"המדינה מפקירה את הפריפריה לקבלנים"
היום הושקה השדולה לחיזוק וקידום הפריפריה, וראשי השדולה ניצלו את ההזדמנות כדי לשלוח מכתב פתוח לרה"מ, שמותח ביקורת חריפה על התנהלות משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל: "הם שומרים על חסך קבוע בקרקעות - מה שמייצר עליית מחירים תמידית באזורי הפריפריה"
ח"כ חיליק בר, יו"ר השדולה לקידום הפריפריה, שלח הבוקר (ד') מכתב לראש הממשלה, ובו דרש לתת עדיפות לאזורי הפריפריה - כדי שאלה יספקו פתרון למשבר הדיור. במכתבו האשים ח"כ בר את שיטת השמאות המונהגת ברשות מקרקעי ישראל, שלטענתו מביאה לעליית מחירים גם בערי הפריפריה.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- פינוי צריפין: אושרה בניית 17 אלף יח"ד
- ת"א: יפונו עסקים שפועלים בדירות למגורים
- המדינה אכן מנסה לפתור את מצוקת הדיור?
"במקום לשלוט על שוק הנדל"ן הקטן של ישראל, המדינה נכנעת לחוקי השמאות הקבועים בו ומובלת להעלות את מחירי הקרקעות שבבעלותה", כתב ח"כ בר במכתב לבנימין נתניהו. "בראש שרשרת המזון ניצבות שתי זרועות המדינה: משרד הבינוי והשיכון וסגניתו - רשות מקרקעי ישראל. שתיהן שומרות על חסך קבוע בקרקעות - מה שמייצר עליית מחירים תמידית".
"מעט המכרזים על הקרקעות המשוחררות נפתחים בשל שיטת השמאות במחירי השוק הגואים, והמגרשים משווקים בשיטת 'כל המרבה במחיר' - הגורר את המחירים למעלה עוד יותר", המשיך בר, "מצב זה אינו מקובל. זו הפרטה של דרך החיים הישראלית, והפקרתה לג'ונגל שנקרא חוקי השוק. מדינה שקובעת מחיר לחשמל, ביצים, חלב ואפילו לשמנת מתוקה - יכולה וצריכה לקבוע מחיר מומלץ לדירה".
המכתב הועבר לקראת טקס השקת השדולה לחיזוק וקידום הפריפריה שהתקיימה היום, ובו טען ח"כ בר כי ההטבות שהמדינה נותנת - הקבלנים לוקחים, וכי המדינה מפקירה את הפריפריה לקבלנים. "מענק המקום בסך 100 אלף שקל שהעניקה המדינה לרוכשים באזורים מסוימים, הביאה את הקבלנים להעלות את המחירים בסכום זהה - ולהציג לרוכשים את הסכום 'לאחר המענק", כתב.
"מחירי הדירות בבאר שבע עלו ב-80%"
כדוגמא נתן בר את שכונת "פלח 7" בבאר שבע שנבנתה בשיטת "בנה ביתך". "ב-2009 שווי הקרקע היה 879 שקל למ"ר לזוכה במכרז של רשות מקרקעי ישראל, הכולל היוון ודמי פיתוח; ואילו ב-2012 קפץ המחיר ל-1,350 שקל למ"ר", הוא טען. עוד נטען בכתב כי "ביישוב החדש כרמית, מגרש ממוצע בשטח של כ-500 מ"ר עלה בשנת 2010 כ-369,890 שקל; בשנת 2011 קפץ המחיר ל-4,37,750 שקל; ואילו בשנת 2012 עמד המחיר על 575 אלף שקל".
"המחירים של הדירות הממוצעות בבאר שבע עלו במקומות מסוימים ב-80%", אמר בר, "מחירי הדירות בפריפריה התייקרו בעשרות אחוזים יותר מאשר אזורי ביקוש. הדבר נובע משיטת השמאות, ובה קביעת מחירי הקרקע על ידי רשות מקרקעי ישראל מתבססת על עסקאות קודמות".
לדבריו, "בכל פעם ששמאי רשות מקרקעי ישראל באים להעריך את מחירי המגרשים, נקודת ההתייחסות שלהם היא הסביבה. למשל - היישוב מיתר הסמוך לכרמית. עליית שמאות הקרקע במיתר גררה איתה באופן לינארי את המחירים בכרמית, והביאה לעלייה ריאלית של 286% במחירי הקרקע (ללא עלויות פיתוח)".
רוני פלמר, מנכ"ל תנועת "אור" להתיישבות בנגב ובגליל, המשמש גם כמנכ"ל השדולה, סיכם ואמר כי "אפשר להקפיא את עליית המחירים בשנייה בנגב ובגליל - על ידי הקפאת השמאות ל-5 שנים על פי מדד ינואר 2012. זה יביא לביקוש אדיר שיחסוך מיידית 5%-10% בכל רכישה".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "באשר לשיטות השיווק - רשות מקרקעי ישראל שואפת לשווק במנות גדולות ככל שהדבר ניתן. יחד עם זאת קיימות מגבלות תכנוניות ואחרות שלא מאפשרות לנו לעתים לשווק במנות גדולות. הרשות מוציאה לשוק כל יחידת דיור שניתן לשווקה ולא מחזיקה יחידות דיור 'במחסנים'.
"בשנים האחרונות קבעה רשות מקרקעי ישראל כללים למחיר מינימום המאפשר זכייה במכרזים בפריפריה בהצעות מגובה 25% בלבד ומעלה מערך השומה. יחד עם זאת השוק אומר את דברו והוא זה שקובע את מחיר הזכייה הסופי. בחלק מהמקרים מחירי הזכייה גבוהים משמעותית ממחיר המינימום.
"באשר לשיטת השמאות - השמאויות במכרזי הקרקעות נקבעות על ידי השמאי הממשלתי (במשרד המשפטים) והשמאים פועלים לפי הקווים המנחים הנקבעים על ידו ולא על ידי רמ"י".