המלצה: שכר הח"כים יקוצץ ב-1,000 שקל
הוועדה הציבורית לבחינת שכר הח"כים נענתה לבקשתו של ח"כ שמעון סולומון (יש עתיד) והמליצה לוועדת הכנסת להפחית את שכר הח"כים עד תום השנה הנוכחית. הוועדה ציינה בהחלטתה כי תבחן את המנגנון הכולל, שלפיו מחושב שכר הח"כים והשרים
שכר חברי הכנסת יוקפא ויופחת עד סוף השנה בכ-1,000 שקל - זו ההמלצה של הוועדה הציבורית החיצונית שמונתה לדון בעניין ופירסמה היום (ב') את מסקנותיה. יו"ר הוועדה הוא פרופ' חיים לוי (שהחליף את פרופ' ראובן גרונאו), ולצידו מכהנים בה עו"ד חגי סיטון ופרופ' אוון פרידמן.
לפני כמה חודשים ניהלה סיעת יש עתיד בהובלת ח"כ שמעון סולומון, קמפיין במטרה להפחית בשכר הח"כים, אך הוא לא הצליח לגייס תמיכה מספיק רחבה. כעת, ההמלצות החדשות יעמידו במבחן את נבחרי הציבור, שסירבו בעצמם להקפאת השכר.
"אנו ממליצים להקפיא את שכר הח"כים החל מה-1 לחודש שלאחר קבלת ההחלטה ועד לסוף השנה הנוכחית", צוין במכתב מהוועדה שהוגש ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליו"ר ועדת הכנסת, שאמורה לדון בהמלצות.
"הוועדה הציבורית קיבלה פניות מחברי כנסת ומגורמים נוספים בנוגע למנגנון ההצמדה של שכר חברי הכנסת", נכתב. "לפי המנגנון הזה עולה שכרם מדי חודש ינואר, לפי שיעור עליית השכר הממוצע במשק, ונטען כי הדבר אינו עולה בקנה אחד עם המקובל לגבי יתר העובדים".
הוועדה מסבירה בנימוקיה מדוע היא ממליצה לחברי הכנסת לבטל את ההעלאה שניתנה בינואר 2014: "הוועדה בחנה את הנתונים הנוגעים לעליית השכר הממוצע במשק וגם מצאה כי בעשור האחרון, בעוד השכר הממוצע עלה בכ-30%, מדד המחירים לצרכן עלה ב-25% ואילו בשני העשורים האחרונים, השכר הממוצע במשק, עלה בכ-143% לעומת מדד המחירים לשכרם שעלה בכ-107%. בשנת 2014 עלה השכר הממוצע במשק ל-2.6% לעומת מדד המחירים לצרכן שעלה ב-1.82%".
הוועדה מפרטת במכתבה כי היא מביאה בחשבון את קיומם של מנגנוני הצמדה שונים לנושאי משרה, לדוגמא ראש הממשלה והשרים, ששכרם צמוד למדד המחירים לצרכן, ואת העובדה שכיום ועד סוף שנת 2014, שכר נושאי המשרה והעובדים מופחת בקרוב לאחוז מכוח חוק.
"הוועדה סבורה כי יש מקום לקיים דיון מעמיק בשכר חברי הכנסת ומנגנון ההצמדה שלו ולפיכך עד לסוף השנה תדון בנושאים אלו בהתחשב בין היתר בשכר או במנגנוני ההצמדה של נושאי משרה ובכירים אחרים. נוכח האמור ממליצה הוועדה כי מ-1 בחודש שלאחר קבלת ההחלטה ועד לסוף שנת 2014 תבוטל ההצמדה לשכר הממוצע במשק ששולמה לחברי הכנסת בינואר 2014".
משמעות ההחלטה, אם תתקבל, שהשורה התחתונה בתלוש משכורת של ח"כ תפחת מכ-37 אלף שקל לכ-36 אלף. הוועדה מציינת כי ההקפאה של ועדת השכר לא תחול על משכורות שכבר שולמו.