תחבורה, מים, צפיפות: כך תזהו שכונה מקיימת
שכונה בת קיימא צריכה לספק לתושבים איכות חיים בסביבה בריאה, תוך ניהול נכון של משאבי הטבע ושגשוג חברתי. איך עושים את זה?
תחום הנדל"ן בישראל בוער. בתקופה האחרונה אנו עדים לגל של החלטות מדיניות שישנו את מפת התכנון בישראל ללא היכר. השיח הנדל"ני המעצב את החלטות קבינט הדיור סובב סביב הגודל - מי מסוגל להקים יותר יחידות דיור והיכן, כדי לענות על הביקושים.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :
זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם
סקר: הרכבת לאילת עלולה לפגוע בתיירות
חוות "החשמל הכשר" תפונה ממרכז בני ברק
אבל האם עצרנו רגע לחשוב ולשאול עצמנו לא על הכמה אלא על האיך? מהן אותן שכונות חדשות וכיצד ביכולתן לספק עבורנו את צרכי ההווה והעתיד? המועצה לבנייה ירוקה פועלת במסגרת רחבה עם שותפיה כדי להבהיר את המשמעות האמיתית של שכונה בת קיימא, שכונה שתספק לנו איכות חיים בסביבה בריאה, תוך ניהול נכון יותר של משאבי הטבע ושגשוג חברתי.
הקריטריונים שלפניכם, הלקוחים בעיקרם מתוך דו"ח שהוצאנו בנושא זה, יעזרו לכם להחליט אם השכונה הנוכחית או העתידית בה אתם גרים היא באמת ירוקה ואם לא, מה ביכולתכם לצפות ואף לדרוש מהרשויות לשיפור המצב הקיים.
שכונה שמצמצמת את התלות ברכב הפרטי
שכונה שמעודדת הליכה מתאפיינת ברחובות נוחים, בטוחים, איכותיים, נעימים ומעניינים להליכה. שכונה בעלת מדרכות רחבות, צמחייה ועצי צל ברחובות ובמרחבים ציבוריים, וללא מכשולים במדרכות.
שכונה שבה פועלת תחבורה ציבורית יעילה ואמינה מתאפיינת בנגישות מצוינת בתחבורה
ציבורית למוקדים מרכזיים בעיר ובמטרופולין, כגון מוקדי תעסוקה, מסחר, שירותים, פנאי ועוד. את השכונה משרתים מספר קווי תחבורה ציבורית אשר תדירותם גבוהה.
שכונה בעלת רשת שבילי אופניים: רכיבה על אופניים מסייעת להקלת העומס בכבישים, להפחתת זיהום האוויר ולקיום אורח חיים בריא. על השכונה לכלול רשת שבילי אופניים רציפה באמצעותה ניתן להגיע מכל נקודה לכל נקודה ועל רוכבי האופניים ליהנות מקדימות בצמתים. שכונה המתוכננת נכון ומעודדת הליכה ברגל ורכיבה על אופניים מקדמת אורח חיים בריא ומעודדת שימוש עשיר וממושך יותר של התושבים ברחובות השכונה.
שכונה חסכונית בקרקע
שכונה בעלת צפיפות גבוהה ועירוב שימושי קרקע, כגון מגורים, תעסוקה, מסחר ושירותי בריאות ופנאי. עירוב השימושים מקטין את הצורך בנסיעות, מצמצם את התלות ברכב הפרטי, את זיהום האוויר ואת הצורך בבניית כבישים, מקומות חניה ותשתיות נלוות. עירוב שימושים מונע גם אובדן זמן יקר בנסיעה בדרכים ולכן תורם לעלייה בשעות הפנאי ובאיכות החיים של התושבים.
בניגוד לתפיסה הגורסת כי צפיפות היא פגיעה באורח חיים, שכונה בעלת צפיפות עירונית גבוהה דווקא מאפשרת להעלות את איכות השירותים הניתנים לתושבים, לשפר את תפקוד התחבורה הציבורית, ליצור הזדמנויות להצלחת המסחר ברחובות, ובתכנון נכון היא מאפשרת לתושבים לספק את צרכי היומיום שלהם במרחק הליכה מביתם. צפיפות עירונית נמוכה פוגעת בקיימות של השכונה ועלולה ליצור פרבר התלוי ברכב הפרטי.
