שתף קטע נבחר
 

עורכי דין וקבלנים גבו מיליונים בניגוד לחוק

בוועדת הכלכלה נחשף כי עורכי דין וקבלנים גבו ב-12 השנים האחרונות, מאז שנת 2002, מיליוני שקלים מרוכשי דירות, במסגרת שכר טרחה על רישום הדירות בטאבו. היום אושר לקריאה שנייה ושלישית כי שכר הטרחה יוגבל - ומחיר הדירה הנקוב בחוזה יכלול את ההוצאות המשפטיות בכרוכות בעסקה

יוגבל שכ"ט עו"ד ברכישת דירה: שכר טרחת עורך דין בעסקאות של רכישת דירה יוגבל על פי תיקון חוק המכר (דירות), שאושר היום (ב') בוועדת הכלכלה לקריאה שנייה ושלישית. מחיר הדירה הנקוב בחוזה צריך לכלול את כל ההוצאות המשפטיות הכרוכות בעסקה. בדיון נחשף כי מאז שנת 2002 גבו הקבלנים מרוכשי דירות בניגוד לחוק, בנפרד ממחיר הדירה, את שכר טרחת עורכי הדין שלהם על רישום הדירה בטאבו. מדובר בסכומים מצטברים של עשרות מיליוני שקלים.

 

 

הוועדה אישרה את חוק הגבלת שכר הטרחה בעסקה של רכישת דירה מקבלן, לפי הצעתו של ח"כ מאיר שטרית (התנועה). החוק מחייב את שר השיכון לקבוע בתקנות את גבולות השכר בהתייעצות עם שרי המשפטים והאוצר. שטרית מעריך כי השכר לא יעלה על 0.5% ממחיר הדירה או עד 5,000 שקל, לפי הנמוך מהשניים. התקנות יובאו לאישור הוועדה תוך 90 ימים מפרסום החוק ברשומות.

 

הוועדה קבעה בחוק כי שכר הטרחה ישולם ישירות לעורך-הדין שיוציא קבלה לרוכש, וכי החוק יופעל על רכישת דירות החל מחצי שנה לאחר קבלתו בכנסת. בהקשר זה, שבה ועלתה בדיון השאלה אם הנוהג הרווח, שבו עורכי הדין מקבלים בנפרד מרוכשי הדירות את שכר הטרחה עבור רישומה בטאבו, הוא תקין או בניגוד חוק. מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ דוד צור, אמר כי בפועל הוא נוגד לכאורה את חוק הגנת הצרכן משנת 2002.

 

ראש תחום ייעוץ וחקיקה ברשות להגנת הצרכן, עו"ד אפרת רחלי-מאירי, אמרה כי החוק מחייב שמחיר הדירה יכלול גם את שכר טרחת עורכי הדין, ולא מחיר שמוסיפים עליו את תשלום שכר הטרחה. לדבריה, זו עסקה אחת שצריך להיות לה מחיר אחד. ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, אמר כי בעקבות הצעת החוק - מתכוונת הלשכה לפעול לביטול הכלל המאפשר לעורך הדין של הקבלן לייצג גם את הרוכש.

 

"כל השנים נהגתם בחזירות"

שטרית תקף את לשכת עורכי הדין ואת הרשות להגנת הצרכן, שלא הפסיקו את הנוהג הקיים של גביית התשלום הנוסף לעורכי הדין. הוא קרא לרשות למלא את תפקידה ולאכוף את החוק להגנת הצרכנים רוכשי הדירות. "הרשות נרדמה בשמירה, ומן הראוי שתתעורר ותבקש להשיב לרוכשי הדירות את הכסף ששילמו בניגוד לחוק ב-12 השנים האחרונות".

 

הממונה על הרשות להגנת הצרכן, עו"ד תמר פינקוס, הודיעה כי תוציא לקבלנים הנחיה, שלפיה מחיר הדירה צריך לכלול גם את כל ההוצאות המשפטיות הנלוות לרישום הדירה בטאבו. זאת, כפי שמחייב חוזה הרכישה למסור את הדירה לרוכש לאחר שבעלותו עליה הוסדרה כחוק. היא ציינה כי "במקרה יחיד שפנו אלינו בעניין, זה טופל".

 

עורכי הדין טענו כי "הפרקטיקה של גביית התשלום הנפרד לעורך דין נפסקה". ח"כ חיים כץ (ליכוד ביתנו) הגיב מיד כי הנוהג נמשך על פי ניסיונו האישי. לדבריו, הבן שלו קנה דירה לפני כחודש וחצי ונדרש לשלם לעורך הדין של הקבלן 1.5% נוספים ממחירה להוצאות משפטיות. עורך הדין אפילו דרש לצורך הרישום בטאבו של הדירה סכום נוסף עבור כל חדר.

 

"הבן שלי נאלץ לשלם כי לא הייתה לו ברירה", אמר כץ והטיח בנציגי לשכת עורכי הדין, "עכשיו נגביל אתכם כי כל השנים נהגתם בחזירות וגביתם מחיר מופקע עבור חוזה אחיד". דוד צור סיכם כי "בעולם שממנו אני בא, הדברים שעלו היום בדיון צריכים להוביל לפתיחת חקירה".

 

יוצג מחירון המפרט של הדירה

ועדת הכלכלה אף אישרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק נוספת של ח"כ שטרית, המחייבת את הקבלנים למסור לרוכשי הדירות מחירון של הפריטים העיקריים הכלולים במפרט הדירה. במסגרת ההצעה, מחיר של כל פריט יוצג בנפרד, כגון מטבח, ריצוף וסניטציה, וכן יוצג מחירון של תוספות עבור נקודות מאור, חשמל וטלוויזיה, לפי הכמות המבוקשת.

 

שטרית הסביר כי חוק זה נועד להבהיר לרוכשי הדירות בעיקר כמה יעלו להם השינויים שביקשו לעומת המפרט המקורי. במסגרת החוק, שר השיכון יחייב בצו את הוספת המחירונים לחוזה המכר.

 

במהלך הדיון, ביקשו נציגי התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים) שהחוק יחול רק על בניינים שטרם התקבל היתר הבנייה להקמתם. ואולם, הוועדה העדיפה לקבל את הצעת שטרית, שהחוק יחול על כל בניין בטרם החלה יציקת היסודות, ובלבד שאושר הצו המסדיר את הפריטים במפרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים