שתף קטע נבחר
 

לפיד הכריע: 0% מע"מ על דירה ראשונה

שר האוצר יביא לאישור קבינט הדיור החלטה לפיה כל זוג עם ילד אחד לפחות שירכוש דירה ראשונה מקבלן במחיר נמוך ממחיר מקסימלי שתקבע הממשלה, ישלם מע"מ בשיעור 0%. העלות הצפויה למדינה - 2 מיליארד שקל בשנה

צעד דרמטי להורדת מחירי הדירות. שר האוצר, יאיר לפיד, החליט לקבוע שיעור של 0% מע"מ על רכישת דירה מקבלן לזוגות צעירים הרוכשים את דירתם הראשונה. על פי מקור באוצר, ההחלטה התקבלה בתום דיונים ממושכים, כאשר בכירי המשרד מתנגדים לדעתו של השר. ההחלטה תובא לאישור קבינט הדיור ביום שני הבא. בשל העובדה שהיא מחייבת שינוי חקיקה ותהליך ארוך של קביעת מחירי המקסימום באזורים השונים בארץ, תהליך יישומה צפוי לארוך כחצי שנה.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן :

 

על פי ההחלטה, השמאי הממשלתי הראשי יקבע מחירי מקסימום למ"ר בכל אזור בארץ. מי שיעמוד בקריטריונים לקבלת ההטבה וירכוש דירה שמחירה נמוך או שווה למחיר המקסימום שנקבע על ידי השמאי, ישלם עליה מע"מ בשיעור של 0% וכך ייהנה בפועל מהנחה של 15.2% על המחיר הסופי.

 

הזכאים לקבלת ההטבה יהיו: זוגות עם ילד אחד, לפחות, שאין להם דירה בבעלותם ולפחות אחד משני בני הזוג שירת שירות צבאי או שירות לאומי/אזרחי. הזוגות יתחייבו שלא למכור את הדירה לרוכש אחר למשך תקופת זמן של לפחות 5 שנים. הקריטריונים אינם כוללים מבחן הכנסה או מבחן מיצוי כושר השתכרות, מאחר שכדי לרכוש את הדירה ייאלצו הזוגות לעמוד גם כך בתנאים לקבלת משכנתא מהבנק.

 

ההחלטה לקבוע מחיר מקסימום לדירה שרכישתה תזכה בהטבה, התקבלה על מנת לוודא שקבלנים לא יעלו מחירים ויגלגלו את ההטבה לכיסם. יש לציין כי לא מדובר בפטור ממע"מ אלא במע"מ בשיעור של 0%, כך שהקבלנים יוכלו להזדכות על המע"מ ששילמו על הוצאות הבנייה ויישמר להם תמריץ להפחית את המחיר.

 

בנייה בבאר שבע (צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות) (צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות)
בנייה בבאר שבע(צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות)
 

 

הממשלה הבינה: הצעדים שנקטה לא משפיעים מייד

בחודשים האחרונים התקיימו דיונים רבים בין נציגי משרדי האוצר והשיכון ורשות מקרקעי ישראל סביב האפשרות שהמדינה תתערב ישירות במחירי הדיור. הדיונים החלו בעקבות ההכרה כי הצעדים שבהם נקטה הממשלה עד כה, שכוונו להגברת קצב הבנייה, יובילו אולי לירידת מחירים בטווח הארוך אך אינם משפיעים בטווח הזמן המיידי.

 

על הפרק עמדו מספר צעדים אפשריים: הראשון, שקודם על ידי משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל, היה קביעת מחירי מטרה לדירות שישווקו במסגרת הסכמי גג בערים קריית גת, ראש העין, מודיעין וקריית ביאליק. על פי תוכנית זו, הייתה אמורה המדינה להטיל פיקוח על מחירן של 80% מהדירות בפרויקטים הללו ולהעניק לקבלנים הנחה על הקרקע שתשקף את הפער בין המחיר המפוקח למחיר השוק.

 

צעדים נוספים שנשקלו, היו מענק מדינה בגובה של 100 אלף שקל לזוג שירכוש דירה בפריפריה ו"מכרזים הפוכים", שבהם במקום למכור את הקרקע לקבלן שהציע את המחיר הגבוה ביותר, קובעת הממשלה מחיר אחיד לקרקע ומוכרת לקבלן שהציע את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר.

 

בימים האחרונים השתכנע שר האוצר, שמכהן גם כיו"ר קבינט הדיור, כי יש לנקוט בצעד של ביטול המע"מ על דירה ראשונה. הנימוק המרכזי לכך היה שמחירי המטרה לא ישפיעו עמוקות על השוק כולו בשל המספר הקטן של הדירות שעליהן יחולו. הנימוק נגד מענק רכישה היה שבמקרים קודמים שבהם הוענק (כמו בבניית העיר חריש בוואדי ערה, למשל) העלו הקבלנים את מחירי הדירות וגלגלו את המענק לכיסם.

 

 (צילום: עידו ארז, shutterstock) (צילום: עידו ארז, shutterstock)
(צילום: עידו ארז, shutterstock)

 

התנגדות במשרד האוצר 

אולם, החלטתו של שר האוצר נתקלת בהתנגדות דווקא מתוך משרדו שלו. בכירי האוצר אינם תומכים במהלך של קביעת מע"מ בשיעור 0% הן בשל אובדן ההכנסות הצפוי לקופת המדינה, המוערך בכ-2 מיליארד שקל בשנה, והן בשל התנגדותם העקרונית לקביעת שיעורי מע"מ שונים על מוצרים שונים.

 

העמדה השולטת כיום במשרד האוצר כמו גם בארגונים הכלכליים הבינלאומיים, היא שהמע"מ צריך להיות אחיד מכיוון שכל הפחתה של המע"מ על מוצר אחד תוביל לדרישות להפחתת המע"מ על מוצרים נוספים. כמו כן, באוצר חוששים כי במידה שיתגלה כי הפחתת המע"מ לא תרמה לירידת מחירי הדירות, יהיה קשה לבטלה בשל לחצים פוליטיים.

 

כמו כן, מבקרי ההחלטה מציינים כי פגם מהותי שקיים בהחלטה הוא העובדה שהיא מחייבת קביעת מחיר מקסימלי לדירות שמבוסס על הערכת השמאי הממשלתי. דירות נחשבות למוצר מורכב מאוד, שקשה לקבוע כללים גורפים להערכת מחירו.

 

במסגרת התכנית תקבע הממשלה את מחירו של מ"ר בעיר מסוימת, אולם הערכה זו עשויה לגרום להטיות רבות מכיוון שהיא תתעלם מהשפעתם של גורמים כמו מיקום בתוך העיר, רמת הגימור של הדירה, קומה, כיווני אוויר והשוני בין רמת הביקוש לדירות 3-4 חדרים ורמת הביקוש לדירות גדולות או קטנות יותר.

 

כדי לצמצם ככל שניתן את ההטיות הללו, נקבע כי בערים מסוימות יפורסמו מספר מחירי מקסימום, לאזורים שונים של העיר וכי מחיר המקסימום יהיה 95% מהערכת השמאי, כדי למנוע הטיות של המחיר כלפי מעלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יאיר לפיד
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים