חוק האריזות: 3 מכל 4 יצרנים לא ממחזרים
בשנת 2013 חלה עלייה של 20 אחוז במיחזור אריזות, אבל 2,500 יצרנים ויבואנים המחויבים למחזר טרם התקשרו עם תאגיד ת.מ.יר. מה המצב ברשויות המקומיות ואיך אתם יכולים למחזר אריזות בעצמכם?
214 אלף טון אריזות ריקות הועברו למיחזור בשנת 2013 - כך עולה מנתוני תאגיד המיחזור ת.מ.י.ר (תאגיד מיחזור יצרנים בישראל) המסכם את פעילות השנה החולפת. מדובר אמנם בעלייה של 20 אחוז לעומת 2012, אך מסתבר כי חברות רבות טרם הפנימו את חוק האריזות ואינן משתפות פעולה עם התאגיד.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה:
זיהום אוויר בפריז: תחבורה ציבורית בחינם
"תעלת הימים": זורים מלח על הפצעים
החוק מתעלם מהסיכון הסביבתי של הקידוחים
לפי החוק, יצרן או יבואן המשווק מעל טון אריזות בשנה מחויב להתקשר עם תאגיד מיחזור ולשלם לו על עבודתו בהתאם למשקל. ת.מ.י.ר, שהוקם על-ידי החברות המובילות בישראל, הוא התאגיד היחיד שעוסק במיחזור אריזות כיום, אולם בעתיד צפוי להצטרף אליו תאגיד נוסף.
אז מה המספרים? יותר מ-820 יצרנים ויבואנים חתומים על הסכם מיחזור עם ת.מ.י.ר, אך יותר מ-2,500 נוספים שאמורים לעשות זאת טרם עשו כן. בקרב הרשויות המקומיות, רק 120 מתוך 256 חתומות על הסדר מיחזור. המשמעות - 136 רשויות מקומיות לא מנגישות לתושביהן את נושא הפרדת סוגי הפסולת לפחים שונים.
13 אלף פחים כתומים
ברשויות הממחזרות היו נכון לסוף 2013 יותר מ-13 אלף פחים כתומים, המיועדים להשלכת אריזות מוצרים ריקים, ו-400 אלף תושבים נחשפו אליהם. באמצעות פחים אלה הועברו למיחזור בשנה שעברה 1,500 טון של פסולת אריזות.
הפחים הכתומים הוצבו עד כה בכ-20 רשויות, בהן תל אביב, הרצליה, גבעתיים, בת ים, אילת, פתח תקווה, נתיבות, נשר, פרדס חנה, טירת כרמל, קרית מוצקין, גוש עציון, עמק חפר ועוד. בשנת 2014 צפויות להצטרף אליהן בין היתר ראשון לציון, נתניה, נצרת עילית, בית שאן, חולון ועוד.
"היצרנים והיבואנים אשר התקשרו איתנו בהסכם מאפשרים לנו לממן ברשויות המקומיות את מערכי ההפרדה והאיסוף של פסולת האריזות וכמובן להפוך את הקהל הרחב בישראל לשותף מרכזי אשר לוקח חלק פעיל במהפכה", מסביר קובי דר, מנכ"ל ת.מ.י.ר. לדבריו, "שיתוף הפעולה בין ת.מ.י.ר לבין הרשויות המקומיות השונות הוא הכרחי להצלחת יישום החוק ומייצר מצד אחד ערך חינוכי וסביבתי לתושבי הרשות ומעניק יתרון כלכלי וחיסכון רב בעלויות הטמנת הפסולת המתייקרות משנה לשנה".
גם אתם יכולים למחזר אריזות
כדי למחזר, על הצרכן להפריד בביתו את האריזות שהוא משליך לפי החומר שממנו הן עשויות. פחי המיחזור נחלקים לשלושה צבעים: כתום, סגול וכחול.
הפח הכתום מיועד לאריזות הביתיות: אריזות מזון, שקיות פלסטיק, קופסאות שימורים, קרטוני משקה וחלב, אריזות קרטון קטנות, אריזות של מוצרי טיפוח וניקיון ועוד.
הפח הסגול מיועד לאיסוף אריזות זכוכית, כמו בקבוקי שמן זית, צנצנות ריבה, בישום וכו'.
המיכל הכחול מיועד לאיסוף אריזות נייר וקרטון, כגון עיתונים ואריזות קרטון ביתיות.
מושב בנושא "מהפכת המיחזור בישראל - תמונת מצב ומבט לעתיד" יתקיים היום במסגרת כנס "סביבה 2050" במלון הילטון בתל אביב