חרדי? קבל פחות סידן ויותר סוכר ומונוסודיום
חברות מזון משתמשות לפעמים בכשרות מהודרת, כדי להסתיר את העובדה שהן מוכרות לחרדים מוצרים פחות מתקדמים מבחינה בריאותית. לשטראוס אין אקטיביה למגזר החרדי, היופלה של תנובה מכיל יותר סוכר ופחות תות בגרסת המהדרין, מרק העוף של אסם לא עשוי "מרכיבים טבעיים בלבד", כשהוא משווק לחרדים ובמרק קנור, מהדרין = פחות ירקות
תנובה יצאה בחודש האחרון בקמפיין במגזר החרדי, שכל כולו בריאות וילדים תפוחי לחיים. למרות זאת, החברה משום מה לא משווקת לצרכניה את גבינת "עמק בלי חומר משמר" בכשרות למהדרין, למרות שעל הקטגוריה הזאת היא מנהלת מלחמה שיווקית עזה עם המתחרה שלה.
- "חותמת כשרות של בד"ץ יותר טובה מפרסומת"
- תנובה מציגה: עולם ללא נשים
- פרסום חרדי: על יופי פנימי ודוגמן שמתחזק
בשטראוס משווקים כבר שנים את יוגורט דנונה אקטיביה בכשרות "רגילה" - כשרות רבנות. היוגורט הזה, בעלת התדמית הבריאותית בזכות הסיבים התזונתיים שאמורים להקל על העיכול, לא שווק מעולם במגזר החרדי. גם אקטימל כלל לא משווק בכשרות מהודרת. בשטראוס מתכנננים להפוך בקרוב את רוב המחלבה למהדרין, אבל עבור שומרי הכשרות המחמירה - זה צעד שמגיע מאוחר. מאוד.
האם לחרדים מגיע לאכול מוצרים פחות בריאותיים? יתכן שכך חושבים בחברות המזון, או שיודעים שם שבציבור הזה, המודעות לטרנדים בריאותיים (שאינם בהכרח בריאים, כך מסתבר לפעמים, בדיעבר) – אינה חזקה כמו בציבור החילוני.
שהחרדים יאכלו רכיבים לא טבעיים
הנה עדות לכך: אסם משווקת אבקת מרק בשרית בכשרות רבנות. על גבי האריזה, דגשים לצרכנים: "מרכיבים טבעיים בלבד", "ללא חומר משמר", "ללא צבע מאכל" ו-"ללא מונוסודיום גלוטומט". במוצר המקביל, שעל גבי אריזתו חותמת של כשרות למהדרין, נכתב רק "ללא חומר משמר" ו"ללא צבע מאכל". איפה הרכיבים הטבעיים בגרסה למהדרין? נעלמו. מה קרה למונוסודיום גלוטומט? ובכן הוא שם וקיים. למה? אמנם לא מדובר ברכיב בעייתי לרוב האנשים, אך בציבור יש אי סובלנות לנוכחותו.
האם כשמדובר בחרדים, יש הקלות? אסם גם לא משווקת את דגני הבוקר פיטנס עם כשרות למהדרין, בשל בעיית חלב נוכרי ומשאירה את תלמה של יוניליוור כמותג העיקרי במגזר, עם המותג "תלמה שפע", לצד מותגים פחות מוכרים.
יופלה של תנובה למהדרין: יותר סוכר, פחות תותים
תופעות דומות אפשר למצוא בגביע יוגורט יופלה תות של תנובה. למשל, בגרסת הכשרות "הרגילה" יש פירוט רב של חומרים, בעוד שבגרסת הכשרות למהדרין - נכתב במסתוריות: "חומרי טעם וריח".
כאן לא מסתיים סל ההבדלים בין יוגורט יופלה שמיועד לאוכלוסיה החילונית והדתית לבין יוגורט יופלה שמיועד לאוכלוסיה הדתית והחרדית. זוהי רק ההתחלה וכדי לבחון את ההבדלים, יש לרדת לעומקם של רכיבים.
