חמים ונעים? כך תהפכו את הממ"ד לנסבל
איך יודעים שהממ"ד אטום, למה לשים לב כשמתקינים דלת ממ"ד בבית ואיך אפשר לעצב את המרחב המוגן כך שיהיה נסבל עבור המשפחה? מדריך קצר
ההסלמה שמורגשת השבוע ברחבי הארץ במסגרת מבצע "צוק איתן" יוצרת התעניינות גוברת בתחום אמצעי המיגון. איך יודעים שהממ"ד אטום, מה ההבדל בין ממ"ד לממ"ק ואיך אפשר לעצב את המרחב המוגן כך שיהיה נסבל יותר עבור בני המשפחה - אלה רק חלק מהשאלות שננסה להשיב עליהן כאן.
עוד במדור "עיצוב ותכנון הבית " בערוץ הנדל"ן :
- סיפור הסינדרלה של הדירה בקריית אונו
- אל תהיו רדודים: כך תתקינו בריכה ביתית
- במינימום מאמץ: הכינו ביתכם לגיל השלישי
"את בדיקת האטימות של הממ"ד בדירה חדשה מבצע קבלן הבנייה", מסביר יואל מזרחי, סמנכ"ל מוצרי נעילה בחברת רב בריח, "אם יש לכם ספקות לגבי מידת אטימות החדר, ניתן לבקש מהקבלן לבצע את הבדיקה שוב".
באשר להבדלים בין ממ"ד לממ"ק, מסביר מזרחי כי "ממ"ד הוא מרחב מוגן דירתי, בעוד שממ"ק הוא מרחב מוגן קומתי. מרחב מוגן קומתי נפוץ בבנייני מגורים שבהם אין מרחב מוגן בדירות ובבנייני משרדים. מטרת המרחבים המוגנים היא לאפשר התגוננות במקרה של התקפה שזמן ההתרעה עליה קצר מכדי שאפשר יהיה לרדת למקלטים. ההחלטה על הקמת מרחבים מוגנים התקבלה לאחר מלחמת המפרץ הראשונה".
על השאלה מדוע חשוב לשים לב כשמתקינים את דלת הממ"ד בבית, אומר מזרחי כי "ראשית, יש לוודא שתיקונים או החלפת הדלת נעשים רק על ידי גוף שאושר על ידי פיקוד העורף. בנוסף, תקנות בניית הממ"דים קובעות כי הדלת למרחב המוגן צריכה להיפתח אך ורק כלפי חוץ".
עוד אומר מזרחי כי "חשוב לוודא שהדלת אטומה, שהגומי סביבה שלם ואינו מתפורר ושאין חלודה על המסגרות. יש לשים לב שעל הדלת יש תו תקן. בנוסף, חשוב לוודא כי לא בוצע שינוי כלשהו בדלת הביטחון המקורית".
אם הממ"ד בבית כבר ישן, ואתם מעוניינים להחליף את הדלת, אין צורך להחליף גם את המשקוף, מאחר שהוא יצוק. "במידה שאתם רוצים לחדש דלת ממ"ד - אפשר להחליף רק את הכנף", מוסיף מזרחי, "עם זאת - יש לשים לב שהמשקוף שלם ולא נפגם בכל צורה".
איך נהפוך את הממ"ד לנסבל?
לדברי אדריכלית הפנים צביה זקיוף, חשוב שההרגשה תהיה של חדר - לא של מחסן או אזור נידח וארעי שלא מטופל. "מומלץ לסדר את החדר, וזו גם הזדמנות להיפטר מהבלאגן אחת ולתמיד. אם יש ילדים בבית, עדיף להפוך את הממ"ד לחדר ילדים - מה שיכול להשרות אווירה מרגיעה יחסית", היא אומרת.
באשר לתאורה, היא מוסיפה כי בממ"ד או במקלט ממוקם בדרך כלל גוף תאורה סטנדרטי. "אפשר להלביש עליו אהיל מנייר אורז (לא יקר וקל ביותר) שנתפס על המנורה עצמה ותורם רבות לתחושת החמימות", כך לדברי קזיוף, "אפשר גם למקם פינת קפה נחמדה עם צנצנות, עוגיות, כלים נעימים".
"חשוב להכניס הרבה חום לחדר", ממשיכה קזיוף, "באמצעות אביזרים שימנעו אקוסטיקה לא נעימה, כמו פריסת שטיח (אפילו שטיח בצורת דשא שמכניס את הטבע), וילונות, מזרונים, כריות, פופים ותמונות של המשפחה. אפשר לתלות לוח שעם פשוט ועליו לשים תמונות משפחתיות מאירועים שמחים - לא מדובר בהשקעה כספית גדולה".
גם צבעים שמחים יכולים לתרום לאווירה הרגועה - "צבעים אופטימיים בצבעי גלידה שיבואו לידי ביטוי באביזרים השונים כמו כריות ופופים", היא אומרת. עם זאת, כדאי שהפריטים הבסיסיים כמו המזרונים יהיו בצבעים סטנדרטיים כך שניתן יהיה להשתמש בהם גם בחללים אחרים.
"דלת הברזל בכניסה לממ"ד יכולה לשמש כמגנט עם קישוטים זמניים שאפשר להחליף בקלות. על דלת המגנט אפשר ליצור משחקים ולעשות בה שימוש כלוח משחק - דרך טובה להעביר את השהות הלא נעימה", מסכמת קזיוף.