לא רק דירות: יש גם תמ"א רפאים / דעה
בשנים האחרונות צצו יזמים שמצהירים על עצמם כבעלי ניסיון רב בתמ"א 38 - אך בפועל חותמים על חוזים עם הדיירים ורק מציבים שלט. כדי למנוע מצב של פרויקטים תקועים ועוגמת נפש, צריך לבחור בקפדנות את אנשי המקצוע. דעה
כאשר ממשלת ישראל קידמה את אוסף התקנות לחיזוק מבנים (תמ"א 38) ואישרה אותם ב-2005, לא כך היא דמיינה שהדבר יבוצע. בשנים האחרונות צצו אינספור יזמים המצהירים על עצמם כקבלנים בעלי ניסיון רב בתמ"א, ופונים לבעלי הדירות בהצעה אטרקטיבית להחלת התוכנית בבניינים, תוך הצגת מצגות מפתות, אתרי אינטרנט מרשימים וחלוקת עלוני הסברה מפורטים וצבעוניים.
דעות נוספות על תמ"א 38 בערוץ הנדל"ן :
- תמ"א 38: כשהדייר מתכנן - והיזם צוחק
- ירושלים: עכשיו קל יותר לקדם תמ"א 38
- בקרב בין תמ"א 38 לפינוי-בינוי כולם מפסידים
לאחר חתימת החוזה בין הדיירים ליזם, דואג האחרון להציב שלט ענק ומרהיב בכניסה לבניין, עם הדמיה כיצד יראה הפרויקט לאחר סיומו ולצדו המשפט האלמותי "כאן מתבצע פרויקט תמ"א 38 של חברת...".
כאשר מדובר בחברה קבלנית גדולה, סביר להניח שהעבודות יחלו תוך מספר שבועות, ולאחר כשנה וחצי לערך הדיירים יוכלו ליהנות מהבטחותיו של אותו קבלן. אך מה קורה כשמדובר ביזם מתחיל או בקבלן בלתי מנוסה? ישנם מקרים רבים, שבהם הצבת השלט זוהי הפעולה היחידה של היזם - שבעצם מבצע בבניין "תמ"א רפאים".
לא מעט עורכי דין העוסקים בתמ"א, מעידים כי ישנה עלייה חדה בפניות של דיירים הטוענים כי זמן קצר לאחר ששוכנעו על ידי היזמים לחתום על הסכם תמ״א 38, היזמים נעלמו מהשטח ואין זכר לעקבותיהם. חלק מהיזמים אף הודיעו באופן מפתיע על נסיגה מההסכם וביטול החוזה שנחתם עמם, ללא סיבה מוצדקת או מתן פיצוי לדיירים.
פרויקט תמ"א 38 הוא ארוך ומורכב, ודורש תכנון קפדני מצד קבלנים מנוסים ומקצועיים. עם זאת, כיום, מדובר בתחום פרוץ ובתופעה חמורה ביותר, שבה שרלטנים ואנשי מכירות ממולחים מבטיחים לדיירים פרויקטים שאין להם כל אחיזה במציאות.
הבדיקה שהיזמים מבצעים בבניין לפני החתימה על ההסכם, היא שטחית ולא מקצועית, ופעמים רבות מובילה לתוכנית בנייה שגויה הכוללת ליקויים רבים. מאחר שמדובר בפרויקט לאומי, שנועד מחד לחזק את המבנים נגד רעידות אדמה, ומאידך להקל על מצוקת הנדל"ן במקומות מבוקשים; יש לתת את הדעת לתופעה זו כדי למנוע עוגמת נפש אצל הדיירים.
אתר בנייה בראשל"צ, הזנחה באשדוד
הנה דוגמא: בבניין הנמצא בפרויקט תמ"א 38 בראשון לציון קרוב ל-3 שנים התגלו סיכונים בטיחותיים רבים, כגון חוטי חשמל גלויים בחדר המדרגות, וחדר בלוני גז, אשר אמור להיות נעול מחשש לגניבה או אירוע חבלני, פתוח לרווחה. למרות שהפרויקט טרם הסתיים, והדיירים החדשים עדיין לא קיבלו טופס אכלוס לדירותיהם, הם התמקמו בדירות החדשות.
דוגמא נוספת היא של דיירים בפרויקט תמ"א 38 באשדוד, שהגישו תביעה נגד חברת יזמות שהפרה הסכם שנחתם עמם. הדיירים פנו לחברה בעקבות עיכוב בביצוע עבודות הבנייה, אך לא זכו להתייחסות. לטענתם, החברה פשוט ביטלה את ההסכם עם הדיירים, ורק לאחר מאבק משפטי ממושך ועיקש הם זכו לקבל פיצוי מהחברה.
כדי למנוע תופעות מסוג "תמ"א רפאים" או קבלנים הגוררים את הבנייה ללא הסבר הגיוני, מומלץ לבחור בקפדנות יתרה את אנשי המקצוע שעמם באים במגע. את היזם ניתן לבחור לאחר הצגת תעודת רישום ברשם הקבלנים, לצד הצגת ניסיון קודם בפרויקטים נדל"ניים בהיקפים מקבילים.
חשוב מכך, עורך הדין שאמור לייצג נאמנה את דיירי הבניין, צריך להיות בעל ניסיון עשיר בתחום המקרקעין בכלל ובעסקאות תמ"א 38 בפרט. בסופו של יום, בחירה נכונה של אנשי מקצוע יכולה לחסוך כסף רב וכאבי ראש רבים בהמשך הדרך.
הכותב הוא עורך דין ומבעלי משרד עוה"ד יוזוק מלין אשל המתמחה בתחום הנדל"ן