המוצר מיוצר כאמור בשתי גרסות: 1. כשרות מהדרין שכוללת גם את השגחת בד"צ העדה החרדית 2. כשרות הרבנות הראשית לישראת + השגחת הרב וייטמן - רב תנובה. שתי הגרסאות שונות זו מזו ברוב הערכים התזונתיים ויש בהן תרכובת שונה של רכיבים. כך למשל, הרכיב השני ברשימת הרכיבים בגרסת המהדרין הוא סוכר, בעוד שבמוצר עם כשרות רבנות - סוכר הוא הרכיב השלישי, משמע - יש יותר סוכר בגרסת המהדרין. ברשימת הערכים התזונתיים אפשר לראות עדות לעודף הסוכר: 27 פחמימות יש בגביע יוגורט בגרסה למהדרין, לעומת 23.9 גרם בגרסת הרבנות.
בכשרות רבנות, הרכיב השני הוא תות שדה מבושל והוא נמצא בשפע (יחסי) ביופלה "הרגיל" - בגביע יש 12.8% תות שדה מבושל. לעומת זאת, בוורסיה הכשרה למהדרין, יש רק 6% תות שדה מבושל לגביע. למה לצרכנים חרדים יש פחות תותים ביופלה? ולמה בגרסת המהדרין יש מים לדילול, בעוד שבגרסת כשרות רבנות אין מים ברשימת הרכיבים?
וגם: יותר נתרן ופחות סידן
מטבלת הערכים התזונתיים אנו למדים כי בגביע כזה, החרדים צורכים יותר נתרן 75 מ"ג - לעומת 60 מ"ג בגרסת הרבנות ופחות סידן: 165 מ"ג לעומת 240 מ"ג בגרסה לחילונים. מהשוואה בין רשימות הרכיבים עולה כי לחילונים יש תוסף תזונה טרי קלציום ציטרט – סידן שבגרסה החרדית אין.
ערך תזונתי | אנרגיה | חלבון | פחמימות | שומן | חומצות שומן רוויות | כולסטרול | נתרן | סידן |
יוגורט יופלה | קלוריות 155 | 4.7 גרם | 23.9 גרם | 4.5 גרם | 2.7 גרם | 13.5 מ"ג | 60 מ"ג | 240 מ"ג |
יוגורט יופלה למהדרין | קלוריות 168 | 4.8 גרם | 4.5 גרם | 2.7 גרם | 13 מ"ג | 75 מ"ג | 165 מ"ג |
ביוגורט בכשרות רבנות יש מייצב אחד: קרגינן ובגרסת המהדרין שני מייצבים: פקטין וקרגינן. עדיף שלא יהיו ביוגורט מייצבים כלל, אבל לצרכנים חרדים יש שניים. המייצבים אף מופיעים ברשימת הרכיבים לפני הצבעים הטבעיים, בניגוד לגרסת כשרות הרבנות, מה שאומר שהם מצויים בריכוז גבוה יותר בגרסת המהדרין. בנוסף, ביופלה תות בכשרות "רגילה" יש גם פחות קלוריות: 155 לעומת 168 בגרסת המהדרין.
לחרדים יש יותר חלבון ועודף הסידן? "זה בכלל מייצב"
מה בכל זאת יותר טוב בוורסיה החרדית? לצרכני המהדרין יש מעט יותר חלבון במוצר, 4.8 גרם לעומת 4.7 בגרסת הרבנות. יש להם גם מעט פחות כולסטרול: 13 מ"ג לעומת 13.5 מ"ג בגרסת כשרות רבנות. לחילונים יש יותר עמילנים מעובדים E-1422 ,E-1442 בעוד שלחרדים יש רק אחד - E-1442.
בנוסף, היוגורט בגרסת כשרות הרבנות מכיל חלבוני חלב, ובגרסת כשרות המהדרין הוא מכיל אבקת חלב. כאן, הסביר לנו רפתן חרדי, מדובר בעניין הלכתי.
"חלבוני החלב הם תוצר לוואי זול ממי גבינה. הוא יותר זול מאבקת חלב, כך שהציבור החרדי מקבל בעצם חומר מעט יותר יקר", אמר. "הבעיה הכשרותית בחלבוני חלב, היא שיש בהם רכיבי חלב עכו"ם. באבקות חלב מקלים יותר. גם עודף הסידן במוצר עם הכשרות 'הרגילה', לא בהכרח מעיד על תועלת בריאותית אלא שלפעמים, סידן פשוט משמש כמייצב".
