שתף קטע נבחר
 

הצעה: פרויקטי פינוי-בינוי ינוהלו ע"י המדינה

משרד השיכון הציג בדיון בוועדת הפנים עוד מודל לפרויקטים של התחדשות עירונית. אחרי שהציע "מחיר מטרה" לדירות, הפעם מבקש שר השיכון שחברות הדיור העירוניות יתנהלו מול הדיירים - ולא קבלנים. בתמורה, למדינה תהיה זכות לשווק 50% מהדירות הנבנות - מבלי לפגוע בדיירים שפונו

משרד השיכון הציג היום (ד') בכנסת מודל חדש נוסף עבור פרויקטים של פינוי-בינוי, במסגרת התוכנית להתחדשות עירונית. על פי המודל החדש, פרויקטים מסוג זה ינוהלו בידי המדינה ולא בידי יזמים פרטיים, למעשה חברות הדיור העירוניות ולא חברות קבלניות הן אלה שיתנהלו מול הדיירים.

 

פינוי-בינוי - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

עוד עולה מהמודל שהוצג במהלך הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה כי בשנתיים הראשונות לאחר הקמת המבנים החדשים, למדינה תהיה זכות לשווק 50% מהדירות הנבנות. זאת, מבלי לפגוע בזכויות הדיירים שפונו, שהובטח להם לקבל דירה תמורת דירה (בגודל תואם שיוחלט עליו). כמו כן, מדובר במתחמים שייבנו על קרקעות המדינה.

 

מנכ"ל המשרד, שלמה בן אליהו, אמר בדיון כי יש כבר 70 שכונות פוטנציאליות שבהן ניתן להוביל את תהליך ההתחדשות במודל החדש.

 

בין השאר הוא נשאל איך מתכוון המודל להתמודד עם בעיות כמו הדיירים הסרבנים, המסרבים להתפנות ותוקעים את הפרויקטים; עם קשיי המפונים מהדיור הציבורי לקנות את הדירות החדשות ולהחזיק בהן בגלל העלות הגבוהה; או עם הבעיה של זכויות ילדי הדיירים המקוריים שנפטרו.

 

"אלוהים והשטן נמצאים בפרטים הקטנים"

עינת גנון, מנהלת תכנון ובינוי ערים במשרד השיכון, השיבה על שאלות הוועדה כי את בעיית הדייר הסרבן מנסה המשרד לפתור באמצעות הצעת חוק חדשה, שתאמץ מתמ"א 38 את הסעיף המסמיך את הרשות המבצעת לקרוא את הסרבן לבירור בלשכת המפקח על המקרקעין. אם יתברר כי הסירוב אינו מוצדק, ניתן יהיה להעביר את דירתו לכונס הנכסים הרשמי.

 

בעניין תחזוקת הדירות החדשות של מפוני הדיור הציבורי, הובהרה עמדת משרד השיכון - כי זו תהיה חובת הדיירים. בוועדה הוצע לממן את העלות מהתקציב הממשלתי של תחזוקת הדיור הציבורי שהתפנה עם הפינוי.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "בעסקי פינוי-בינוי אלוהים והשטן נמצאים בפרטים הקטנים. זהו ניתוח דרסטי יקר עם השלכות חברתיות קשות. ספק אם דמי השכירות בבניינים החדשים יהיו בהישג יד הדיירים המפונים. לכן צריך לכלול בהן מראש גם דיור ציבורי ודיור בר-השגה, למרות שהממשלה מתנגדת. אחרת, מי שאין לו יידחק החוצה, כך שבלי דיור חברתי גם תוצאות המודל החדש יהיו קשות מאוד".

 

יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו), הנחתה בסיכום הדיון את ראשי משרד השיכון להציע פתרונות לבעיות שעלו ולא נענו. זאת לקראת הדיון הבא בנושא, שיתקיים בעוד כ-3 חודשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
פינוי-בינוי בגבעתיים
צילום: מוטי קמחי
צילום: חורחה נובומינסקי
שר השיכון אורי אריאל
צילום: חורחה נובומינסקי
מומלצים