מיחזור בקבוקי פלסטיק: כפר שמריהו בראש
בתאגיד המחזור אל"ה מסכמים את 2013: כפר שמריהו הוביל עם 5.53 ק"ג מכלי משקה שמוחזרו לנפש. זינוק במגזר הערבי: ביישוב יפיע נרשם גידול של 205% בהיקפי המיחזור. וכמה פעמים יכולנו למלא את מגדלי עזריאלי באשפה פלסטית אם לא היינו ממחזרים?
כנראה שבישוב כפר שמריהו לא ממש צריכים את דמי הפיקדון העומדים על 30 אגורות למכל משקה רגיל. למרות זאת, בתחום מיחזור הבקבוקים הכללי (ללא פיקדון, שמעל 1.5 ליטר נפח), היישוב המבוסס מוביל עם נתון של 5.53 ק"ג מכלי משקה שמוחזרו לנפש, בשנת 2013.
- לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
- מחזור בפח הכתום: קפיצה של מאות אחוזים
- חוק האריזות: 3 מכל 4 יצרנים לא ממחזרים
- הטריק הפסיכולוגי שיצמצם את שקיות הניילון
בנוסף, גילה תאגיד המיחזור (אל"ה) כי מבין היישובים במגזר היהודי בישראל, תל מונד עשתה את הגידול המשמעותי ביותר בהיקפי המיחזור משנת 2012 ועד שנת 2013 עם זינוק של 77.8%. למקום השני בקטגוריה זו הגיעה דרום השרון, עם גידול של 77% ולמקום השלישי קרית גת עם גידול של 47%. עוד מופיעות ברשימה: קרית ביאליק (33%), חדרה (32%), עמק יזרעאל (28%), הרצליה (26%), אשקלון (21%), אשדוד (21%) וראשון לציון (16%).
גם במגזר הערבי נרשמה עלייה משמעותית בתחום: ביישוב יפיע נרשם גידול של 205% בהיקפי המיחזור. בתאגיד המיחזור מסבירים, כי היישובים הערביים נבדקו בנפרד בגלל שקיימת בהם פחות מודעות למיחזור ובשל גודלם.
178 מיליון שקל דמי פיקדון
תושבי מדינת ישראל עשו קפיצה משמעותית בשנים האחרונות במיחזור מכלי משקה בכלל, ובקבוקי הפלסטיק בפרט. שיעור האיסוף הכללי של בקבוקי הפלסטיק בישראל נכון לשנת 2012 עומד על 54% והוא גבוה מארה"ב (31.8%) ומממוצע מדינות ה- OECD - ארגון המדינות המתועשות (52.4%).
לפי נתוני תאגיד המיחזור, עד תום 2013 נפרשו ברחבי הארץ כ-20,000 מיחזוריות (כלובי מיחזור). היקף דמי הפיקדון שהושבו לציבור (על מיכלי משקה בנפח עד 1.5 ליטר) עמד על 178 מיליון שקל.
עוד מספרים בתאגיד כי ישראלי ממוצע ממחזר כ-1.25 ק"ג מכלי משקה בשנה. בסך הכל, כ-50.6% ממכלי המשקה המשפחתיים הגיעו למיחזוריות.
וכמה נפח אשפה פלסטית היו תופסים הבקבוקים אם לא היינו ממחזרים? באל"ה מספרים כי ערכו חישוב לפיו בעשור האחרון מוחזרו 5.5 מיליארד מיכלי משקה, כמות השקולה בנפחה לשישה מגדלי עזריאלי שבתל אביב.
יו"ר תאגיד המיחזור, נחמה רונן, התפארה בנתונים ואמרה: "לפני כעשר שנים הצבנו לעצמנו משימה - להביא את ישראל למעמד של מובילה עולמית בתחום מיחזור הבקבוקים ולהגיע למצב בו כל בית בישראל הוא בית ממחזר. ולראייה, לא מדובר רק על תושבי הערים הגדולות, אלא על מאות ישובים בכל רחבי הארץ אשר לוקחים חלק פעיל במהפכת המיחזור יום-יום, חודש אחר חודש".
מומלצים