"הבריאות חשובה, אך לא נקנה אם יקר"
לשאלה, האם טרנדים בריאותיים חשובים לציבור החרדי, כשמדובר במוצרי מזון, אמר: "אני חושב שכמה שהמוצר יותר קרוב לחלב פרה, ככה הוא יותר בריא ובסופו של דבר הבריאות חשובה לציבור החרדי, אבל הוא לא יקנה אם זה יקר. אני אבא לתשעה ילדים, יש לי מחיר תקרה למוצר".
הרב אליעזר שמחה וייס אמר ל-ynet: "יש לא מעט מוצרים שאי אפשר לייצר ככשר למהדרין כי אין בנמצא ואין באפשרות. במטרנה למשל, מחפשים רכיבים כשרים למהדרין (עבור מטרנה אקטסרה קר מ.ק) ולא מוצאים. הם כל הזמן מנסים להרחיב את המוצרים למהדרין והם לא יכולים. ומה, הם לא רוצים להגדיל את השוק בקהל החרדי"?
אולי את קהל הצרכנים הזה פחות מעניינים טרנדים בריאותיים.
"יש בזה מן הצדק. יתכן שיש פחות מודעות ויתכן שבעיקר רוצים לקנות יותר בזול".
מרבית המוצרים הם כבר מהדרין. ויש גם מוצרים אורגניים
למרות המודעות הלכאורה מופחתת לטרנדים בריאותיים, נראה שחברות המזון מנסות להחדיר אותם למגזר, ולראייה הקמפיין הבריאותי של תנובה.
עוד עדות לכך שגם חרדים קונים מוצרים שמשקפים תודעה בריאותית, אפשר למצוא בחברות שמייצרות מוצרים אורגניים כמו אדמה שמחזיקה בליין "אדמה למהדרין" והימצאותם של מגוון מוצרים כמו קמח חיטה 70% מלא אורגני, בקו המוצרים של חברות כמו "מנחת הארץ" או "טבע מהדרין", אותם אפשר למצוא במדפי רשתות הטבע.
אחד מבעלי רשתות השיווק החרדיות אמר ל-ynet: "מרבית המוצרים הופכים להיות בכשרות למהדרין והמגמה הזאת רק הולכת וגוברת. ורד הגליל מכרו בעבר קו מוצרי מהדרין בנפרד וכיום זה כבר לא כך. גם שטראוס מוכרת פחות מוצרי מגדים ויותר מוצרי עלית, כי הם עברו במוצר לאוכלוסיה הכללית לחלב ישראל. הכיוון שהוא שיהיו יותר ויותר מוצרים בכשרות מהדרין".
מרקי קנור: במעבר למהדרין, החברה הפחיתה בירקות ובמשקל
האם זה עשוי לפגוע בצרכן החילוני, כלומר האם הליך הפיכת מוצרים בכשרות רבנות, למוצרים שהם גם בכשרות למהדרין "ישנמך" את הערכים התזונתיים שלהם? נראה כי הכל תלוי ברצונן הטוב של החברות ובעלות של הרכיבים הכשרים למהדרין. יש לא מעט מוצרים שמתהדרים בכשרות למהדרין ומשווקים איתה לכלל האוכלוסיה, כמו במבה למשל, שמשווק עם תוספת ויטמינים לחילונים וחרדים כאחד, אבל דוגמא מהעת האחרונה דווקא מעידה על שינמוך שכזה.
במרקי נמס בכוס של קנור מבית יוניליוור, חל לאחרונה שינוי קל. נשלפו האיטריות ממרק עגבניות עם קרוטונים וכן מרק ירקות עם קרוטונים השייכם לתת הסדרה "נמס בכוס ועוד". כיתוב הופיע על גבי האריזה: "הוצאנו את האטריות והוספנו קרוטונים". למה? חדי העין יוכלו להבחין בחותמת של בד"ץ העדה החרדית שנוספה לאריזה בנוסף לכשרות הקבועה של יוניליוור - מטעם רבנות חיפה. האיטריות לא היו מספיק כשרות עבור הבד"ץ.
