חשש: שכונות הענק יפגעו במרכזי הערים
מהנדסי הערים יוצאים נגד תוכניות הממשלה הכוללות הקמת מגה שכונות בשולי הערים, מחשש לפגיעה בערים הוותיקות. הפיתרון המוצע: זריקת מרץ להתחדשות עירונית ותוכנית ארצית לשיקום שכונות
מהנדסי הערים יוצאים נגד תוכניות הממשלה להוזלת מחירי הדיור, הכוללות הקמת שכונות ענק בשולי הערים, וקוראים שלא לזנוח את התחדשות השכונות הוותיקות במרכזי הערים, מחשש לפגיעה ברשויות המקומיות. הקריאה נשמעה אתמול (ג) בכנס איגוד מהנדסי הערים, שנערך השבוע במלון קראון פלזה בירושלים.
- הקבלנים צופים: המחירים יעלו ב-7% בשנה
- בגלל מע"מ 0%? התייקרות קרקע באשקלון
- דירות ב-1.6 מיליון שקלים: הבדיקה המלאה
- תוכנית הדירות המוזלות תקועה בממשלה
"הקריאה שלנו היא לא לזנוח את נושא ההתחדשות העירונית לצד כל התוכניות שנרקמות", אמרה בדיון יו"ר איגוד מהנדסי הערים, האדריכלית והמתכננת, מרים ארז, "אם מתכננים בראש העין שכונה (שכונת פסגת אפק – א"ש) גם העיר הוותיקה צריכה להיות חלק מהתוכנית. אם בהריסת מבנים ישנים וניוד זכויותיהם לבניינים החדשים ואם באי יצירת בידול בין השכונות. אנחנו מאד מוטרדים מזה".
לדברי ארז, "עד לפני מספר שנים, המדינה עצרה את הפיתוח במרכז הארץ. באה הממשלה הנוכחית ומחליטה לעשות בדיוק את ההפך וכופה הקמת מגה שכונות בצמוד לערים. כעת ראשי הערים חוששים שלא יעמדו במימון העיר".
ארז, המכהנת כמהנדסת עיריית אור יהודה, הוסיפה כי מעת לעת הממשלה "שולפת צעצוע חדש בדמות תוכנית כזאת או אחרת, ומניחה את ההתחדשות העירונית בצד. פשוט כי היא קשה יותר לביצוע".
תוכנית שיקום שכונות גרסה 2.0
בפאנל שעסק בהתחדשות עירונית תקפה ד"ר אמלי סילברמן, מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית, את הזנחת שכונות העוני בעשרים השנים האחרונות ועצירת השקעות הממשלה בשכונות אלה. לדבריה, "פעם, עד שנת 1991, היתה בישראל תוכנית לשיקום שכונות. עם העלייה הרוסית, הכספים נותבו לקליטתם ואין תוכנית שכזאת".
סילברמן הוסיפה, כי "רוב ההתחדשות העירונית בישראל נעשית בשכונות בעלות ערך קרקע בינוני ואפילו גבוה, כלומר משיקולים כלכליים". לטענתה, המדינה לא מכניסה יד לכיס וכל תחום ההתחדשות "נופל" על ידיים פרטיות שלא ממהרות להניע הליכים להתחדשות בשכונות עוני ומצוקה.
"לא כך הם הדברים בניו יורק, אמסטרדם ופריז", הוסיפה, "אולי הסיבה היא שאנו מדינה צעירה ולא היה עד כה צורך להתמקד בהתחדשות עירונית. עכשיו, אנו קוראים לשלטון לא לזנוח את ההתחדשות העירונית ולקדם תוכנית ארצית להתחדשות עירונית מתוקנת. בגרסה 2.0".
נושא נוסף שעלה בכנס הוא כניסתה לתוקף של "רפורמת המרפסות" באוגוסט הקרוב. רפורמה זאת תכלול העברת סמכויות לועדות המקומיות, מהוועדות המחוזיות. צעד זה נועד לייעל ולזרז הוצאת היתרי בנייה. מנגד, הרפורמה נוקטת בסנקציות נגד הוועדות שלא יעמדו ביעדי הזמנים שקובע החוק.
המהנדסים הזהירו כי ועדות מקומיות חלשות עלולות לאבד סמכויות לטובת הוועדה המחוזית. סנקציה זאת תביא, לדבריהם, להרעת המצב בענף מבחינה תכנונית.