שכונה ללא זיהומי קרקע ומים
ברמת השכונה יש לאתר מפגעים פוטנציאליים ולערוך את השינויים וההתאמות הנדרשות לצמצום הסיכונים לזיהום. כמו כן, בהתאם למפגע הפוטנציאלי, יש להתקין אמצעי בקרה והתרעה למען זיהוי וטיפול מהיר במפגע. בכל מבנה או מתקן בשכונה בו קיים פוטנציאל לזיהום יש להכין תשתית מתאימה שתסייע לצמצם נזק אפשרי כגון משטחים ורצפות אטומים ומשופעים ומערכות ניקוז אטומות אשר ימנעו את חדירת הזיהום לקרקע ולמי התהום.
שכונה המספקת פתרונות ראויים נוספים לאיכות הסביבה
טיפול בפסולת - שכונה שבה קיימת תשתית להפרדת פסולת שכוללת מיכלי איסוף וחדרי אצירה נגישים, מעוצבים ומסומנים כראוי במבני המגורים, במבני הציבור ובמרחב הציבורי.
טיפול וחיסכון במים - השכונה המתאפיינת בתכנון רגיש למים באמצעות הטמעת פרקטיקות לטיפול מיטבי בזרימת מי נגר, להחדרה של מים למי התהום, להפחתת העומס על מערכות עירוניות, לשימוש חוזר במים וכן לתכנון נופי איכותי המשלב שימוש בצמחיה מקומית וחסכונית במים ושימוש בשיטות השקיה חסכוניות.
קיומם של מבנים ירוקים – שכונה ירוקה מתאפיינת בקיומם של מבנים ירוקים שעומדים בתקן לבנייה ירוקה (כגון התקן הישראלי ת"י 5281 או תקנים בינלאומיים מוכרים). מבנים ירוקים הם חסכוניים במשאבים, בריאים יותר ונעימים יותר לשהייה.
שילוב של גנים ואתרי טבע עירוני - אלו חשובים לשמירה על ערכי טבע ונוף, משפרים את איכות האוויר ומסייעים לשמור על בתי גידול קיימים. הם מחזקים את הקשר בין התושבים לנוף המקומי, מעניקים מגע ישיר עם הטבע ומשמשים גם לעיצוב החלל העירוני ולהגדרה של "מקום". מבחינה חברתית הם מהווים מקום מפגש לתושבים, מעודדים פעילות ספורטיבית, פעילות משחק, הליכה ורכיבה על אופניים.
שכונה המאפשרת שגשוג חברתי-קהילתי
תמהיל דיור מגוון, הכולל דירות בגדלים שונים, מאפשר בחירה של מגורים מתוך היצע
רחב העונה על דרישותיהם של משתמשים שונים, על יכולתם הכלכלית של אוכלוסיות ממעמדות סוציו-אקונומיים שונים, ועל הצרכים של אוכלוסיות בגילאים ובתקופות חיים שונות. תמהיל דיור נכון הוא זה המעודד יצירת מארג חברתי מגוון ושילוב של אוכלוסייה בגילאים שונים כשבאותה שכונה דרים זוגות צעירים, משפחות צעירות, משפרי דיור, רווקים, קשישים ועוד. מגוון הדיור מאפשר מפגש בין קבוצות אוכלוסייה שונות ומפגש בין דורי המכונן קהילה בת קיימה.
נגישות - שכונה שבה המרחב הציבורי (הרחובות, הכיכרות, הפארקים, הגינות, מוסדות הציבור וכד') הוא נוח, בטוח ומותאם לתנועתם של מוגבלים בנגישות ושל אוכלוסיות שונות כגון אוכלוסייה מבוגרת וילדים.
סיכום
נושא הקיימות השכונתית תופס בעולם מקום גבוה בסדר העדיפויות העירוני וערים רבות, בעיקר באירופה ובצפון אמריקה, מתקדמות במהירות לקראת הפיכתן לערים מקיימות. הגיע הזמן כי גם בישראל נתחיל לחשוב לא רק על הכמות, אלא גם על האיכות של המרחב הבנוי שבו אנו חיים.
עוד על הנושא בדו"ח שפרסמה המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.
הכותב הוא רכז מחקר ופיתוח במועצה הישראלית לבנייה ירוקה