בחברה מדגישים שמדובר במוצר חדש ואמנם נכתב על גבי אריזתו "הוצאנו את האיטריות", אך לא מדובר במוצר שיחליף את סדרת "נמס בכוס ועוד". יחד עם זאת, גם במוצר הזה אפשר לראות סימנים לאותה מגמה: אם יש כשרות - פוגמים בבריאות, למרות שברור שאפשר גם אחרת.
מה רע, תשאלו? בסך הכל החסירו מהמרק אטריות, אבל השינוי הזה גרר גם שינויים אחרים במוצר. כך למשל, במרק ירקות עם קרוטונים, הערך הקלורי עלה מ-58 ל-100 מ"ל ל-63 ל-100 מ"ל וכך גם סך השומנים מ-1.8 גרם ל-100 מ"ל ל-2.6 ל-100 מ"ל. יתכן שכל זה קשור לתוספת הקרוטונים אך ניתן לראות שתוספת הכשרות "השמינה" את המוצר ולא בהכרח באשמת הכשרות, אלא גם בגלל הפשרה שמצאו בחברה.
כמו כן, אפשר לראות שתוספת הכשרות החדשה הביאה לשינויים נוספים במוצר, שנראה ש"תפסו טרמפ" על השינוי, אך לא קשורים אליו ישירות. יוניליוור הפחיתה את אחוז הירקות המיובשים במרק למהדרין, שירד מ-11% ל-9%. כמות הגזר למשל, פחתה מ-4.6% ל-2.6%. האם כל זה קשור לכשרות? לא בהכרח. וכמובן, גם המשקל של המוצר (שתי שקיות מרק) בגרסה החדשה, ירד מ-58 גרם ל-56 גרם כל זאת, כמובן, בלי להוריד במחיר.
תגובות
בשטראוס מסרו בתגובה בעניין אקטיביה ואקטימל: "שטראוס פועלת להציע מגוון רחב של מוצרים בעלי ערכים תזונתיים גבוהים לכל המגזרים בחברה הישראלית. צוות הפיתוח שלנו נמצא בקשר עם הרב שאמון על מתן הכשר מהדרין, על מנת להתאים את הרכיבים היחודיים של אקטימל ואקטיביה למגזר החרדי. למעט מוצרים אלה רוב מוצרי דנונה ובכלל זה קטגוריית הדיאט קיבלו הכשר מהדרין והציבור החרדי יכול ליהנות מהם".
מתנובה נמסר בתגובה לעניין יופלה תות: "מוצרי יופלה הם היחידים שמוצעים בכשרות המהודרת ביותר - הבד"ץ. מדובר במוצר ייחודי עם רצפטורה שונה לגמרי עם תהליך ייצור אחר מהמוצר הרגיל והיא פותחה לפי צרכי ודרישות המגזר הייחודיים. ראוי לציין כי ב- 95% מוצרי כשרות רגילה וכשרות מהודרת הם זהים לחלוטין".
באסם מסרו בתגובה לעניין המונוסודיום גלוטומט במרק למהדרין שלא קיים במרק בכשרות רבנות: "מדובר בשני מוצרים שונים: מרק עוף אמיתי ומרק עוף אמיתי מרכיבים טבעיים בלבד. ההבדלים בכשרות נובעים מכך שישנם רכיבים טבעיים במוצר 'מרק עוף אמיתי מרכיבים טבעיים בלבד' שאושרו על ידי רבנות שדרות ולא על ידי בד"ץ".
מיוניליוור נמסר בתגובה: "מרקי נמס בכוס עגבניות ונמס בכוס ירקות, הינם שני מרקים חדשים על המדף בכשרות בד"צ ואינם מחליפים את מרקי "נמס בכוס" בתוספת אטריות וקרוטונים.
"מאחר ושיטת הייצור של מרקי "נמס בכוס" כרגע אינה מאפשרת הכשר בד"צ של האטריות, הגדלנו משמעותית את כמות הקרוטונים במרקי "נמס בכוס" בכשרות בד"צ וזאת על מנת לספק פתרון משביע עבור כלל צרכננו".