעסיק כתנאי לזכאות למיצוי זכויות עם פרישתם... דיווח על ימי מחלה יהיה אך ורק בכפוף להמצאת אישור רפואי".

 

בעקבות ההנחיות החדשות פנה ארגון הרבנים בהתיישבות במכתב חריף לסגן השר בן-דהן ולמנכ"ל המשרד, בטענה כי הדברים עומדים בסתירה להסכמים הקיבוציים שנחתמו עם חבריו. "אם המשרד לשרותי דת יחתום על נוהל זה... הארגון מודיע על תביעה מטעם כלל הרבנים על תשלום של 200% על עבודה בשבתות ועל 150% על עבודה בלילות".

 

"אנו מתכוונים לפנות למשרד העבודה ולעדכנו כי מחייבים את הרבנים לעבוד בימי שעות העבודה והמנוחה", הזהירו, "זאת מלבד עתירה אשר תוגש לבג"ץ אם חלילה ייחתם חוזר מנכ"ל חמור זה". את המסמך עצמו הגדירו "משפיל וחד-סטרי שכולו מתקפה ועליהום על הרבנים אשר עובדים ללא ליאות".

 

סעיף נוסף בהנחיות החדשות קובע, כי המועצה האזורית תבקש מהמשרד לשרותי דת מדי שנה את מימון שכרו של הרב, ובתוך כך תדווח על פעילותו ונוכחותו. על כך כתב ארגון הרבנים: "אין לך ניגוד אינטרסים גדול מזה, כשמחר הרב צריך להוריד כשרות במקום מסוים, והוא יודע שהמעסיק והוועד המוניציפאלי יעשה לו בעיות".

 

הרב שלוש נגד סגן שר הדתות

במכתב לחבריו הרבנים עצמם, כתב יו"ר הארגון, הרב יוסף שלוש, המכהן כרב האזורי של דרום השרון,

כי חוזר המנכ"ל "חמור מכל ופוגע ברבני ישראל, במעמד הרבנות בישראל". לדבריו, "איננו מאמינים שאף רב שקיבל הסמכתו לכהן כרב בישראל מהרבנות הראשית לישראל, מועל בתפקידו. אם ידוע היום על רב שהוא לא ממלא תפקידו כהלכה, מדוע משרד הדתות איננו מטפל בו כבר עתה?"

 

הרב שלוש ניצל את ההזדמנות לתקוף את סגן שר הדתות, שאינו מצליח לעצור את גל החקיקה בענייני דת ומדינה, ולפעמים אף מוביל בעצמו חלק מהצעות החוק, וכתב: "כל גדולי הרבנים והתלמידי חכמים של הציונות הדתית יצאו נחרצות נגד כל המעשים והמגמות המסוכנות הנזכרות לעיל. הבעיה העיקרית היא שהראשים שבידם הסמכות, לא שומעים לרבנים כלל ועיקר".

 

ולסיום הזכיר: "כל זה מלבד המהפכה האמיתית בגזירת הגיוס המרחפת על כלל ישראל בארצנו הקדושה, ועל הורדת התמיכות לישיבות ב-64%, ועל ביטול תקצוב של רשת שיעורי תורה בכל הארץ, ועל הורדה בתשלום קצבאות הילדים, ועוד ביטול המשכנתאות לאלה שזכו ללמוד תורה ומזכים את עם ישראל בתורתם במצבנו הקשה המוקף מכל עבר, וכן על ביטול בארנונה ובמעונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
אוכף את הכללים באופן חד-צדדי. בן-דהן
צילום: בני דויטש
מומלצים