"לא רוצה לחכות עד גיל 80 כדי לגור במגדל"
חברי תנועת "גבעתיים גם שלנו" מתנגדים לפרויקטים של פינוי-בינוי ארוכי טווח, במסגרתם ייבנו מגדלים רבי קומות, ומעדיפים לקדם מסלולי תמ"א 38. ברמת גן יוזמים תוכנית לפיה יזמים יצטרכו להציג דו"ח היתכנות כלכלית לפני קבלת היתרי הבנייה: "הקבלן צריך להרוויח רווח סביר ולא להתעשר"
לתושבי גבעתיים נמאס מהמגדלים. בעקבות הפרסום ב-ynet בסוף השבוע, לפיו 16% מהדירות החדשות בישראל נבנות בבניינים רבי קומות, נודע כי באחרונה קמה בעיר גבעתיים תנועה בשם "גבעתיים גם שלנו" - שמתנגדת להקמת רבי קומות ברחבי העיר.
גבעתיים - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- הגבלה? תמ"א 38 בגבעתיים תוסיף 41 דירות
- המגדל של מאנה: 1.8 מיליון לדירה בגבעתיים
- עיריית גבעתיים מגבילה תמ"א 38 בשטחה
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אמנון האן (60), תושב העיר, פנה ל-ynet באמצעות הדואר האדום וסיפר כי הוא חבר בתנועה שתומכת בביצוע פרויקטים של תמ"א 38, אולם מתנגדת לפרויקטים של פינוי-בינוי. זאת משום שבמסגרת פרויקטים כאלה, בתים קיימים נהרסים לטובת מגדלים בגובה שמגיע לעתים ל-30 קומות.
"אני לא מבין למה צריך יותר מ-7-8 קומות בבניין?", תהה האן בשיחה עם ynet, "אני בן 60 ולא רוצה לחכות עד גיל 80 כדי לגור במגדל. אינני מבין את המגלומניה הזאת". לדבריו, 60 משפחות כבר הצטרפו לתנועה, שמבינה את ההגיון במסלול הריסה ובנייה של תמ"א 38, במסגרתו בניינים בגובה 2-3 קומות נהרסים לטובת הקמת בניינים של 7 קומות - אבל לא את מסלולי הפינוי-בינוי.
דברים אלה נאמרים על רקע הודעתו האחרונה של ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, בעמוד הפייסבוק שלו לפני מספר שבועות, לפיה בכוונתו להגביל פרויקטים של תמ"א 38 ולבחון אפשרות להקמת רבי קומות בכמה מתחמים בעיר. קוניק אמר אז כי הקמת מגדלים תאפשר יותר שטחים פתוחים.
נזכיר כי רק אתמול נחשף שחרף הודעה זו של ראש העיר, מספר יזמים מקדמים במרץ שני פרויקטים של תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה בשכונת שינקין בעיר ובשכונת קריית יוסף. לפרויקטים אלה, סביר להניח שתנועת "גבעתיים גם שלנו" לא תתנגד, משום שהם מבטיחים הקמת בניינים חדשים בגובה של עד 9 קומות בלבד.
"הקבלן לא צריך להתעשר"
נראה כי כמו גבעתיים, גם העיר רמת גן ממשיכה לרכז עניין רב בנוגע להתחדשות עירונית. השבוע נודע ל-ynet כי חבר הכנסת לשעבר, כרמל שאמה-הכהן, מתכוון לפנות לשר הפנים, גדעון סער, וליו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב, כדי לקדם חקיקה שתקבע כי יזמים בפרויקטים להתחדשות עירונית יחויבו להגיש דו"ח היתכנות כלכלית לפרויקט.
"ראוי שפרויקטים להתחדשות עירונית, כדוגמת תמ"א 38, יצאו לפועל על בסיס היתכנות כלכלית", הסביר שאמה-הכהן, "תכלית החקיקה היא התחדשות עירונית ולא התעשרות של גורמים כאלו ואחרים". הוא אף נתן כדוגמא את רחוב לוחמי סיני ברמת גן. "במקרה הזה דרשנו מיזם להגיש דו"ח היתכנות כלכלי מהבנק, כדי שנבין מדוע יש צורך בהקמת 60 יחידות דיור", סיפר.
לפי ההצעה, כל יזם יגיש דו"ח כלכלי לוועדה המקומית, שיהיה מנוסח כתוכנית עסקית של הפרויקט. ועדת משנה או גורם מקצועי חיצוני כדוגמת משרד רואי חשבון, יבחנו אילו זכויות בנייה ניתן לתת לפרויקט. מדובר בהצעה שכבר קיימת בעיריית ראשון לציון, שם זכויות הבנייה הניתנות ליזם נקבעות לפי הדו"ח הכלכלי שהגיש. "הקבלן צריך להרוויח רווח סביר ולא להתעשר", הסבירו בראשון לציון את תכלית התוכנית.
נזכיר כי בחודשים האחרונים החלו ראשי רשויות ליישר קו עם ארגונים ירוקים ותושבים, לאחר שהבהירו כי ימתנו את האישורים לפרויקטים חדשים כדי להקל על הצפיפות ועל העומס על התשתיות. לפני חודשיים התקבלה ברמת גן עתירה שדרשה לצמצם את מספר הדירות הנבנות במסגרת פרויקטים כאלה, וכעת מקדם שאמה-הכהן, החבר באופוזיציה, תוכנית למיתון מספר הדירות בעיר.