שתף קטע נבחר

טיפ טיפה: תעריפי המים יירדו ביולי ב-0.14%

התעריפים ירדו בשיעור זניח בעקבות עדכון סל המחירים. בינואר הוקטן התעריף ב-5.25%, אך מחירי המים עדיין גבוהים, אחרי שהתייקרו מ-2010 ב-25%. במקביל, החקלאים מנסים למנוע כוונה לייקר את המים לחקלאות ב-50%: "הפירות והירקות יתייקרו"

בעקבות עדכון סל המחירים, יופחתו תעריפי המים החל מחודש יולי 2014 בשיעור מזערי של 0.14%, כך הודיעה היום (ד') רשות המים.

 

מרשות המים נמסר כי: "הפחתה זו מצטרפת להפחתה הקודמת בתעריפי המים לצרכנים ביתיים בשיעור של כ-5.1% (ריאלית) שהתרחשה בחודש ינואר, כך שבשנת 2014 הוקטן התעריף ב-5.25%". 

 

הפחתה נוספת של 6.5% צפויה להיכנס בתוקף בינואר 2015, כל זאת על אף שמאז הרפורמה במשק המים והקמת תאגידי המים, מחיר המים בישראל עלה בכ-25%.

 

עוד מסרו ברשות המים כי: "התחזקות והתייצבות המגמה של הקטנת תעריפי המים מתאפשרת בעקבות מאמצי ההתייעלות בכל מרכיבי משק המים.

 

"רשות המים ממשיכה לפעול בנחישות להתייעלות כוללת במשק המים והביוב במטרה להוביל להפחתה נוספת בתעריפי המים, המתעדכנים פעמיים בשנה - 1 בינואר ו-1 ביולי".

 

ייקור המים לחקלאות: ייקור הפירות והירקות

במקביל, רשות המים מבקשת לייקר את המים לחקלאים ביותר מ-50% מ-2.15 שקלים ל-3.3 שקלים למ"ק מים שפירים, כך טוענים בהתאחדות חקלאי ישראל. ב-5 ביוני, דנה מועצת הרשות הממשלתית למים ולביוב בטיוטת כללי המים (תעריפי המים המסופקים ממקורות). הרשות המליצה על תיקון כללי המים לעניין תעריף לצריכה חקלאית חריגה בכמות שעד 30% מעל ההקצאה ברישיון.

 

בהתאחדות מזהירים: "עלייה כה משמעותית במחירי המים, תביא באופן מידי לעליה חדה במחירי הפירות והירקות ותשפיע על יוקר המחיה בישראל". עוד הזהירו בהתאחדות כי הייקור יבוא לפשיטת רגל של חקלאים בישראל.  

 

עובדי המים: זו החלטה תמוהה

בארגון עובדי המים מסרו כי מיהרו לפעול ולהגיש את התנגדותם להחלטה לגבי עליית מחירי המים לחקלאות. "זהו תשלום יתר שאינו מוצדק על שימוש יתר במים על פי ההקצאה", מסרו, "רשות המים נתנה את האפשרות להביע עמדות שונות בנושא עד היום (א', 15.6). בארגון עובדי המים עשו את מירב המאמצים להגיש את התנגדותם בשם פורום אגודות וספקי המים להעלאת תעריפי המים לחקלאות בישראל".

 

ארז ויסמן מנכ"ל ארגון עובדי המים מסר: "מדובר בהחלטה תמוהה של רשות המים, חיוב נוסף של החקלאים על חריגה בכמות המים, כאשר אושרה חריגה מההקצאה השנתית שהרשות בעצמה אישרה." לדבריו, עבור צריכת מים לחקלאות של עד 30% מעל ההקצאה ברישיון, נקבה רשות המים תוספת תשלום של 25% מעל תעריף המים לחקלאות. עקב פניית הארגון בשם פורום תאגידי וספקי המים, חל תיקון במועצת הרשות ותעריף החריגה עומד כעת על 10% נוספים.

 

"לצערי הרב רשות המים ממשיכה במאמציה לגבות כספים נוספים מהחקלאים ולא מתמקדת במציאת פתרונות הולמים לפתירת משבר המים בישראל. אותו הגיון שגרם לרשות המים להוריד את העלות צריך לפעול גם הפעם. הרי לא מדובר בקנס לעבריינים אלא באישור מוסדר לחריגה בשימוש במים".

 

מרשות המים נמסר בתגובה: "תעריפי המים השונים לחקלאות היו במשך שנים נמוכים משמעותית מעלות אספקת השירותים. במסגרת הסדר אליו התחייבה הממשלה, על דעת התאחדות חקלאי ישראל, סוכם כי החקלאים ייהנו מתקופת הסתגלות אשר במהלכה יעלו התעריפים במתווה רב שנתי מוסכם.

 

"כיוון שמשק המים פועל כמשק כספים סגור, בתקופה זו, משולם ההפרש בין עלות המים האמיתית לבין תעריפי המים לחקלאים ע"י שאר הצרכנים. מדובר בהפרש משמעותי של יותר מ-400 מיליון ש״ח בשנה (כ-2 מיליארדי ש״ח משנת 2010, במצטבר), המשולם כאמור ע״י שאר הצרכנים.

 

"על פי ההסדר, תעריף המים לחקלאות צריך לשקף את העלות הממוצעת לאספקת המים (תעריף היעד). בכל תוספת של כמות התפלה מתעדכן התעריף הממוצע על פי העלויות. בשלב זה, אנו מצויים בעיצומו של המתווה לחישוב העדכני של העלויות הממוצעות ועל פניו מדובר בעליית תעריף היעד. עם השלמת הליך זה נשמח לעדכן על השיעור המדויק של השינוי.

למען הסר ספק, הליך זה מתבצע בהתאם להסדר (שנעשה בשיתוף התאחדות חקלאי ישראל) לרבות אופן החישוב ותהליך קבלת ההחלטות. עיכוב או חריגה מההסכם משמעותה: המשך נטל תשלום ההפרשים ע״י שאר הצרכנים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים