הושק מותג חדש של עוף "טבעי". משתלם?
אחרי שטבע עוף היתה לבדה בקטגוריה, משק ארצי החל למכור "עוף טבעי" - שגדל ללא אנטיביוטיקה. לרוב, המחירים של המותג החדש נמוכים יותר משל השחקן הוותיק, רק שלעומת עוף "רגיל" פערי המחיר יכולים להגיע ל-80%. לשאלה האם בריא יותר לאכול עוף כזה אין תשובה חד משמעית
תחרות לטבע עוף של זוגלובק בקטגוריית "עוף טבעי" – עוף שגודל ללא אנטיביוטיקה. חברת תדמיר השיקה מותג חדש "משק ארצי" שכבר נמכר רשתות השיווק והחליף את טבע עוף בעדן טבע מרקט. מחיר המוצרים גבוה ב-25% ממחיר עוף "רגיל".
מנכ"ל החברה אבי מנוחין אמר ל-ynet: "אנחנו רוצים להגיע לנתח שוק של בין 5%-10% תוך כ-3 שנים. היתרון שלנו זה שיש לנו את כל שרשרת הערך: מלולים בכל הארץ ועד מכון תערובת. את ההפצה עושה לנו חברת נטו. נהיה יותר זולים מטבע עוף ב-5%-10%, אבל יתכן שמחר הוא יוריד את המחיר ב-20% אז אנחנו נזהרים בהצהרה הזאת".
טבע עוף לרוב יותר יקר
מבדיקה בסניף רשת שופרסל שלי שמוכר את שני המותגים (שנמכרים רק ברשתות שמחזיקות מותגי פרימיום) באותו מקרר, עולה כי עוף טרי שלם של טבע עוף עולה 27.90 שקל לק"ג ואילו עוף טרי שלם של משק ארצי עולה 26.90 שקל לק"ג, קרוב ל-4% הפרש.
בכבד אין הבדל במחירים: הכבד שמציעים במשק ארצי עולה 39.90 שקל בדיוק כמו טבע עוף. בכנפיים יש הפרש ניכר של למעלה מ-30%: משק ארצי מתומחרות ב-17 שקל, לעומת 25 שקל של טבע עוף. יש לזכור שאת המחירים קובעת הרשת.
הפער לעומת עוף רגיל יכול להגיע ל-80%
מי שרוצה "עוף טבעי" מתבקש לשלם יותר. הרבה יותר. הפערים במחירים לעומת "עוף רגיל" גבוהים. כך למשל, עוף שלם "רגיל" עולה בסניף 19.90 שקל לעומת 27.90-26.90 שקל ל"עוף טבעי", פער של כ-40%. פילה עוף "רגיל" שעולה 34.90 שקל באותו סניף, עולה 55 שקל במקרר העופות "הטבעיים" – פער של למעלה מ-50%. כרעיים שמחירן בסניף 27.90 בעוף רגיל, עולות 49.90 שקל כשמדובר בעוף "טבעי" פער של קרוב ל-80%. וחזה עוף "רגיל" שעולה 29.90 שקל, מתומחר במקרר העופות הטבעיים ב-49.90 שקל – פער של כ-65%.
"נכון שהרשתות במצוקה, הן בענייני מחיר, אבל תמיד יש אחוז מסוים שהוא לא שבוי מחיר שנכנס לסופר וקונה", מסביר מנוחין. "אני לא רוצה להיות 40% מהשוק, אני מבין שתמיד יהיה ביקוש לעוף רגיל, אבל יש אנשים שמוכנים לשלם את הפרמיה. לכל חברה יש מוצרים שהם מוצרי פרימיום. שוק העוף הממותג הוא שוק בתולי ואנחנו רואים את הפוטנציאל".
כל העופות הם "טבעיים". מה יותר טבעי בעוף שלכם?
"אנחנו מגדלים את העופות תחת פרוטוקול מסוים – תזונה צמחית ללא חומרים מהחי, ללא אנטיביוטיקה שמשמשת גם כזרז גדילה. בלול רגיל מפוצצים אותם באנטיביוטיקה, גם בלי שהם חולים. בנוסף אנחנו מגדלים בצפיפות נמוכה: כ-5-4 עופות פחות למטר מהפטם הרגיל, כך יש להם פחות תחרות על מים והאוכל. תקופת הגידול קצרה יותר לעומת תקופת הגידול של פטם רגיל".
וכשהם חולים?
"אנחנו נותנים להם מראש פרוביוטיקה כדי לחזק את מערכת העיכול. עד היום לא קרה שנאלצנו לתת אנטיביוטיקה. הסכנה במתן אנטיביוטיקה היא שחיידקים שפוגעים בבני אדם נעשים עמידים וכמו כן מתפתחים חיידקים עמידים בעוף".
אין ספק שעדיף להמעיט את השימוש באנטיביוטיקה שלא לצורך, גם בעופות וגם בבני אדם, שכן מדי שנה מתים אלפי אנשים ממחלות שמחוללים חיידקים עמידים, אבל האם עוף שגדל ללא אנטיביוטיקה בריא יותר לצרכן? לא בטוח. ב-2009 נערכה בדיקה בשיתוף עם המועצה לצרכנות, לפיה התברר כי "הסיכוי למצוא אנטיביוטיקה בעופות רגילים, שאינם מוגדרים אורגניים או 'טבעיים'" הוא קלוש ביותר עד אפסי. שש דגימות של עופות - רגילים, אורגניים ועוף "טבעי" - שנרכשו ונבדקו במעבדת השירותים הווטרינריים בבית דגן בניסיון למצוא בהם 23 סוגים של אנטיביוטיקה, לא הכילו אפילו סוג אחד", כך לפי הבדיקה.
"העופות שמגיעים לשוק בישראל אינם מכילים אנטיביוטיקה," קבע אז פרופ' סטפן סובק, שניהל את המעבדה לבדיקות שאריות במכון הווטרינרי בבית דגן. "לדעתי האישית אין סיבה להוציא כל כך הרבה כסף על עופות לאור הטיעון שגודלו ללא אנטיביוטיקה".