חוק הותמ"ל: מי אמר שהבטחות צריך לקיים?
היום יציג שר האוצר בפני הכנסת את חוק הותמ"ל - הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור - שאמור לפתור את מצוקת הדיור. אבל לא רק שהחוק הזה לא מציג תרומה למצוקת הנדל"ן בישראל - הוא גובה מאיתנו מחירים הרסניים. דעה
מי אמר שלממשלה הזאת אין הישגים, ואף שבירת שיאים עולמיים? קחו למשל את תחום הדיור - 148 משכורות לרכישת דירה (פי 2 מאשר באירופה וארה"ב!), עלייה של 74% (!) במחירי הדיור ב-5 השנים האחרונות, מעל 2,500 זכאי דיור ציבורי שממתינים לדירה, והמצב רק הולך ומחמיר.
חוק הותמ"ל - עוד כותרות בערוץ הנדל"ן :
- הממשלה אישרה: יוקם מוסד התכנון הלאומי
- המלצת מטה הדיור: מוסד תכנון לאומי חדש
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אל מול מצוקת הדיור הקשה, הציג יאיר לפיד לפני הבחירות תוכנית דיור לא מושלמת אבל מבטיחה: "התוכנית הלאומית לדיור" של לפיד כללה בניית 150 אלף יחידות דיור להשכרה ב-10 מרכזיים עירוניים בישראל, כאשר הקרקע תישאר בבעלות המדינה ו-25% מהדירות יוקצו לדיור בר-השגה ולדיור ציבורי (מתוך מצע הבחירות של "יש עתיד").
אבל מי אמר שהבטחות צריך לקיים? היום אחרי הצהריים, שנה וקצת אחרי, שר האוצר לפיד יביא בפני הכנסת את "חוק הותמ"ל" (ועדה לתכנית מועדפת לדיור), גלגול של אותה "תוכנית לאומית לדיור" אשר לא משאיר הרבה מהתוכנית המקורית.
אמנם מדובר על 150 אלף יחידות דיור להשכרה, אבל לא במרכזים עירוניים אלא בשטחים פתוחים בשולי הערים. כמו כן, הקרקע לא תישאר בידי המדינה אלא תעבור אחרי 20 שנה לידי היזמים הפרטיים שיוכלו למכור אותן, ותשכחו מדיור בר-השגה ודיור ציבורי - זה פשוט לא קיים בחוק - הכל במחירי השוק שרובנו לא נוכל לעמוד בהם.
מה כל כך רע בחוק הותמ"ל?
חוק הותמ"ל לא רק שלא מציג תרומה למצוקת הדיור, הוא גם גובה מאיתנו מחירים הרסניים. הכשל הגדול ביותר של החוק הוא שהוא לא מטפל בחסמים העיקריים של תחום הבנייה והדיור, אלא מתמקד רק בקיצור הליכי התכנון.
תכנון, כפי שנרמז משמו, לוקח זמן. כדי לתכנן את פני המדינה לעשורים ואף למאות השנים הבאות (תראו לי שכונה שהרסו אותה אחרי שגילו שהיא תוכננה לא כראוי), צריך זמן לתכנון נכון ולערב גורמים מקצועיים, נציגי ציבור ואת הציבור עצמו.
קיצור הליכי התכנון אבסורדי במיוחד בהתחשב בכך שיש כיום מעל 300 אלף יחידות דיור שעברו את כל הליכי התכנון. מימוש התוכניות לא יוצא לפועל בגלל חסמים רבים, כגון מחסור בתשתיות, שהממשלה לא עושה מספיק כדי לפתור אותם.
הותמ"ל היא ועדת תכנון חדשה, אשר תעקוף את מוסדות התכנון הקיימים ואת השלטון המקומי, ותגביל את מעורבות הציבור בתכנון. גם אם רוצים לקצר את הליכי התכנון, ניתן וצריך לחזק ולשפר את מוסדות התכנון הקיימים - ועדות התכנון המקומיות והמחוזיות - אשר כורעות תחת העומס שנובע מכוח אדם ומתקציבים בלתי מספקים, ולא להקים ועדה חדשה שרק תיצור עוד בירוקרטיה, סרבול וכפילות במערכת התכנון.
גרוע מכך, מתחמי הבנייה החדשים יוקמו אך ורק בשטחים פתוחים מחוץ למרכזים העירוניים (בניגוד למה שהבטיח לפיד). לשם כך תוכל הוועדה לפעול בניגוד להוראות הקבועות בתוכניות המתאר המחוזיות והארציות, אשר כוללות שמירה על שטחים המיועדים היום לפארקים מטרופולינים, שמורות טבע ואף חופי הים.
מה כל-כך נורא בבנייה בשטחים פתוחים בשולי הערים? ישראל היא המדינה המערבית הצפופה ביותר בעולם המערבי, ובין הצפופות ביותר בעולם. השטחים הפתוחים שנותרו הם ה"ריאות הירוקות" שמספקות קצת אוויר לנשימה למרבית תושבי המדינה. בנייה בשטחים הפתוחים תיצור עוד "שכונות שינה" פרבריות, מנותקות משירותי ציבור, תרבות ותחבורה ציבורית, אשר מחקרים מראים כי מגורים בהן פוגעים בבריאות ובאושר. הפניית הפיתוח לשולי הערים במקום למרכזי הערים ולשכונות הקיימות, תגרום גם להזנחת הערים והאוכלוסיות המתגוררות בהן.
אז מה הפתרונות הנכונים למצוקת הדיור?
האצת הבנייה לא תפתור לבדה את מצוקת הדיור (ובטח שלא רק האצת התכנון). הראיה היא שלמרות האצת הבנייה בשנים האחרונות, מחירי הדיור רק המשיכו לעלות. כדי לפתור את מצוקת הדיור יש לפעול ב-10 מישורים במקביל.
- פתיחת החסמים למימוש המלאי הקיים של מאות אלפי יחידות דיור מתוכננות.
- חיזוק ושיפור מוסדות התכנון והרישוי הקיימות.
- חידוש מלאי הדיור הציבורי בפריסה כלל ארצית.
- מתן תמריצים להגדרת דירות להשכרה ארוכת טווח ודיור בר-השגה במחיר מוזל.
- יצירת רגולציה לשוק השכירות הפרטית.
- הגדלת הסיוע הממשלתי לרכישת דירה.
- מציאת פתרונות למחסור הגדול בדיור באוכלוסיות הערבית והחרדית.
- קידום מואץ של פרויקטים להתחדשות עירונית.
- קידום מהיר של מערכות להסעת המונים.
- השבחת הפריפריה על ידי הקמת תשתיות לאומיות של תעסוקה, חינוך, תחבורה, שירותי ציבור ותרבות; במקום השקעה מסיבית בהקמת ישובים קטנים וסלקטיביים.
רק כך, ולא במחטף של חוק הרסני שנשלם עליו ביוקר, ניתן יהיה לפתור או לפחות להקל על מצוקת הדיור.
הכותב הוא מתכנן ערים, רכז תחום דיור ותכנון ב"שתיל", ורכז "המטה לתכנון אחראי" - קואליציה של 20 ארגונים חברתיים וסביבתיים הפועלים למען תכנון חברתי, סביבתי ודמוקרטי