החקלאים מוחים נגד מכירת תנובה לסינים
תנועת המושבים תקיים מחר הפגנה מול משרדי אייפקס בתל אביב, נגד המכירה לברייט פוד הסינית. מאיר שמיר, השותף בתנובה, חזר מהמו"מ בסין, שבו הביעה החברה הסכמה לבצע מיזמים בחו"ל דרך תנובה
מכירת תנובה לסינים ממשיכה לעורר התנגדות. מחר (ב') בבוקר, יפגינו החקלאים נגד מכירת חברת המזון הגדולה בישראל לידי הסינים.
הסינים על סף רכישת השליטה בתנובה
תנובה עוברת לסינים: מה יהיה עם העובדים?
ראש המוסד לשעבר: "שליטה זרה בנכס כמו תנובה - סכנה"
ההפגנה תתקיים מול משרדי אייפקס, בעלת השליטה בתנובה, בתל אביב. כך נודע ל"ידיעות אחרונות." את ההפגנה מארגנת תנועת המושבים בראשות המזכ"ל מאיר צור, המשמש גם כיו"ר התאחדות החקלאים. צור היה בין הראשונים להתבטא נגד העסקה: "זו בכייה לדורות שמוציאים את הנכסים של התעשייה הישראלית לסין ומעבירים את הידע של מונופול המזון הישראלי-חקלאי לסינים," אמר. התזמון של ההפגנה הוא יום לפני הדיון הדחוף בוועדת הכלכלה של הכנסת שזימן היו"ר שלה, ח"כ אבישי ברוורמן. הוועדה תדון במכירת שליטה בחברות ישראליות לידי זרים - ותנובה בפרט.
כזכור, קרן אייפקס הבריטית מצויה במו"מ מתקדם למכירת השליטה בתנובה, תמורת 2.5 מיליארד דולר, לידי תאגיד המזון הסיני ברייט פוד שבבעלות ממשלת סין. ברייט פוד רכשה בשנים האחרונות כמה חברות מזון בעולם: באוגוסט 2011 רכשה 75% ממניות חברת המזון האוסטרלית Manassen תמורת 530 מיליון דולר, ובמאי 2012 רכשה 60% ממניותיה של יצרנית דגני הבוקר הבריטית Weetabix תמורת 1.2 מיליארד ליש"ט.
שייקה דרורי, מנכ"ל מועצת החלב, אמר ל"ידיעות אחרונות" כי ממשלת ניו-זילנד מנעה בחוק ניסיון של זרים להשתלט על תאגיד החלב פונטרה, הנחשב ל"תנובה של הניו-זילנדים". חלק מההתנגדות לעסקת תנובה נובעת מתפיסה רווחת, שאותה מייצג אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר. לפי תפיסה זו ממשלת סין רוכשת חברות בעולם משיקולים פוליטיים ולא משיקולים כלכליים, ומדובר בגורם עוין: סין מצביעה נגד ישראל באו"ם, דרך בנקים סיניים זרמו כספים לארגוני טרור ויש לה אינטרסים בכל הנוגע לנפט האיראני. בגלל שיקולים אלה יש להיזהר, לדבריו, משליטה סינית על ספקית המזון הטרי הגדולה בישראל ויש לשמור על עצמאות המזון של ישראל. מנגד טוענים המצדדים בעסקה כי הסינים יוכלו לפתוח שווקים לתנובה בחו"ל ולהפוך אותה לחברה גלובלית.
שיחות, לא סיכומים
במקביל חזר מסין בסוף השבוע מאיר שמיר, השותף בתנובה (20.3%) מביקור ראשון בחברת ברייט פוד. שמיר נפגש עם יו"ר החברה ובכיריה והציג בפניהם את תנאיו להישארותו כשותף בתנובה. שמיר התבטא בעבר בפומבי נגד המכירה לסינים ואמר שתנובה אינה חברה רגילה ושעליה להישאר בשליטה ישראלית. שמיר הציע לסינים כי ישמש כיו"ר החברה ובכך ירגיע את חששות הציבור מהשליטה הסינית.
כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות," דרש שמיר סמכויות מיוחדות בהצבעה על החלטות מהותיות בתנובה ושותפות של תנובה בכל המיזמים שיקימו הסינים בחו"ל על סמך ידע של תנובה.
בפגישה שנערכה כעת בין הצדדים הביעו הסינים את רצונם שיישאר שותף בחברה והביעו את הסכמתם לשתף את תנובה במיזמים בחו"ל. עם זאת, בשלב זה מדובר בשיחות בלבד ללא סיכומים. כמו כן, בכל החברות שבשליטת ממשלת סין היו"ר הוא סיני ולא זר.
ההערכות בשוק ההון הן כי שמיר, שיש לו זכות מתוקף חוזה השותפות שלו עם אייפקס לאכוף עליה לצרפו למכירה, אכן ימכור את חלקו ברווח גדול (תנובה נרכשה לפי שווי של 1-כ מיליארד דולר בלבד) למען השקעות חדשות בארץ כגון תע"ש.
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"